Bowers & Wilkins Mini Theatre series MT-60D

De Mini Theatre series is al ruim zes jaar onderdeel van het programma van Bowers & Wilkins. Begin dit jaar heeft het merk zowel de M1 satellieten als de PV1 subwoofer een update gegeven. Samen vormen zij het MT-60D Mini Theatre systeem.

De aantrekkingskracht van een klein home cinema systeem zoals de Mini Theatre series van B&W is heel logisch. Luidsprekers zijn tenslotte volumineuze dingen en niet iedereen heeft genoeg ruimte in huis voor vijf grote, vloerstaande luidsprekers. "Klein maar fijn" klinkt leuk, maar in de praktijk is het ontwikkelen van een goed klinkende satelliet luidspreker geen eenvoudige opdracht. Luidsprekerfabrikanten doen veel goede pogingen, maar de resultaten zijn vaak heel wisselend.

Vooral de meer ervaren muziek- en home cinema liefhebber haalt vaak zijn neus op bij het zien en horen van compacte home cinema systemen. De eerste generatie M1 satelliet was echter een uitzondering op die regel. De M1 satelliet luidspreker bood veel meer audiokwaliteit dan zijn afmetingen deden vermoeden. Het is dan ook niet zo vreemd dat Bowers & Wilkins deze satelliet nu in een opgewaardeerde versie gewoon in het programma houdt.

Zware satellieten
Het hart van het MT-60D Mini Theatre systeem is dan ook die M1 satelliet luidspreker. Op de foto’s is het niet zo duidelijk te zien, maar deze satellieten zijn echt heel compact. Ondanks de afmetingen (hxbxd: 248x114x162mm) wegen de kleine jongens inclusief de geïntegreerde voet toch zo’n 2,3 kilo, en ze voelen lekker solide aan. De kast heeft mooie ronde vormen en is opgetrokken uit één gegoten stuk aluminium. Door de ronde vormen krijgen interne staande golven geen kans en aan de buitenkant zorgen de ronde vormen er weer voor dat diffractie wordt voorkomen. Het ontbreken van diffractie heeft een gunstige invloed op de afstraling en daarmee op het klankbeeld.

De M1 is een open constructie met een basreflex poort aan de achterkant. De voet is via een balconstructie verbonden met de luidspreker waardoor de luidspreker in iedere gewenste hoek kan worden gedraaid. Onder in de voet is het passende sleuteltje te vinden om de schroef, die de balconstructie vergrendeld, los en vast te draaien. De M1 satelliet is gewoon los op een plank te plaatsen maar kan met een bijgeleverde voetplaat ook aan de muur worden gemonteerd. De aansluitconnectoren zijn in de voet verwerkt zodat je de aansluitkabels mooi in de muur weg kunt werken.

De M1 satelliet is een 2-weg systeem en voorzien van een 1 inch aluminium dome tweeter en een 4 inch midrange weergever. De tweeter is aan de achterzijde voorzien van dezelfde taps toelopende pijp zoals die ook bij de weergevers in de Bowers & Wilkins Nautilus wordt gebruikt. De conus van mid range weergevers hebben het bekende geweven glasvezel membraan zoals dat in veel B&W luidsprekers wordt gebruikt. Met behulp van deze fraaie aluminium constructie en de hoogwaardige materialen specificeert B&W een breed frequentiebereik dat in het laag tot maar liefst 64Hz moet doorlopen.

Daar staat tegenover dat het rendement vrij laag is (85dB), maar dat is redelijk te verwachten bij zo’n kleine weergever. B&W adviseert daarom een versterkervermogen tussen de 20 en 100W (bij 8 Ohm). Mijn persoonlijke toevoeging is de M1 aan te sturen met een versterker die 50 of meer echte Watts bij 8 Ohm kan leveren. Op die manier heb je de garantie dat de luidspreker snel en soepel in beweging wordt gebracht en bovendien goed onder controle wordt gehouden.

MERK

EDITORS' CHOICE