Bowers & Wilkins brengt vandaag (donderdag 24 april) de derde generatie van de Px7 hoofdtelefoon uit. We zijn er zo vroeg bij, dat de fabrikant zelf nog geen tekst of beelden op de website heeft staan, laat staan al mooie productfoto's – met of zonder David Beckham – met ons kon delen. Gelukkig kon Quintijn al een tijdje over een eerste model beschikken, dus bij dezen de eerste review!
B&W head-fi
Het is alweer wat jaren geleden dat Bowers & Wilkins een sprong in het diepe nam en een koptelefoon op de markt bracht. Wat ze nooit daarbij hadden kunnen voorspellen, is wat een succes dat zou gaan worden. Door te groeien in kennis, kunde en techniek, ligt er vandaag bovendien een geavanceerder model dan ooit: de Bowers & Wilkins Px7 S3. Maar is er echt zoveel veranderd?
Tijdens een speciaal persevenement krijgen we een kijkje in de keuken. En horen we uit eerste hand wat er allemaal is aangepakt. Wat ons onder meer verteld wordt, is dat Bowers & Wilkins echt heeft geluisterd naar feedback. En vertaald heeft naar techniek en een nieuw design. Dat klinkt al beter dan “copy/paste met een nieuw prijskaartje”. Aandachtig luisteren we naar het uitgebreide verhaal en krijgen we een gloednieuwe Bowers & Wilkins Px7 S3 mee naar huis. Gevolgd door een eerste twee weken luistertijd.
Vernieuwing met de hoofdletter V
Bij de eerste kennismaking lijkt het gewoon weer om een update te gaan. De Bowers & Wilkins Px7 S3 lijkt dan ook verdacht veel op zijn voorganger, de Px7 S2(e). Maar als we iets beter kijken, dan wordt al snel duidelijk dat er veel meer aangepast is dan enkel een 2 naar een 3. Zo valt met de Bowers & Wilkins Px7 S3 in handen op dat de schelpen wat kleiner zijn geworden. Ook is het gewicht merkbaar lager dan zijn voorganger.
Voorheen zagen we op de buitenkant van de schelp de geperforeerde rand zitten. Hier waren de microfoons in verwerkt. Dit bracht ook uitdagingen met zich mee. Nu zit er een rand tussen de kussen en de schelp, waarin maar liefst zes microfoons verwerkt zitten. Er zijn er overigens nog wel twee aan de buitenkant van de schelp te vinden. Die zijn specifiek voor spraak en daarom ook naar voren gericht. De knoppen voor bediening hebben een logische plek gekregen. Aan de rechterkant vinden we er drie; voor volume, pauzeren of volgende nummer, en nog wat andere functionaliteit. Aan de linkerzijde vinden we de aan/uitknop, tevens pairing. En de Noise Cancelling knop, die op zijn beurt drie standen van onderdrukking omhelst. Aan de onderzijde nog de USB-C aansluiting, die naast opladen ook als input gebruikt kan worden. Hiervoor is er een verloopkabel bijgeleverd.
Aan de binnenkant vinden we een nieuwe versterking en ook de drivers zijn compleet aangepakt en vernieuwd. Een andere aanpak, in vergelijk met vorige modellen, is dat de driver nu vastgeschroefd zit. In de vorige modellen werden ze vastgelijmd. Door het steviger en strakker vastzetten van de drivers, kan er met meer kracht gespeeld worden. Dat wil niet zeggen harder spelen, maar wel met meer controle over het geluid. Andere stukjes techniek die we niet mogen vergeten; 24/96 aptX LossLess, een batterijduur van ongeveer 30 uur, instelbare vijfbands EQ en Bluetooth LE Audio met Auracast broadcast-functionaliteit. Oh, en Bowers & Wilkins heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld de kussen en hoofdband makkelijker te vervangen zijn. Dat betekent ook dat we eindelijk een koptelefoon kunnen personaliseren. Niet officieel, dus dat heb je niet van ons gehoord.
Al deze vernieuwingen bij elkaar, doet ons afvragen of de Px7 S3 niet gewoon een nieuw modelnummer had moeten worden?
Dirigent in een mooie case
Na het openen van de doos, valt ons direct de elegante case op. Deze is smaller en kleiner dan we gewend zijn. Bij het opzetten voelen we dat de Bowers & Wilkins Px7 S3 inderdaad lichter is dan zijn voorgangers. Ook de oorschelpen en kussens voelen compacter aan. Zeker niet klein, maar we merken dat de Px7 S3 een dieet heeft gevolgd. De pasvorm is heel prettig en zit goed. Ook niet onbelangrijk voor de geluidskwaliteit. Sluit het goed af, dan zal dat ten goede komen aan de kwaliteit. En er is maar één manier om dat te testen...
Muziek luisteren we via Spotify, Tidal en vanaf de NAS. Op Spotify lopen we vaak tegen de beperkte kwaliteit aan, maar het is een grote bron van audio voor heel veel mensen en daarmee é manier waarop muziek genoten wordt. We zetten een lekker soepel nummer op; Magalenha van Sergio Mendes. De Portugese zang in de opening wordt daarna gedragen door een groot achtergrondkoor. Gevolgd door swingende drums. Het is hier vooral de aanstekelijke energie en de overdracht ervan die heel goed overkomt. Een bijzondere eigenschap voor een koptelefoon in combinatie met Spotify. Want luisteren we hetzelfde nummer op Tidal, dan horen we al veel meer. Er zit dan meer onderscheid in de verschillende elementen. Ook de plaatsing is ruimtelijker en groter.
De Px7 S3 laat horen dat er voorkeur is voor hoge kwaliteit muziek. Een ander nummer waarbij we diezelfde ervaring hebben is Wicked Game van Chris Isaak. We laten even achterwege hoe dit klinkt via Spotify. Op hogere resolutie via de Nas klinkt dit geweldig. De Bowers & Wilkins Px7 S3 laat horen dat al die jaren van evolutie samenvallen tot een audiofiel geheel. Die insteek is zeker merkbaar. Het smeuïge gitaarspel is bijna te proeven. Het vormt een prachtige basis waarop de zang van Chris Isaak wordt gedragen. Het klinkt nagenoeg tastbaar, een heel groot pluspunt.
We zetten iets compleet anders op, om de Bowers & Wilkins Px7 S3 echt uit te dagen. The Berlin Concert van de legendarische componist John Wiliams. Het eerste nummer is “Elegy For Cello Orchestra”. Ook hier ervaren we wederom die tastbaarheid van de muziek. Het drama van de cello die speelt klinkt indringend, we voelen en ervaren het – een beeld dat we gewend zijn van de high-end speakers van Bowers & Wilkins.
Wat we ook horen is de gedreven kracht achter de muziek. Zonder de muziek echt hard te zetten, hebben we al een goede luisterervaring. Bij alle nummers, overigens. De middentonen en het laag zijn erg krachtig. Zeker het laag kan goed doorzetten, zonder dat het de rest overstemt. De tonale balans is in erg goed evenwicht en de muzikaliteit voert de boventoon. Met zulke goede prestaties vragen we ons oprecht af of dit voor 429 euro niet een betere keuze is dan de duurdere Px8, het topmodel...
Dagelijks gebruik
Op het gebied van muziekbeleving scoort de nieuwe Bowers & Wilkins Px7 S3 dus volle bak. Maar een dergelijke koptelefoon wordt voor veel meer dingen gebruikt. Het kijken van films en series, een Teams meeting of gewoon een telefoongesprek. Zeker bij films en series is de krachtige aansturing erg lekker. Actiescènes worden direct levendiger. Een goed voorbeeld hiervan is de beleving bij Indiana Jones and The Raiders of The Lost Ark. Tijdens het kijken valt direct op hoe lekker de Px7 S3 in de wedstrijd zit. Een goede scène om dit te omschrijven is het gevecht bij de bommenwerper, waarbij Indy het op moet nemen tegen een enorme Duitser. Je hoort in helder detail hoe de propellers draaien. Tegelijk heeft de krachtige aanzet een diepe indruk bij de klappen en stoten die worden uitgedeeld. Het geheel is een romantische sound om helemaal op te gaan in de film.
De andere kant van de Bowers & Wilkins Px7 S3 is een professionele en zakelijk kant. Waarbij meetings in Teams uitstekend gaan. Dit is mede te danken aan het nette en elegante voorkomen van de koptelefoon, maar nog meer dankzij de goede microfoons en de plaatsing daarvan. We zijn goed verstaanbaar en horen de andere kant ook uitstekend. Ditzelfde gaat op voor telefoongesprekken. De mooie aanvulling hierop is de Noise Cancelling.
Om je beter te kunnen concentreren op gesprekken of meer van de muziek te genieten, zet je eenvoudig de Noise Cancelling aan. Die is echt een sprong vooruitgegaan. We durven niet te zeggen of het de zes microfoons zijn of de verbeterde plaatsing. Maar wat de engineers gedaan hebben werkt erg goed. Dit was trouwens ook nodig om op hoog niveau te blijven concurreren met de andere merken. Tellen we alle elementen bij elkaar op, dan scoort de Px7 S3 erg goed, en zelfs meer dan een stap van S2 naar S3 je doet verwachten.
Eindoordeel
We hadden om eerlijk te zijn 'gewoon' weer een update verwacht, met voldoende onderbouwing om de stap van de S2 naar de S3 te maken. Hopelijk een grote stap, niet louter kleine aanpassingen. Maar de vernieuwing is dermate groot dat we vinden dat de Px7 S3 feitelijk een compleet nieuw modelnummer had moeten krijgen. De engineers in Southwater hebben werkelijk een knap staaltje werk verricht. We hebben voor het vergelijk de Px7 S3 even naast de oude PX5 gelegd. Dan wordt pas echt duidelijk hoeveel compacter de Px7 S3 ook is geworden. Daarbij komt ook dat de geluidskwaliteit zo goed is, dat de waardepropositie beter is dan van de PX8 – en dat is een gevaarlijke uitspraak om te doen. Of de rand waarin de microfoons verwerkt zitten misschien wel veel stof en vuil kunnen oppakken, dat weten we niet. Dat is een kwestie van echt langdurig testen. Wat we voorlopig nog wel even blijven doen.
Wat we wel weten is dat er nu een prachtig product ligt. Wil je een Bowers & Wilkins Px7 S3 aanschaffen voor 429 euro, dan kan dat in de kleuren Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. En zeker als je een liefde voor de Bowers & Wilkins sound hebt, dan zal de Px7 S3 een verantwoorde aankoop zijn.
Bowers & Wilkins Px7 S3
429 euro | www.bowerswilkins.com
Beoordeling 5 / 5