REVIEWHarbeth

Harbeth Super HL-5 luidspreker

Kilian Bakker | 17 juli 2008 | Harbeth

Wie A zegt, moet ook B zeggen, en soms zelfs C... Daarom werd er besloten om na de Monitor 30 en de Compact 7ES3 ook Harbeth`s (letterlijk) grote trots onder de loep te nemen; de Super HL-5

Harbeth Super HL-5 (c) XingoDe Harbeth Super HL-5 houdt een `Grade A` BBC-monitor traditie in stand die ooit begon met de LS 5/5 en zijn grootste bekendheid kreeg met de Spendor BC-1. De latere BC-1 uitvoeringen waren voorzien van een Coles super-tweeter en ook die traditie houdt stand bij de Super HL-5, zij het in de vorm van hedendaagse technologie.

Zelfs de traditionele BBC LS 5/5, LS 3/6 en BC-1 maatvoering van circa 2 bij 1 bij 1 foot (HxBxD) is -op enkele centimeters na- aangehouden. Echte BBC monitoren hebben `lossy construction` en `critically damped` klankkasten, wat vrij vertaald neerkomt op: dunwandig, compliant en enkel op de meest kritieke punten gedempt.

Geen ultra-rigide of morsdode constructie dus, maar juist één die meeademt met de van binnen opgebouwde druk, net als een muziekinstrument (zie ook: de Monitor 30 en Compact ES3 recensies). Behalve speciaal afgestemde dunne wanden horen ook opgeschroefde (in plaats van verlijmde) baffle`s bij lossy construction klankkasten.
Harbeth gaat nog een stap verder en monteert ook de achterwand met twaalf schroeven.

MERK

EDITORS' CHOICE