PV1D actieve (sub)woofer

Kent u nog die advertentiecampagne van dat Amerikaanse luidsprekermerk waarin werd gezegd dat u de (sub)woofer gewoon achter de bank kon zetten. Zoals u waarschijnlijk wel weet, is het plaatsen van een subwoofer echt iets ingewikkelder dan dat, en is een plaatsje achter de bank vaak zelfs de slechtst denkbare plek. In het geval van de PV1 sub is het niet alleen klankmatig zonde, maar vooral ook optisch. Want in tegenstelling tot de gemiddelde sub, is de PV1 ook geweldig mooi om te zien. De PV1D is rond en leverbaar in dezelfde mat zwarte en mat witte kleur als de M1. Net als de M1 is de PV1 al geruime tijd onderdeel van het Bowers & Wilkins assortiment. Met de toevoeging van de letter D heeft ook de PV1 echter een volledige update gekregen, en is-ie nu digitaal geworden. De letter D verwijst niet naar het gebruik van een klasse D versterker (want dat werd in de eerste generatie PV1 ook al gedaan); de PV1D is echt digitaal omdat hij is voorzien van een DSP (Digitale Signaal Processor) zoals die ooit werd ontwikkeld voor de DB1 subwoofer.

De PV1 is door zijn ronde vorm altijd al een aparte verschijning geweest. De gemiddelde sub(woofer) is tenslotte een saaie vierkante of rechthoekige doos, maar de vorm van de PV1 is niet een puur esthetische keuze. Een bol is van nature namelijk een zeer sterke en stijve constructie en dat is een nuttige eigenschap voor een subwoofer. Maar er is meer. Staande golven krijgen in een bolvorm, vanwege de afwezigheid van parallelle vlakken, geen kans en ook dat is aantrekkelijk. En het houdt niet op want er schuilt meer vernuft achter deze sub. De PV1D is klein met een diameter van slechts 350mm. Hij weegt desondanks ruim 18 kilo, en dat is een flinke kluif voor zo’n klein balletje. Dat gewicht komt voor rekening van de gegoten aluminium behuizing, de twee zware 8 inch woofers en de 400W sterke klasse D eindtrap. De aansluitpunten van de PV1D zitten helemaal aan de onderkant en de bediening loopt via een fraai OLED display met touch functie of een USB verbinding (zie hieronder).

Balanced drive subwoofer
Het gros van de commercieel verkrijgbare subwoofers is voorzien van één luidspreker. De bewegingen van de conus zelf en de drukverandering die daardoor in de kast wordt veroorzaakt, zorgt voor trillingen van de kast. Het trillen van de kast zorgt voor kleuring van het geluid wat hoorbaar is in de klank, de dynamiek en de snelheid van de weergave. Bowers & Wilkins gebruikt daarom een gebalanceerde sturing met twee identieke weergevers die recht tegenover elkaar in de kast zijn geplaatst. De PV1 heeft een gesloten behuizing en door het balanced drive systeem blijft de kast ook bij hoge geluidsniveaus volledig vrij van resonanties. Dat betekent echter niet dat hij weinig laag produceert want dat doet hij over een breed bereik van 7,5Hz tot 450Hz. Die hoge frequentie van 450Hz is opvallend en vind ik erg hoog voor een (sub)woofer. Doorgaans ligt de hoogste frequentie namelijk rond de 175/200Hz. Boven de 150Hz is het gehoor namelijk steeds beter in staat de bron van het geluid te bepalen en wordt het klankbeeld dus uit elkaar getrokken als je die frequentie door één woofer gaat weergeven. Dat is ook de reden dat de laagste tonen die door een satelliet weergegeven moeten worden niet boven de 120/150Hz uit moeten komen. Doe je dat wel dan is er geen goede balans meer in het geluidsbeeld omdat het laag hoorbaar uit een andere bron komt. De Cut-off frequency of Low-pass kun je via de software echter instellen van 25Hz tot 120Hz, waardoor de PV1D binnen het juiste bereik functioneert. 

De gebruikte 8 inch woofers in de PV1D zijn voorzien van een speciale sandwich constructie van papier, Kevlar en aluminium wat een super lichte maar tegelijkertijd zeer stugge constructie oplevert. De klasse D eindtrappen zijn zogenaamde UcD400MP modules van Hypex. De PV1D is zowel op lijn als luidsprekerniveau aan te sturen en zoals gezegd met behulp van het display op de voorzijde in te regelen. Een alternatieve manier is het gebruik van de SubApp, een voor Windows computers ontwikkeld programmaatje, waarmee je de PV1D via USB kunt inregelen. De gemaakte instellingen (via USB of op de sub zelf) kunnen in drie van de vijf presets worden opgeslagen.

MERK

EDITORS' CHOICE