Vanwege de vele in- en uitgangen was het een zoektocht naar de meest flexibele opstelling van de vier onderdelen met de beste weergavekwaliteit. Uiteraard is het afhankelijk van je keuze aan onderdelen of je dezelfde opties krijgt. De versterker sluit ik met Chord Company kabels aan op een set PMC Twenty.23 luidsprekers. De versterker krijgt zijn analoge signalen vanuit de hoofdtelefoonversterker, die fungeert als schakelstation voor het analoge signaal komend vanuit de CD-speler of de DAC. De hoofdtelefoonversterker zit met XLR vast aan de DAC en via RCA aan de CD-speler. De CD-speler heeft bovendien de coaxiale digitale uitgang actief via de DAC.
Van de DAC gebruik ik twee digitale coax ingangen. Eén voor de CD-speler, de andere ingang ontvangt signaal van een Naim UnitiQute die als digitale bron werkt voor streaming audio vanaf mijn NAS, en voor DAB radio. Mijn RipButler computer of mijn laptop werkt via de USB-poort van de DAC. Vanaf de RipButler of met de NAS/Naim combinatie speel ik FLAC/WAV/ALAC, vanaf de PC bijna alleen maar DSD bestanden. Als hoofdtelefoon maakte ik gebruik van een 50-jarige jubileum uitgave van de Sennheiser HD414. Het oorspronkelijke ontwerp van de HD414 is uit 1968! Toch zijn nieuwe foam oorschelpen nog steeds te koop. De HD414 werd heel veel gebruikt in studio’s, is een half open systeem, klinkt prettig, maakt absoluut muziek en is de best verkochte hoofdtelefoon ooit. Maar ik realiseer mij ook dat het geen state-of-the-art B&W, Beyer, Grado of Focal is.
Uiteraard zijn andere aansluitmogelijkheden geprobeerd, want de interne DAC van de versterker wilde ik ook beluisteren De hierboven beschreven wijze van aansluiten werkt misschien niet altijd even handig, klinkt wel het allerbeste. Impliceert ook dat, op de CD-speler na, elk component aan moet staan om vanaf een (digitale) bron muziek te spelen. Gebruikte interlinks zijn voor USB: Audioquest Cinnamon, voor coax digitale signalen: Stereovox VX2, voor analoog RCA: Crystal Cable Piccolo en voor XLR: VdH D102 Mk III Hybrid. Voor de stroomvoorziening zijn de door Teac meegeleverde netsnoeren gebruikt en een simpel industrieel stekkerblok.
Aan de slag met muziek
Het grootste deel van de tijd is er geluisterd via de luidsprekers omdat ik ronduit een hekel heb aan hoofdtelefoons en er claustrofobisch van raak. Vandaar dat ik nooit heb geïnvesteerd in een beter model dan een HD414 nadat mijn Yamaha in de 90-er jaren de geest gaf. Niettemin laat de HD414 feilloos de verschillen beluisteren tussen de hoofdtelefoonuitgangen van de versterker, de CD-speler en de hoofdtelefoonversterker. Waarbij de conclusie heel eenvoudig is; de minste weergavekwaliteit geeft de versterker. Een eenvoudige weergave waar je niet oververhit van zult geraken, die prettig is over een langere periode en voldoet als er niet al te hoge eisen worden gesteld.
De volgende in de stapel is de DAC. Het weergaveniveau gaat gemeten in kwaliteit omhoog met een betere laagweergave, meer kracht en definitie. Het hoog is aangenamer en het stereobeeld wordt positief beïnvloed. Nog steeds geen hoogvlieger, maar afdoende om lang naar te luisteren al prefereer ik duidelijk mijn luidsprekers.
Tenslotte geef ik de hoofdtelefoonversterker ervan langs. Met een prachtig resultaat. Dit is een echt mooie weergave die helemaal compleet wordt ervaren. Zelfs door mij, de hoofdtelefoonhater. Met de demping ingesteld op medium is de weergave snel en krachtig, mooi uitgebalanceerd en volledig. Minder demping maakt het geluid een beetje zompig op de 52 Ohm versie van de HD414 en dan raken details meer naar de achtergrond. Met een te hoge demping krijg je een 'Duits' geluid, snel, over gedetailleerd met meer hoog en laag dan middengebied. Feit is wel dat de instelbare dempingfactor de luisteraar behoorlijk de kans geeft om te tunen en de hoofdtelefoon optimaal aan te passen aan de versterker.
De keuze is duidelijk; wie de voorkeur geeft aan luisteren met een hoofdtelefoon zal in deze opstelling de HA-501 mee moeten nemen. De HA-501 bewees ook zijn uitstekende kwaliteiten in mijn high end-opstelling in de andere luisterruimte. Gezien mijn gebrek aan ervaring met hoofdtelefoons is het overigens zeer aan te raden zelf naar de HA-501 te luisteren voordat je tot aanschaf overgaat. Ik heb nauwelijks een idee wat de concurrentie van Teac voor je kan betekenen in dezelfde of andere prijsklasse. Feit is wel dat in het totaal van de opstelling de extra gecreëerde ingangen via de HA-501 op prijs werden gesteld en dat ik gretig gebruik maakte van de betere weergavekwaliteit via de XLR koppelingen.