ARTIKEL

Downloaden


Gastauteur | 03 januari 2008 | Fotografie Gastauteur

Downloaden

Als tegenhanger van het illegaal downloaden worden er nu bij een aantal websites muziekdownloads tegen betaling aangeboden. Aan het begin was dit nog niet erg populair, maar zeker door de introductie van de online muziekwinkel van Apple, iTunes, zitten deze downloads behoorlijk in de lift. De prijs voor een liedje is gemiddeld 0,99 euro. Vooral de enorme catalogus van iTunes maakt de dienst enorm populair. Wel is de aangeboden muziek dan vaak in AAC formaat met een middelmatige kwaliteit (een bitrate van 128 kbps). Verder is de meeste muziek die via iTunes gekocht wordt voorzien van DRM (Digital Rights Management). Dit zorgt ervoor dat het bestand maar beperkt te kopiëren is of te branden op een cd. Maar ook muziek van andere online muziekwinkels zijn vaak voorzien van DRM. Wegens de grote klachtenstroom van veel consumenten tegen DRM beginnen steeds meer websites met het afschaffen hiervan. Ook bij Apple’s iTunes is al DRM-vrije muziek te downloaden. Toch wordt vrijwel de meeste muziek illegaal gedownload. Diensten zoals Limewire zijn vooral bij de jeugd erg populair.Downloaden voor audiofielen

Voor de audiofiel is het gebruik van nieuwsgroepen een aanrader. Hier worden vaak albums in lossless formaat opgezet of een image-bestand (1:1 kopie) van het album. Het downloaden van deze nieuwsgroepen is echter wel behoorlijk ingewikkeld, en een payserver is zeker een aanrader. Ook moet hier bij gedacht worden dat dit downloaden in Nederland wel legaal is maar in veel andere landen niet. De hardwerkende artiest krijgt hierdoor dan ook geen geld voor zijn werk.

Het hifi-merk Linn biedt sinds kort ook via haar website, tegen betaling, muziekdownloads aan. De kwaliteit die aangeboden wordt is echter uniek. Het gaat hier om zelf opgenomen muziek die direct wordt aangeboden. De kwaliteit hiervan is dan ook zeer hoog. Nog een aanrader is de site MusicGiants. Hier wordt muziek aangeboden in WMA lossless kwaliteit.

EDITORS' CHOICE