ARTIKEL

Lossless codecs

Gastauteur | 03 januari 2008 | Fotografie Gastauteur

Lossless codecs

Lossless codecs zijn de tegenhanger van lossy codecs. Het Engelse woord lossless betekent ‘zonder verlies’. Bij het comprimeren met een dergelijke codec gaat er dan ook geen geluidsinformatie verloren. Ook dit is een vrij ingewikkeld proces. Je kunt het een beetje vergelijken met een ZIP-bestand. Iedereen krijgt weleens een ZIP-bestand als attachment van een e-mailbericht. Wanneer je dit bestand `uitpakt` verschijnt de inhoud hiervan. De inhoud is vaak een stuk groter dan het ZIP-bestand. Het is dus op een zeer slimme manier opgeslagen zonder verlies. Dit geldt ook voor audiobestanden die gecomprimeerd zijn met een lossless codec. De inhoud (het geluid) blijft hetzelfde maar toch verandert de grootte. Om het nog duidelijker te maken nog een ander voorbeeld. Stel u een volle rommelige zolder voor. Alles ligt door elkaar en je kunt er bijna niet doorheen lopen. U gaat naar de winkel en koopt een aantal opbergdozen. U voelt hem al aankomen: al de spullen ruimt u op en stopt u in de dozen, die u vervolgens netjes in een hoek van de zolder opstapelt. De zolder is weer helemaal netjes en er ontstaat veel extra ruimte. De inhoud is echter niet veranderd, het is alleen efficiënter opgeslagen.



Omdat er geen geluidsinformatie verloren gaat zijn dergelijke codecs uitermate geschikt voor onder andere audiofielen. Het nadeel van deze codecs is wel dat de compressie een stuk minder efficiënt is dan bij een lossy codec. De bestanden nemen dus een stuk meer ruimte in beslag. Hieronder zal ik de meest gebruikte lossless codecs kort bespreken.

FLAC

FLAC staat voor Free Lossless Audio Codec en is verreweg het bekendste lossless codec. De codec werd ontwikkeld door Josh Coalson en is net als Ogg Vorbis een open source project. FLAC haalt een compressie van 30% – 50% wat behoorlijk is als je bedenkt dat er helemaal niets van de geluidsinformatie verloren gaat. MP3 haalt bij hetzelfde bestand ongeveer een compressie van 80%, er blijft dan dus maar 20% van het origineel over. Hierbij gaat natuurlijk wel het één en ander aan geluid verloren. FLAC wordt al door steeds meer programma’s ondersteund en de populariteit neemt nog steeds toe. Helaas wordt deze codec nog niet door Apple’s iPod ondersteund, wat waarschijnlijk vooral komt omdat Apple liever heeft dat haar eigen lossless codec wordt gebruikt. In Windows krijgt FLAC de voor de hand liggende extensie .flac.  

Monkey’s Audio

Monkey’s Audio is misschien wel de grootste concurrent van FLAC. Ook deze codec is uiteraard lossless en werkt op sommige compressiegebieden zelfs nog iets efficiënter dan FLAC. Wel wordt dit codec een stuk minder gebruikt. Het nadeel van Monkey’s Audio is dat het niet geschikt is voor het gebruik op draagbare muziekspelers omdat het decoderen naar geluid een te ingewikkeld proces is voor dergelijke apparaten. De extensie van Monkey’s Audio in Windows is erg origineel, namelijk .ape.   

Apple Lossless

Apple’s eigen lossless codec. Ook wel bekend onder de naam Apple Lossless Encoder, ALE, of Apple Lossless Audio Codec, ALAC. Deze bestanden zijn wel af te spelen op Apple’s eigen muziekspeler de iPod. Cd’s zijn eenvoudig om te zetten naar deze codec met behulp van iTunes. De uitgang van de bestanden is hetzelfde als bij AAC, namelijk m4a. De codecs hebben verder echter weinig overeenkomsten. Het compressievermogen van ALAC ligt tussen de 40% tot 60% ten opzichte van het originele audiobestand, maar uiteraard zonder enig verlies.  

WMA Lossless

Microsoft’s eigen lossless codec. Deze codec lijkt behoorlijk op dat van Apple. Ook de extensie van dit bestand is gewoon .wma. Het encoderen naar dit formaat kan met de Windows Media Player. Ook wordt er muziek aangeboden op internet in dit formaat. 


EDITORS' CHOICE