Gebruik en weergave

In mijn luisterstudio ben ik gestart met de M1 en PV1D in een 2.1 configuratie. Persoonlijk vind ik dat de beste manier om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden. Je kunt dan sneller de beste positionering vinden voor de satellieten en de sub. Na het positioneren en het inregelen van de sub is de overstap naar een volledig 5.1 systeem dan eigenlijk nog maar een kwestie van het toevoegen van de extra luidsprekers. Automatische inregelhulpen zoals bijvoorbeeld het Audyssey systeem zijn zeer behulpzaam, maar persoonlijk tweaken blijft in mijn optiek noodzakelijk voor een optimale weergave. De aansturing liep in eerste instantie via een Rotel RB1070 eindtrap en VTL deLuxe voortrap. Mijn gebruikelijke luidsprekerkabels (Taralabs of Vovox) passen letterlijk en figuurlijk niet bij de M1 en daarom heb ik van den Hul Snowline kabels gebruikt die qua afmetingen en budget veel beter bij de M1 satellieten passen.

Wat eigenlijk direct opvalt is de superdroge en gecontroleerde weergave van de PV1D. Door de afwezigheid van mechanische trillingen en de zeer zuivere en strakke weergave heb je in eerste instantie de neiging de PV1D veel te hard te zetten. Daar kom je echter snel op terug omdat je juist op een laag niveau een mooie balans tussen de M1 en de PV1D kunt realiseren. In de standaard presets van de PV1D zet B&W het overnamepunt vrij hoog en dat is echt niet nodig. De M1 satellieten geven van zichzelf namelijk al een heel compleet klankbeeld. Zonder een sub blijft het geluid echter wel vrij dun omdat de M1 de capaciteit mist om druk in het laag te geven. Daar heb je een sub voor nodig en de PV1D is daarvoor een goede combi omdat de karakters van de M1 en PV1D goed bij elkaar passen.

De M1 is niet kritisch wat betreft de versterkerkeuze en toch blijkt een versterker met enig stuwvermogen de beste match te geven. Dat blijkt zodra ik de Rotel RB1070 vervang door een NAD T744 AV-receiver. Dat is een prima receiver, maar hij biedt wel minder controle waardoor je inboet aan dynamiek en lucht in het geluidsbeeld. Zorg dus voor een goede krachtige versterker om het beste uit de M1 te kunnen halen.

Conclusie
Dat klein ook heel fijn kan zijn bewijst Bowers & Wilkins met het MT-60D systeem. Zowel de M1 satelliet als de PV1D sub leveren prestaties die groter aandoen dan hun afmetingen doen vermoeden. Dat de PV1 een goede sub is, wisten we eigenlijk al. De PV1 is niet voor niets al sinds 2004 in productie. Met de D toevoeging is de kracht van de PV1 behouden gebleven en heb je door de DSP wat meer controle over de instellingen gekregen. Ook in deze nieuwe uitvoering blijft de PV1 een sub die tot de beste in zijn soort behoort.

De M1 satelliet is zowel optisch als mechanisch oogpunt een fraai stukje luidsprekertechniek. De M1 klinkt op zichzelf heel goed en compleet maar heeft een sub wel nodig voor de laagste octaven en om het totale geluidsbeeld een stevig fundament te geven. Om het beste uit de M1 te halen is een goede, lees krachtige, versterker zeer aan te bevelen. Dan komt de weergave namelijk pas goed los en creëer je rust in je geluidsbeeld. Tot slot nog één opmerking. Het MT-60D Mini Theatre systeem lijkt ontwikkeld te zijn voor home cinema fans maar kan net zo goed worden ingezet voor een muziektheater (in stereo).

Adviesprijzen MT-60D Mini Theatre systeem:
M-1 € 225,-
PV1D € 1600,-
ASW608 € 450,-

Aanvullende informatie:

B&W Group Nederland 
www.bowers-wilkins.nl

MERK

EDITORS' CHOICE