REVIEWHarbeth

Het topmodel

Kilian Bakker | 17 juli 2008 | Harbeth

De Super HL-5 is Harbeth`s topmodel en hun enige 3-weg weergever. Het is een flink uit de kluiten gewassen ding, maar qua afmetingen legt hij het af tegen de monsterlijk grote Monitor 40. Hij heeft een super-tweeter met een 19 mm koepelmembraan wat van een ultra-dun laagje titanium is voorzien, een 25 mm aluminium hoogfrequent-unit met metalen bescherm-grille en een 20 centimeter Radial mid/laag unit met een gegoten chassis (in feite dezelfde unit als die van de Compact 7ES3 en Monitor 30).

Aan de achterzijde bevinden zich vier aansluitingen; de mid/laag unit is verbonden met de onderste twee terwijl de hoogfrequent unit en de super-tweeter samen de bovenste twee delen. Van mij mogen de aansluitingen bij een volgende incarnatie wel weer single-wire worden, Harbeth!

Harbeth Super HL-5

Het frequentiebereik loopt van 40 Hertz tot 24 kiloHertz (niet overdreven voor een luidspreker met een super-tweeter). De impedantie heeft een 5,5 Ohm minimum en een 34 Ohm maximum waardoor de Super HL-5 een prettige belasting zal zijn voor buizenversterkers (Harberth geeft als nominale impedantie "6-8 Ohms" op). De gevoeligheid zorgt voor een goed bruikbare geluidsdruk van 86 dB (bij één Watt aansturing, gemeten op één meter afstand). Hij meet 63,8 X 32,2 X 30 centimeter (HXBXD) en weegt 17,2 kilo per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE