REVIEWJVC

PRIJSKLASSE 2 van 1.001 tot 2.000 euro

Gastauteur | 31 januari 2008 | Fotografie Gastauteur | JVC

beste koopUitgebalanceerd
Sony VPL-AW15S


Sony heeft de laatste jaren veel vrienden gemaakt onder de projectorenliefhebbers, met baanbrekende modellen als de Qualia, de Ruby en de Pearl.

Deze VPL-AW15S heeft een wat minder spectaculaire vormgeving dan de zonet vernoemde modellen en is ook een heel stuk goedkoper. Ook biedt hij met 1.280 bij 720 pixels geen Full HD-resolutie. Het redelijk zware toestel beschikt over een horizontale- en verticale lensshiftfunctie, zodat het installeren alvast geen moeilijkheden oplevert.
De afstandsbediening mag dan geen schoonheid zijn, het is wel een schoolvoorbeeld van bedieningsgemak. Ze is lekker groot, de toetsen zijn ruim bemeten en van duidelijke opschriften voorzien, en er is verlichting ingebouwd, zodat je ze ook in donkere home theaters probleemloos kan gebruiken.

Sony VPL-AW15S

Een opvallend accessoire dat we in de doos aantreffen is een extra stoffilter, die als reserve-exemplaar dienst doet. Bij de kijkproef noteren we dat de Sony een bijzonder aantrekkelijk beeld op ons projectiescherm tovert, met mooie, uitgebalanceerde kleuren en een degelijke zwartweergave. Het enige echte minpunt aan deze machine is dat we af en toe de horizontale beeldlijnen konden zien, alsof de resolutie tijdelijk even de dieperik in gaat. Mogelijk zit de ingebouwde scaler daar voor iets tussen. Ook is de machine érg stil. Afgezien van die af en toe zichtbare beeldlijnenstructuur – die mogelijk te wijten is aan een exemplarische fout – is dit een prima presterende projector.


Met laserpointer en muisknoppen
Acer PD-727


Deze projector wordt standaard geleverd met een degelijke draagtas. Niets op tegen natuurlijk, maar dit doet het vermoeden rijzen dat we hier alweer met een projector te maken hebben die vooral op presentatiewerk gericht is. Ook wijzen er flink wat knoppen en functies op de afstandsbediening in die richting. Een ingebouwde laserpointer en muisemulatieknoppen zijn bijvoorbeeld niet echt items waar je in een home theater de grote sier mee maakt, tenzij je de laserpointer wil gebruiken om aan je bezoekers aan te geven waar de popcorn staat.

Acer PD-727

Het arsenaal kabels dat bij de PD-727 wordt geleverd is indrukwekkend: composiet, S-video, VGA, DVI, component, USB – het is er allemaal. De meest belangrijke kabel – HDMI – ontbreekt echter, maar er is tenminste wél een HDMI-ingang voorzien. Mooi zo. De projector heeft vooraan aan de onderzijde twee in de hoogte verstelbare voetjes, maar lensshiftfuncties zijn helaas niet te bespeuren. Wel is er een metalen voorschuifluikje voorzien dat de lens afschermt als je de projector transporteert. De Acer heeft een 4:3-beeldchip waar 1.024 bij 768 pixels op zitten. Dat betekent dus dat er bij breedbeeldmateriaal nog een flink aantal van die pixels de mist in gaan. Eveneens minder goed nieuws is dat de eeneiige tweeling contrast/zwartweergave minder sterk voor de dag komt, en bovendien is ook dat vervelende regenboogeffect pijnlijk duidelijk aanwezig.


Solide zwartweergave
Mitsubishi HC3100


Deze Mitsubishi heeft met een resolutie van 1.280 bij 768 pixels een wat eigenaardige pixelcount. Dat is te wijten aan de originele beeldverhouding van zijn DLP-beeldchip, die 15:9 bedraagt in plaats van de gebruikelijke 16:9-verhouding. Die beeldchip is er overigens eentje van het DarkChip3-type. De DarkChip3-technologie – afkomstig van Texas Instruments, de ontwikkelaar van DLP-chips – staat voor verbeterde zwartweergave en een hoger contrast. Dat heeft Texas Instruments voor elkaar gekregen door onder meer de spiegeltjes op de chip dichter op elkaar te plaatsen, zodat de ruimtes ertussen kleiner zijn.

Mitsubishi HC3100

Minder goed nieuws is dat de HC3100 het zonder lensshiftmogelijkheden moet stellen. Dat zorgt ervoor dat hij wat bedieningsgemak betreft – of meer concreet: de vrijheid bij het installeren – behoorlijk wat punten moet inleveren op toestellen die wél over lensshift beschikken. Achteraan maakt de Mits’ weinig indruk, maar de belangrijkste zaken – zoals een HDMI-ingang – zijn alleszins wel aanwezig. In de doos vinden we trouwens nog een seriële kabel (RS-232) en een VGA-kabel, plus een stoffilter op reserve. De HC3100 tovert een mooi plaatje tevoorschijn, met een solide zwartweergave, mooie, natuurlijke huidtinten en veel zichtbare details. Het regenboogeffect is in de verte nog aanwezig, maar echt storend is het niet. Kortom, de HC3100 is een hoogst appetijtelijke projector die we iedereen zouden aanbevelen in deze prijsklasse, ware het niet dat de Epson EMP-TW700 nog net iets beter scoort en nauwelijks duurder is.


beste keusFeest voor de ogen
Epson EMP-TW700


De tijd dat Epson enkel bekend stond als een printermerk, ligt intussen al ver achter ons. De fabrikant heeft de laatste jaren immers een mooie reputatie opgebouwd in het segment van de middenklasse projectors.

De EMP-TW700 komt in een ivoorwitte kast, die een enigszins organische vormgeving heeft. Opvallend is dat de stevig aanvoelende lensbehuizing ver uit het toestel steekt. Bovenaan zitten twee draaiknoppen waarmee het lensshiftmechanisme – verticaal en horizontaal – bediend kan worden. De afstandbediening is een fraai exemplaar dat goed in de hand ligt, duidelijk en overzichtelijk is, én over ingebouwde verlichting beschikt. Achterop de Epson valt weinig opmerkelijks te melden, behalve de aanwezigheid van een Japanse D4-poort waar ‘Scart’ bij vermeld staat. Epson levert namelijk een speciale verloopkabel mee waar op de ene kant een vrouwelijke Scart-stekker zit en op de andere kant een D4-stekker en een composietstekker, zodat je toch een Scart-apparaat kan aansluiten.

Epson EMP-TW700

Bij het opstellen viel ons op dat de scherpteregeling heel precies dient gebruikt te worden. Een millimeter te veel naar rechts of links, en beeld is alweer onscherp. Daarnaast merkten we dat het auto iris-systeem voortdurend hoorbare ‘klikjes’ produceert, al moeten we eraan toevoegen dat dit in de praktijk algauw wordt overstemd door het geluid van de film. Het beeld dat uit de machine komt is in ieder geval zeer te pruimen. Oké, de zwartweergave kan zeker nog beter, maar de scherpe, natuurlijk ogende beelden die de Epson op het scherm tovert zijn een feest voor de ogen. We denken dat er vandaag geen betere projector voor dit geld te koop is. Tot slot willen we Epson een pluim geven voor de uitstekende handleiding. De wat rommelige GUI (Graphical User Interface) nemen we er dan maar bij.

Klik hier voor een vergrote afbeelding






EDITORS' CHOICE