Het premium midrange tv-segment is druk bevolkt, en daar is reden voor. Het is de ideale plaats in de line-up voor wie geen topmodel prijs wil betalen, maar wel maximale kwaliteit zoekt. De C8-reeks van TCL is hier perfect op zijn plaats, met indrukwekkende specificaties. Het is een tv met miniled-achtergrondverlichting met een groot aantal local dimming zones, quantum dots, ruime kijkhoek, en goede gaming-ondersteuning.
Kanjer
De C8K presenteert een stevig uitzicht dat hij vooral dankt aan zijn wat hoekigere afwerking. In profiel is hij niet dieper dan de C7K, dat lijkt alleen maar zo.
De metalen rondom het scherm is ook wat breder dan we op de meeste modellen zien. Die rand buigt scherp om naar de voorzijde, waar hij een 3 mm smal kader rond het scherm vormt. Opvallend, het beeld loopt werkelijk tot aan de kaderrand. Er is geen 5 mm zwarte schermrand rondom zoals we die op andere tv’s zien. Over de afwerking zijn we tevreden. De fraaie, vlakke rug heeft een ondiep kanaal waar je met behulp van bijgeleverde clips de kabels naar voet loodst. De C8K staat op een wat eenvoudige centrale voet. Die heeft twee posities, de laagste positie laat voldoende plaats voor een soundbar.
Aansluitingen
Geen verrassingen bij de aansluitingen, die zijn beperkt tot een minimum. Van de vier HDMI-poorten bieden er twee de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps. Gamers kunnen op deze twee poorten niet alleen 4K120 content aanbieden, bijvoorbeeld van een spelconsole, maar vanop een pc ook 4K aan 144Hz of zelfs Full HD aan 288Hz. Vink in de instellingen van de ingangen ‘High Frame Rate Mode’ aan om dat mogelijk te maken. Daarnaast ondersteuning voor ALLM en VRR (AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible) zodat je een lage input-lag hebt en vloeiende beelden zonder scheuren (tearing) ziet.
De input lag klokte af op 12,0 ms (in 4K60) en 7,3 ms (in 2K120). ARC/eARC staat op een van deze twee poorten, dus wie een soundbar wil aansluiten én meer dan een gamingbron met hoge verversingssnelheid gebruikt, moet een soundbar zoeken met een HDMI 2.1-ingang die deze signalen kan doorgeven. Er is een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. De USB-poort is er enkel om media aan te leveren, live tv opnemen of pauzeren is niet mogelijk.
Tot slot heb je nog een optische digitale audio-uitgang, WiFi 6 (een upgrade tegenover de C7K die WiFi 5 gebruikt), ethernet en Bluetooth (voor de afstandsbediening en voor een hoofdtelefoon). Alle aansluitingen staan zijwaarts georiënteerd zodat ze wandmontage niet hinderen.
Google TV
De Mediatek Pentonic chipset die je op de meeste TCL-tv’s vindt, gebruikt een quad-core ARM Cortex-A73 met 2,5GB RAM en Mali-G52 GPU. Met bovendien meer dan 46GB vrije opslag na de installatie is er meer dan voldoende ruimte om al je favoriete apps te installeren. Bladeren door de apps, apps opstarten of van app wisselen, door de instellingenmenu’s bladeren, al die zaken verlopen vlot zodat je een aangename gebruikservaring hebt.
Welke apps zijn er? Zo goed als alles wat je nodig kan hebben. Google TV biedt het ruimste aanbod, zowel internationale streamingapps als lokale apps zijn allemaal aanwezig. Een bijkomend voordeel van Google TV is dat je ook een ingebouwde Google Cast hebt, en TCL heeft bovendien Apple AirPlay 2 voorzien. Dus ook content van je smartphone zet je zonder moeite op het scherm. TCL heeft als extra alternatief ook de TCL Home app die je kan gebruiken om foto, video of muziek naar de tv te sturen, en die je als afstandsbediening kunt gebruiken.
Het Home-scherm van de meeste smart tv-systemen is ondertussen bijna identiek. Een schermvullende content-aanbeveling, een rij met persoonlijke aanbevelingen en een rij met favoriete apps. Wat Google TV wel anders maakt zijn de rijen aanbevelingen die je vindt als je verder naar onder scrollt. Waar die bij andere smart tv’s bijna altijd gerangschikt zijn per streamingdienst, doet Google TV dat per categorie (bijvoorbeeld superheldenfilms, komedies, etc). De categorieën worden gekozen op basis van je kijkgedrag, en gevuld met aanbevelingen uit Prime Video, Disney+, Crunchyroll en Apple TV. We blijven hopen dat die op een dag uit nog meer diensten komen. Heb je geen nood aan Google TV, bijvoorbeeld omdat je enkel live tv en via HDMI-bronnen kijkt, dan kan je tijdens de installatie kiezen voor een ‘Basis TV’ installatie. Je hoeft dan ook niet in te loggen op de tv met je Google-account, maar uiteraard kan je dan geen apps gebruiken. Nog een laatste tip, TCL vraagt je ook om in te loggen met een TCL-account, maar dat is optioneel en sla je gewoon over.
Afstandsbediening
Net als vorig jaar is de C8K voorzien van een meer luxueuze afstandsbediening. Het is een wat compactere versie met zilverkleurige afwerking. Maar we zijn vooral blij dat TCL afgestapt is van de experimentele plaatsing van de volumetoetsen. De versie van dit jaar heeft weer normale volumetoetsen op de gebruikelijke plaats. Boven de d-pad is er een ingangen-toets en opties-toets (voor het snelmenu). Onder de d-pad vinden we Back, Home, microfoon, Instellingen, live tv-toetsen een sneltoets voor het on-screen numeriek klavier. De layout is goed, en de toetsen hebben een duidelijke en lichte aanslag en ze zijn verlicht. Onderaan zijn er vier sneltoetsen, voor TCL Channels, Netflix, Prime Video en YouTube.
Beeldkwaliteit
De belangrijkste upgrade op de C8K tegenover de C7K is een nieuw VA-paneel met brede kijkhoek en een groter aantal dimming zones. Het paneel heeft een native ANSI-contrast van 5283:1, iets lager dan we verwacht hadden (de C7K scoorde 6657:1) maar nog steeds bijzonder goed. Het aantal dimmingzones is geklommen naar 56x30, 1680 zones (vergeleken bij 1008 op de C7K). Op het ANSI-testpatroon kan de C8K met local dimming het contrast naar 17.381:1 trekken, dat is verrassend bescheiden, en te vergelijken met het contrast van de C7K.
Op een eenvoudiger testpatroon kan hij wel een veel stevigere verbetering voorleggen, daar gaat het contrast naar het niveau van een OLED. TCL stuurt de vele zones ook prima aan en dat merk je vooral in donkere scènes waar er niet alleen ruim schaduwdetail zichtbaar is, maar ook lichtaccenten op een heel donkere achtergrond komen overtuigend in beeld. De local dimming reageert prompt zodat er geen hinderlijke sleepsporen of fout oplichtende zones zichtbaar zijn. Ook halo’s worden degelijk ingetoomd.
Het paneel had een prima uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden en er was geen dirty screen effect zichtbaar. Het paneel heeft bredere kijkhoek dan normaal, contrast en kleurweergave blijven beter bewaard als je verder uit het centrum zit. De CrystGlow anti-reflectielaag kan kleine reflecties goed dimmen, maar grote lichtpartijen of spots blijven uiteraard een zichtbaar probleem.
Nu TCL ook een ‘Filmmaker Mode’ levert, kan je daar op vertrouwen voor het beste beeld. In SDR was de kleurtemperatuur lichtjes te warm, maar de algemene kleurweergave en vooral huidstinten bleken prima te zijn. Ook in HDR is de Filmmaker Mode uitstekend gekalibreerd, met een neutrale grijsschaal en prima kleurweergave. De C8K kan bovendien bijzonder veel piekhelderheid leveren. Op het 10%-venster meten we 3218 nits en op het volledig wit scherm nog een ruime 668 nits. Met de Boostmode geactiveerd kan hij op het 10% venster zelfs tot 4.500 nits gaan. Op de kleinere vensters zien we zo een bijna 50% stijging tegenover vorig jaar, maar de grotere vensters leveren ongeveer 30% in. Dat betekent iets meer nadruk op kleinere lichtpartijen. Maar geen zorgen de grote heldere beelden blijven ruim helder genoeg.
Het kleurbereik haalt 95% P3. Met Dynamische Tonemapping uitgeschakeld verliest de C8K soms wat witdetail, maar dat is erg beperkt. Dynamische Tonemapping (in de laagste stand, Detail preferred) wint wat detail terug, maar maakt het beeld te helder waardoor het contrast en impact verliest. Laat de tonemapping daarom uit staan. De C8K ondersteunt HDR10, Dolby Vision én HDR10+, de beste resultaten die perfect tonen wat de tv kan krijg je met Dolby Vision content, dankzij Precision Detail dat lokale contrasten licht accentueert.
Beeldverwerking
De C8K gebruikt dezelfde AI PQ Pro processor als de C7K, dus de resultaten zijn nagenoeg identiek. De processor levert prima deinterlacing, dat blijft belangrijk voor live tv-content die nog vaak in 1080i aangeleverd wordt. De ruisonderdrukking elimineert netjes willekeurige ruis en kan ook vrij goed overweg met blokvorming ten gevolge van te zware videocompressie.
Om kleurstroken in zachte kleurovergangen te onderdrukken heeft TCL een apart filter, en dat werkt efficiënt. De laagste stand volstaat, de hogere stand drukt ook wat detail weg, dus die vermijden we liever. Onze erg donkere HDR-testscène uit House Of The Dragon ziet er prima uit, met veel nuance en nauwelijks enige banding.
Gamers merkten het al bij de aansluitingen, de C8K heeft de mogelijkheid om een 288Hz-verversingsfrequentie te gebruiken als je Full HD aanlevert, en in 4K kan je tot 144 Hz gaan. Je kan die 288Hz framerate ook gebruiken voor andere content, maar als je bronmateriaal 4K is, verlies je dan wel een beetje verticaal detail in ruil voor betere bewegingssnelheid. Voor sport kan je dat overwegen, maar voor film zien we geen voordeel. Wil je de judder in filmbeelden elimineren, activeer in de Motion instellingen ‘Motion Clarity’.
Geluidskwaliteit
Op audiovermogen is duidelijk niet bezuinigd, met een 90W configuratie van B&O is de C8K stevig uitgerust. Je kan dat ook flink wat volume produceren, zonder onmiddellijk uit de bocht te gaan. Bij echt hoge volumes (70+ op 100) hoorden we wel wat vervorming. Voor muziek bleek de ‘Music’ stand erg aangenaam te klinken. Vermijd voor muziek echter de ‘Movie’ preset, die klonk echt rommelig, zeker als je wat zuivere vocals hebt zoals Sinéad O’Conner. Maar of we nu Dire Straits, Metallica of Beethoven door de speakers joegen, het was te genieten. Een flinke streep bas is hoorbaar.
Over naar filmfragmenten, de C8K ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X en beschikt over een 6.2.2-opstelling. Dat blijkt echter eerder op de virtualisatie opties te gaan, na gesprek met TCL blijkt de fysieke configuratie een 2.1.2-oplossing te zijn. De surroundbeleving was goed, en de hoogte-effecten zijn verrassend goed. Het laagfrequent kanaal van een 5.1-soundtrack kon echter wel het chassis laten trillen. Een prima audioconfiguratie, en tenzij je echt filmklanken wil, is er geen nood aan een soundbar.
Conclusie
De TCL miniLED 8-reeks is al enkele jaren een van onze favoriete premium midrangers. Het nieuwe paneel van TCL 65C8K biedt goed contrast, record piekhelderheid, betere antireflectie en een brede kijkhoek. Al moet we toegeven dat we de contrastprestaties iets te dicht bij de C7K vinden aanleunen. De beeldverwerking is zeer goed, met bijzonder accurate 10-bit kleurgradaties in HDR. De Filmmaker Mode is zowel in HDR als SDR goed gekalibreerd, zodat je met een klik van prima beeld geniet. Voor gamers zijn er 4K144 en 2K288 opties, en de B&O-audio levert stevige klank. Met Google TV heb je toegang tot een uitgebreid streamingaanbod. Alhoewel de prijs zeker aantrekkelijk is, vinden we dat hij vooral van de eigen TCL 65C7K stevige concurrentie krijgt.
TCL 65C8K
1.599 euro | www.tcl.com
Beoordeling 4.5 / 5