REVIEWTeac

HA-501 Hoofdtelefoonversterker

René van Es | 24 september 2013 | Teac

Met de toename van individueel luisteren via een hoofdtelefoon, in tegenstelling tot muziek luisteren via luidsprekers, mag een hoofdtelefoonversterker niet meer ontbreken. Een trend die is ingezet door de opkomst van de vele draagbare muziekspelers, van MP3 gadget tot geavanceerde smartphone of tablet, en door de individualisering van de maatschappij. Teac heeft de HA-501 zoveel mogelijk universeel uitgerust, maar gek genoeg is er geen DAC aan boord, alleen analoge signaalwegen. Het voorpaneel toont de aan/uitschakelaar, een AUX ingang via mini jack, de keuze schakelaar, hoofdtelefoon aansluiting, display, dempingfactor- en de volumeregelaar.

Niets bijzonders, behalve de dempingfactor-regelaar die via het display laat zien of de dempingsfactor in vijf standen van hoog tot laag ingesteld staat. Waarmee elke hoofdtelefoon optimaal aan te passen is. Een hoge demping zorgt op mijn hoofdtelefoon voor een helder, puntig geluid, een lage demping geeft meer warmte. Hoofdtelefoons mogen een eigen impedantie hebben tussen 16 en 600 Ohm. De volumeregeling is beveiligd. Als een hoofdtelefoon wordt aangesloten gaat deze pas werken als het volume eerst terug geregeld is naar nul en dan wordt opgebouwd. Om de oren te beschermen tegen onverwacht hard geluid.

Op de achterzijde nu eens geen power save, wel het 230 Volt chassisdeel. Analoge ingangen van de interne Klasse A versterkers via XLR (1x) en RCA (2x) en een analoge RCA uitgang die naar keuze kan werken met een vast uitgangniveau of geregeld wordt via de volumeregeling aan de voorzijde, of desnoods helemaal uitgezet kan worden. Opvallend is de XLR ingang die verder nergens voorkomt op de versterker of CD-speler (wel op de losse DAC) en die aangeeft dat TEAC deze HA-501 duidelijk ook zo positioneert dat hij gebruikt kan worden in high end opstellingen van een willekeurig merk waarbij gebalanceerde aansluitingen gebruikt worden.

Of je moet de hoofdtelefoonversterker willen gebruiken als high end-oplossing met de UD-501 D/A converter en het hele versterker en CD-speler gebeuren overslaan. Vroeger zou dat ondenkbaar zijn geweest, door de opkomst van de hoofdtelefoon en audio afspelen vanaf een computer steeds meer de realiteit voor een jongere generatie dan die waar ik zelf toe behoor.

UD-501 D/A converter
De DAC is het laatste component in de Reference 501 Series en degene die de meeste keren de pers heeft weten te halen. Voornamelijk omdat de UD-501 zo ongeveer de goedkoopste oplossing is om DSD bestanden vanaf een computer te spelen. Concurrenten kosten vaak ver in de duizenden euro’s voor een DSD mogelijkheid aan boord.

Op het front de aan/uitschakelaar, wederom een hoofdtelefoonaansluiting, de bronkeuze, een menu toets, een display en een volume regelaar voor de hoofdtelefoonaansluiting. Op de achterkant analoge uitgangen via RCA en XLR, digitale ingangen voor USB (1x), coax (2x) en optisch (2x). De power save en de 230 Volt. De digitale ingangen kunnen optisch 24/96 signalen verwerken, via coax tot 24/192 en via de asynchrone USB kunt u gaan tot 32/384. Daarbij kun je via USB sample rates van 2,8 en 5,6 MHz aanbieden in de vorm van DSD streams, wat overeenkomt met 16 bit 176 kHz en 362 kHz sample rates. Voor Windows is weer de gebruikelijke driver noodzakelijk. Voor een MAC niet, evenmin voor een Linux systeem. Overigens kan mijn Linux implementatie geen DSD aan, ik verwacht dat de meeste Linux systemen hier niet mee overweg kunnen. Om DSD af te spelen onder Windows of IOS kan vanaf de Teac website een eenvoudig maar effectief werkend programma worden gedownload dat als speler fungeert, zo nodig in combinatie met de Windows driver.

Via de menutoets en de input selector kan de DAC worden ingesteld. Zo is upsampling aan of uit te zetten, naar 192 kHz PCM, helaas niet naar DSD. Zijn drie filters in het digitale domein instelbaar en vier in het analoge deel, kan de lijnuitgang gekozen worden (RCAof XLR), kan gekozen worden of zowel de hoofdtelefoon als de lijnuitgang actief moet zijn, kan op de USB poort de voeding worden aangezet of op auto geschakeld, bovendien kan het display uit en/of gedimd worden. Het ontbreken van een ingangssignaal leidt tot het knipperen van de display, erg irritant als je de DAC nooit uit wenst te zetten voor een betere geluidkwaliteit. Een langdurig opgewarmde DAC klinkt altijd beter (denk in dagen en niet in uren). De DAC is volledig dual mono opgebouwd, dat gaat zelfs op voor de twee voedingstrafo’s.

MERK





EDITORS' CHOICE