Luisteren

Omdat ik de Stream Magic 6 wat langer in huis mocht hebben vanwege het beta-testen heb ik er lekker veel naar geluisterd. En tijdens die periode zijn alle mogelijkheden wel zo’n beetje benut. Ik heb hem als streamer gebruikt via WiFi en USB-stick, als DAC via mijn Squeezebox Touch en mijn Macbook Pro, en als 'loopwerk' aan de interne DAC van mijn Naim Supernait versterker. Omdat elke bron die aan de Stream Magic wordt gehangen eerst door de 'jitter-wasstraat' van de upsampling gaat was het geen verrassing dat er bijzonder weinig klankverschil te horen was tussen alle inputs. Ik vermoed dat de kleine nuances die ik desondanks waarnam terug te voeren zijn op het gebruik van verschillende digitale kabels.

De Stream Magic 6 ontpopte zich tijdens de luisterperiode als een zeer fijnzinnig en muzikaal apparaat. In vergelijking met de DAC in mijn Supernait heeft de Stream Magic een luchtiger geluidsbeeld met iets meer detaillering en ruimtelijkheid. De Naim is wat pakkender en directer, alsof je van midden in de concertzaal naar de vierde rij van voren gaat. De Stream Magic overtuigt in elk geval met een breed en diep beeld waarin de onderdelen van de mix bijna tastbaar worden afgebeeld. Er is ook een bepaalde rust (vooral met Hi-Res materiaal) die de klank iets voornaams geeft.

Caverna Magica van Andreas Vollenweider is een all-time favoriet om lekker in de muziek weg te zakken. Ik luister naar de remaster die opener en helderder klinkt dan de oorspronkelijke cd, en daarmee dicht in de buurt van mijn originele persing op vinyl komt. De file is overigens gewoon 16/44.1 maar dit is een goed voorbeeld van hoe een remaster zou moeten zijn. Namelijk transparanter dan het origineel, iets luider voor een grotere signaal/ruis afstand, maar met behoud van de originele dynamiek. Aan het begin van de eerste track hoor je een geluidseffect dat waarschijnlijk de voetstappen van twee wandelaars op een grindpad moet voorstellen. Dat heb ik nooit erg overtuigend gevonden, en daar verandert nu ook niets aan. Waar ik wel erg blij van word is het moment waarop de wandelaars de 'magische grot' instappen en rondlopen. De holle galm van de voetstappen en de 'plokjes en ploepjes' van de vallende waterdruppels suggereren een enorme ruimte, en die is met de Stream Magic beslist groter dan met mijn Supernait.

In de derde track (Lunar Pond) zit allerlei minuscule informatie verborgen. Zo hoor je op een gegeven moment heel zacht een zoemend geluidje als van een veer die ontspant, waarschijnlijk op het moment dat Vollenweider een pedaal van zijn harp loslaat. Nog verder in de achtergrond lijkt een aparte muziektrack mee te lopen, wat lijkt op overspraak van een naastgelegen spoor op de multitrack-tape, of een niet helemaal goed gewiste opname. Of het is gewoon een grapje van geluidstovenaar Vollenweider, wie zal het zeggen. Wat ik in elk geval wel kan zeggen is dat ik deze micro-informatie nu beter hoorde dan ooit tevoren. Wellicht verdronken de details tot nu toe altijd in een soort modderige onderlaag van jitter.

De verschillen tussen de digitale filters zijn goed te horen als ik de gelijknamige track van Storm Corrosion draai, het nieuwe album van Steven Wilson (Porcupine Tree) en Mikael Åkerfeldt (Opeth). De productie van dit briljante progrock-album is erg goed maar op sommige momenten ook behoorlijk vol. Met het lineaire filter (de standaardinstelling) is het geluid vol en los, dynamisch en ruimtelijk, maar kan het in drukke passages licht aanzetten. Het 'minimal phase' filter valt mij een beetje tegen met een wat omfloerst geluid. Het beeld staat wat verder naar achteren en er lijkt iets minder dynamiek te zijn, De ruimtelijkheid is overigens wel mooier met dit filter. Het steile filter lijkt duidelijk meer op het lineaire filter, maar dan met iets meer rust in het geluid. Voor een avondje ontspannen naar muziek luisteren zou ik dit laatste filter gebruiken, voor een 'deep listening' sessie waarbij resolutie een belangrijke rol speelt heeft het lineaire filter mijn voorkeur.

Het minimal phase filter werkt overigens wel erg goed bij het afspelen van gecomprimeerd bronmateriaal als 128 kbps mp3-files. Hier weet dit filter op haast magische wijze iets van de dynamiek en textuur terug te brengen die er door het inmiddels stokoude compressie-algoritme bruut is uitgefilterd. Waarom iemand nog genoegen neemt met de gemankeerde geluidskwaliteit van lossy files is me overigens een raadsel, zelfs mijn schoonmoeder van 80 hoort het verschil in geluidskwaliteit als ik van mp3 overschakel naar flac of wav. Maar goed, soms heb je niks anders, en dan is dit filter een weldaad.


MERK

EDITORS' CHOICE