REVIEWTeac

Recensie TEAC Reference 501 – mooie som der delen

René van Es | 24 september 2013 | Teac

Na het verschuiven van de distributie van het merk Teac in Nederland naar Onkyo Europe is het een tijdje stil geweest rondom het merk. Jammer, want Teac had net een serie nieuwe producten op de markt gezet waaronder de Reference 501 Series.

De Teac 501 Series is een compact muzieksysteem bestaande uit een versterker, CD-speler, hoofdtelefoonversterker en D/A-converter. Handzame kastjes van maar 29 centimeter breed die verrassend compleet zijn en een behoorlijke prestatie neerzetten. Reden genoeg om de Reference 501 Series zowel als set, als in delen flink aan het werk te zetten. Welke (combinatie van) componenten adviseren we voor welke wensen? 

Algemeen
Teac heeft serieus werk gemaakt van de Reference 501 Series door uiterst moderne elektronica in behuizingen te fabriceren die klassiek aandoen. De zijkanten zijn van 7 mm dik aluminium in een bruin/grijze kleurstelling, met gefreesde handgrepen die meer cosmetisch dienst doen dan echt nuttig zijn. De overige delen van de behuizing zijn aluminiumkleurig of naar wens zwart, net als de schakelaars en draaiknoppen. Elk onderdeel meet 290 x 81 x 264 mm, waarbij in de diepte uiteraard nog kabels komen.

De vier delen worden op traditionele manier op elkaar aangesloten; er is geen sprake van een onderlinge systeem koppeling. Mede daardoor en vanwege de vele aansluitmogelijkheden is elk component uitstekend los inzetbaar, terwijl het toevoegen van componenten de set naar een steeds hoger prestatieniveau tilt. Drie van de vier componenten hebben aan de achterkant een power save schakelaar, dertig minuten geen muziek en het apparaat schakelt desgewenst zelf uit. Per onderdeel – de versterker, de CD-speler, de hoofdtelefoonversterker of de D/A converter – betaal je 799 euro. Juist omdat elk component op zich kan staan, ga ik ze eerst los van elkaar beschrijven.

AI-501DA versterker
De versterker heeft als opvallend uiterlijk kenmerk een paar ronde VU meters aan de voorzijde die verrassend goed passen in de stijl die Teac heeft gekozen. De voorzijde bevat verder de aan/uitschakelaar, een hoofdtelefoon uitgang, ingangskeuzeschakelaar en volumeregelaar. Op de achterkant zijn te vinden: twee analoge ingangen (RCA), digitale ingangen voor coax, USB en tweemaal optisch, de luidspreker aansluitingen, een power save schakelaar en het 230 Volt chassisdeel. De versterker wordt aangekondigd als 2 x 90 Watt versterker, gerekend naar continue vermogen aan 8 Ohm blijft daar 2 x 30 Watt van over. Genoeg om behoorlijke luidsprekers aan te kunnen sturen via de ingebouwde klasse D uitgangstrappen die afkomstig zijn van ABLETEC. De digitale ingangen accepteren signalen tot een sample rate van 192 kHz en een breedte van 24 bits. De optische ingangen komen niet verder dan 96 kHz (conform hetgeen de S/PDIF norm voorschrijft).

Voor de USB-ingang geldt een maximum van 192 kHz en een driver is noodzakelijk op een Windows systeem, die te downloaden is van de Teac website. Een Mac of een Linux systeem werkt zonder extra drivers. Door de aanwezigheid van een D/A converter in de versterker kan een muzieksysteem worden opgezet door uitsluitend luidsprekers en een bron te gebruiken. Dat mag bron een computer zijn, een streamer, een tuner, MP3 speler, enzovoort. Tenslotte een opmerking voor EU-bewoners: door de strenge voorschriften mogen eigenlijk geen banaanstekers worden gebruikt voor het aansluiten van de luidsprekers. Spades of blank draad passen zonder meer, voor het gebruik van bananen moet je gewoon het losse deel van de connector schroeven en in de doos opbergen.

PD-501HR CD-speler
In een onderhand ouderwetse opzet is een CD-speler het meest logische component om vervolgens toe te voegen. Teac heeft een reputatie hoog te houden op spelergebied, en maakt die verwachting volledig waar. Aan de voorkant is een front loader te vinden boven een informatieve display met amberkleurige letters en cijfers. Natuurlijk is er een aan/uitschakelaar en zes toetsen voor de basisbediening van de speler. Op de achterkant zitten analoge uitgangen (RCA) en digitaal uit via RCA en optisch. Ook hier een power save schakelaar en het 230 Volt chassisdeel.

De speler kan niet alleen gewone CD’s afspelen, maar geeft de mogelijkheid zelf gebrande CD-ROM/R/RW en DVD-ROM/R/RW’s te gebruiken met daarop WAV bestanden (PCM data) of, dat is heel bijzonder, DSD bestanden met een sample rate van 2,8 of 5,6 MHz. Afspelen van DSD geschiedt zonder de DSD eerst om te zetten naar PCM! In feite de datastroom van een SACD, terwijl een echte SACD niet te lezen valt. Muziek die je downloadt van internet kan daarmee op CD of DVD gebrand worden en afgespeeld. Nu is DSD nog lang geen gemeengoed, maar langzaam maar zeker komt er meer materiaal beschikbaar in deze hoge kwaliteit. Het digitale signaal is beschikbaar aan de uitgang van de speler, zolang deze niet in “pure modus” geschakeld is. In pure modus worden de digitale uitgangen afgesloten om de interne DAC optimaal in te kunnen zetten.

MERK

EDITORS' CHOICE