REVIEWTeac

Conclusie – combinatiekeuzemenu

René van Es | 24 september 2013 | Teac

In de recensie ben ik met opzet weggebleven van technische details als gebruikte D/A converter chips in de diverse componenten. Ook is het weergeven van DSD bestanden niet verheven tot de standaard waar wij naar moeten leven, althans als ik andere audiopublicaties zou moeten geloven. Veeleer is aandacht besteed aan de samenwerking tussen de componenten, het resultaat van muziekweergeven en de mogelijkheden. Vanwege de simpele reden dat ik de doelgroep voor de set veel groter schat binnen de muziekliefhebbers die een compacte oplossing zoeken, dan binnen de PC nerds (overigens met alle respect) die uitsluitend de DAC interessant vinden vanwege DSD. In dat licht gezien zou de DAC mogelijk een eigen recensie verdienen.

Keuzes, keuzes
Teac is er in geslaagd twee werelden samen te brengen met een viertal componenten, waarbij de luisteraar de duidelijke keuze heeft slechts een basis te benutten of te gaan voor een compleet systeem. Luister je alleen naar luidsprekers en mogelijk incidenteel naar een hoofdtelefoon, dan kun je volstaan met de versterker. Voor de hoofdtelefoonliefhebber is er de weg met de hoofdtelefoonversterker. Met de analoge en digitale ingangen van de versterker is er een set omheen te bouwen waarbij de bron een PC of streamer mag zijn. Moet de kwaliteit omhoog, voeg dan de losse DAC toe. Stream je niet en koester je de CD verzameling, dan is er de CD-speler, waarvoor eveneens geldt dat de DAC een waardevolle toevoeging kan zijn. Heb je al een goed systeem en wil je dat opwaarderen, dan zijn de DAC en de hoofdtelefoonversterker aanraders.

Eigenlijk heeft Teac voor iedereen een reden verzonnen om de Reference 501-Series aandacht te geven. Of je nou gaat beginnen met muziekweergave of onderhand juist (betaalbare) high end-aspiraties hebt. De naam Teac staat garant voor kwaliteit en degelijkheid. Met deze componenten haal je in één keer – of in stapjes – een set in huis die probleemloos werkt en muziekplezier zal bieden aan een heel grote groep consumenten.

HiFi.nl plus- en minpunten 

+ Flexibel
+ In delen of als geheel inzetbaar
+ Veel ingangen

- Prijzige versterker
- Hoofdtelefoon pas optimaal op de HA-501

Prijzen:
Alle Reference 501 componenten zijn 799 euro per stuk

Importeur:
Onkyo Europe Electronics GmbH
Liegnitzer Straße 6
82194 Gröbenzell – Duitsland
Telefoon: +31 (0) 614971862

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

- RipButler Essenza 1000 mediaserver

- Naim Audio UnitiQute All-in-One (alleen voor streamer deel en DAB radio)

- Synology DS412+ NAS

- Asus laptop

- Teac UD-501 D/A converter

- Teac PD-501HR CD-speler

Versterking:

- Teac AI-501DA versterker

- Teac HA-501 Hoofdtelefoonversterker

Luidsprekers:

- PMC Twenty.23

Hoofdtelefoon:

- Sennheiser HD414 Jubileum

Kabels:

- Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Piccolo, VdH D102 Mk III Hybrid

- Interlinks digital: Stereovox VX2

- Interlinks USB: Audioquest Cinnamon

- LS-kabels: Chord Company Epic Super Twin

Accessoires:

- Soundcare Superspikes

MERK

EDITORS' CHOICE