ARTIKEL

Rippen


Gastauteur | 03 januari 2008 | Fotografie Gastauteur

Rippen

Het omzetten van cd’s naar een compressiebestand wordt ook wel rippen genoemd. Het is uiteraard belangrijk om van te voren te weten met welk codec u uw cd’s wilt omzetten. Dat hangt natuurlijk ook af van het doel wat u heeft en welke codecs dit doel ondersteunt. Bij het rippen kunnen verschillende soorten programma’s gebruikt worden. Hieronder zal ik wat programma’s kort beschrijven. Ik zal mij vooral richten op programma’s die gebruikt worden in Windows omdat dit het meest gebruikte besturingssysteem is.

EAC met of zonder LAME (MP3)

Een erg goed programma voor het rippen van uw cd’s naar het MP3 formaat is het programma EAC (Exact Audio Copy). Dit Duitse programma is gratis verkrijgbaar. Dit is een erg nauwkeurig programma maar door de vele opties is het misschien voor sommige mensen iets te ingewikkeld. Vooral in combinatie met de MP3-encoder van LAME (ook gratis verkrijgbaar), wat staat voor LAME Ain`t an Mp3 Encoder is het een bijna perfect programma.  Windows Media Player

Als u uw muziekcollectie wilt omzetten naar het WMA formaat (zowel lossy als lossless) kunt u het best gebruik maken van de standaard in Windows geïnstalleerde Windows Media Player. Het programma werkt snel en is heel eenvoudig in het gebruik. 

Apple iTunes

Dit programma kan wel gezien worden als Apple’s tegenhanger van Windows Media Player. iTunes wordt door de meeste mensen gebruikt om muziek op hun iPod te zetten. Ook kan er heel eenvoudig muziek mee omgezet worden naar AAC of Apple’s lossless. Dit programma is gratis te downloaden en redelijk eenvoudig te gebruiken. Ook kan er via dit programma muziek online gekocht worden. DB PowerAMP

Dit programma is erg handig als u verschillende codecs wilt gaan gebruiken. DB PowerAMP beschikt namelijk over de meest gebruikte codecs, zoals MP3, WMA, Ogg Vorbis, FLAC, Monkey’s Audio en AAC. Ook kunt u met dit programma, naast het rippen van cd’s, bijvoorbeeld ook FLAC bestanden omzetten naar MP3 bestanden. Het programma werkt heel eenvoudig, maar voor een volledig werkende versie moet er wel betaald worden.

EDITORS' CHOICE