Spelen met de Stream Magic 6

De setup van de Stream Magic is een eitje, en binnen vijf minuten had ik hem speelklaar. De duidelijke snelstartgids en de behoorlijk intuïtieve bediening waren daar zeker behulpzaam bij. Omdat ik nog geen bedraad internet heb bij mijn geluidsinstallatie moest ik het draadloos via WiFi doen, wat zelfs bij Hi-Res materiaal niet voor problemen zorgde. Wel problematisch was het feit dat de UPnP Music Player software op mijn NAS het 24/96 Hi-Res materiaal aanvankelijk keurig terugrekende naar 16/44.1 alvorens het naar de Stream Magic 6 te sturen. Let dus goed op die instelling, of gebruik een andere player zoals Twonky Media of (zoals in mijn geval) Logitech Media Server, die tot mijn verrassing ook in het server-menu van de gratis Cambridge Audio App verscheen.

Over die App gesproken, die ziet er best aardig uit. Hij heeft vanwege het gebruikte UPnP-protocol natuurlijk niet de uitgebreide functionaliteit die ik van iPeng en Squeezeplayer in combinatie met mijn Squeezebox Touch gewend ben, maar de indeling is logisch en prettig aan de ogen. Ik was er in elk geval behoorlijk snel aan gewend. Er zitten trouwens nog wel een paar kleine probleempjes in de huidige consumentenversie, maar daar wordt achter de schermen zeer hard aan gewerkt. Dat weet ik omdat Cambridge Audio me uitnodigde om tijdens de recensieperiode deel te nemen aan het beta-test programma van zowel de firmware op de Stream Magic 6 als de bijbehorende App. De versies die ik had voor ik het apparaat weer in moest leveren speelden in ieder geval feilloos.

Binnen enkele weken na het verschijnen van deze recensie zal de firmware van de Stream Magic 6 een volledige upgrade krijgen die onder meer gapless afspelen mogelijk maakt. Gapless betekent dat de streamer niet op eigen houtje een pauze tussen twee nummers invoegt (nodig om de volgende track in de buffer te laden), maar naadloos doorspeelt. Dat is vooral handig bij albums waarbij de tracks in elkaar overlopen.

Die gapless afspeelfunctie heeft wel tot gevolg dat de maximale resolutie voor Hi-Res materiaal van 24/192 terugvalt naar 24/96 - er lopen dan immers twee streams parallel zodat de volgende track naadloos aan de vorige 'gelast' kan worden - maar zoals ik al eerder opmerkte zal waarschijnlijk (bijna) niemand dat horen. En als ik heel eerlijk ben vind ik afspelen zonder onnatuurlijke pauzes tussen de tracks véél belangrijker dan een hoge bitrate en samplingfrequentie. Mijn collectie van bijna 4000 gedigitaliseerde albums bestaat voor nog geen 2% uit Hi-Res materiaal, dus waar zou ik me druk om maken...

Dezelfde firmware zal overigens ook voor de 'kleine' streamer NP-30 worden uitgerold. Tegelijkertijd zal de nieuwe versie van de App beschikbaar komen, die stabieler en makkelijker in het gebruik is. Zo onthoudt de App welk scherm je als laatste in beeld had bij het afsluiten van je Tablet of telefoon. Dat bespaart flink wat handelingen die je in de huidige versie nog wel moet verrichten om het contact met de speler te hervatten. Dus voor zover mijn beschrijving van de huidige ‘aandachtspunten’ iemand zou doen twijfelen om de Stream Magic 6 op zijn of haar shortlist te zetten: niet doen, het komt helemaal goed!

MERK

EDITORS' CHOICE