REVIEWJVC

PRIJSKLASSE 1 van 500 tot 1.000 euro

Gastauteur | 31 januari 2008 | Fotografie Gastauteur | JVC

Presentatiesymptomen
Dell 1201 MP

De Dell 1201 MP doet eerder aan een presentatieprojector denken dan aan een home cinema-machine. De symptomen: stevige draagtas en VGA-kabel bijgeleverd, en drie computergerelateerde ingangen achterop tegenover slechts twee voor video. Die twee video-ingangen zijn op de koop toe nog van het minderwaardige composiet- en S-video-type. Dat betekent concreet dat de machine geen HD-video aankan en zelfs geen progressive scan! Ook de 4:3-beeldverhouding van de DLP-chip van de 1201 MP is een teken aan de wand. Aan de positieve kant noteren we dat Dell een reservelamp meelevert. Een passende stroomkabel wordt dan weer niét meegeleverd – raar maar waar.

Dell 1201 MP

De resolutie is met 800 bij 600 pixels weinig aantrekkelijk te noemen, en al helemaal als je bedenkt dat daar in 16:9-modus nog minder van overblijft. In de praktijk – met een dvd’tje in de Panasonic DMP-BD10 Blu-ray-speler die we noodgedwongen via S-video verbonden hebben – noteren we een gebrek aan scherpte en details, weinig contrast en een krachtig regenboogeffect. Ook valt het ons op dat de projector alleen maar goed op de afstandsbediening reageert als je hem langs achteren bedient. Tot slot maakt hij ook érg veel lawaai. We meten maar liefst 42.2 dBA. Allicht is dit een erg bruikbare machine voor de vergaderzaal, maar voor home theater-gebruik is hij niet meteen de meest geschikte keuze.


Regenboogeffect
Acer P1265


De Acer P1265 is netjes afgewerkt én erg compact. Zijn blinkende plastic delen zijn wel gevoeliger voor vingerafdrukken. Enige vorm van lensshifting is niet te bespeuren, iets wat in deze prijsklasse natuurlijk niet abnormaal is. Een draagtas krijgen we cadeau. Fijn, maar onze ingebouwde alarmindicator voor presentatieprojectoren begint alvast te knipperen. Als we dan ook constateren dat de afstandsbediening van de P1265 over een ingebouwde laserpointer beschikt én het toestel van een 4:3-beeldchip voorzien is, weten we hoe laat het is. Achteraan missen we een HDMI-ingang, en een component video-ingang is er ook niet. Wel van de partij is een DVI-poort met HDCP. Op die manier kan je dus toch HDMI-bronnen aansluiten.

Acer P1265

Bij ons testexemplaar was enkel een composiet video-kabel bijgevoegd, maar blijkbaar hoorden er ook S-video-, VGA-, USB-, DVI- en RS-232-kabels in de doos te zitten. Ten slotte zou er volgens de handleiding ook nog een audiokabel in de verpakking moeten zitten en een VGA/component-conversiekabel, zodat je component video-signalen via de VGA-ingang naar binnen kan loodsen. Bij gebrek aan een HDMI-ingang halen we een HDMI/DVI-conversiekabel boven en sluiten we de Acer daarmee aan op onze Meridian 800 dvd-speler. Het beeld dat uit de Acer komt is bepaald geen eye candy. Dat komt door het uitgesproken krachtige regenboogeffect, de vlekkerige, harde kleuren en de erg zwakke contrastweergave. Mogelijk een toppertje voor het betere PowerPoint-werk, maar al bij al een weinig appetijtelijke machine voor de home cinemaliefhebber.


Draagbare bioscoop
Optoma MovieTime DV11


De Optoma MovieTime is een soort home cinema in-a-box, maar dan ánders. Het gaat hier namelijk om een DLP-projector met ingebouwde dvd-speler, een 2 x 5 watt versterker en luidsprekers. Een apparaat met een hoge fun factor dus, dat vooral interessant is omwille van zijn praktische alles-in-één benadering. De achterzijde van de projector ziet er door zijn aparte eigenschappen anders uit dan gebruikelijk. Van links naar rechts zien we achtereenvolgens een D-Sub pc-ingang – die via het bijgeleverde omzetstuk ook kan gebruikt worden als componentof Scart-ingang – een S-video- en een composiet video-ingang, een stereo-uitgang in minijack-formaat, een coaxiale digitale uitgang en tot slot een stereo cinch-ingang. Dankzij de digitale uitgang kan je de geluidsweergave dus ook overlaten aan een losse AV-receiver en een meerkanaals luidsprekerset. Een HDMIingang is er niet, maar gezien de manier waarop het apparaat normaal gebruikt zal worden is dat niet zo’n vreselijk gemis.

Optoma MovieTime DV11

De MovieTime heeft geen lensshiftmogelijkheden, zodat er mogelijk enig geschuif met de salontafel aan te pas komt om het beste beeld te krijgen. Als bron voor de test gebruikten we in dit geval uiteraard de ingebouwde dvd-speler van de MovieTime. De resolutie is met 854 bij 420 pixels toch wel érg beperkt te noemen, maar in de praktijk is het geen drama. Dat komt omdat we de MovieTime – gezien zijn concept – als een op dvd gericht apparaat beschouwen, en omdat de resolutie van dvd niet meer bedraagt dan 720 bij 576 pixels. Meer dan wat de MovieTime aankan, maar niet véél meer. Los daarvan zijn we prettig verrast door de zeer aanvaardbare zwartweergave van dit beestje. Grootste minpunt is het storende regenboogeffect. Verder merkt het analyserend oog dat de kleurenweergave niet helemaal natuurlijk is, maar het ziet er allemaal wel erg prettig uit. En vermits dit bijzondere product ook een versterker en luidsprekers bevat, moeten we het ook over de geluidsweergave hebben. Stel je daar vooral niet te veel bij voor. Het werkt allemaal naar behoren, maar we zouden toch willen adviseren om de MovieTime indien mogelijk te koppelen aan een geluidsinstallatie. Concluderend kunnen we stellen dat de MovieTime een uniek product is dat – zolang je het niet over HD-materiaal hebt en rekening houdt met de prijs – een opvallend goede beeldweergave biedt. Onderzoek in de toonzaal wel eerst even in hoeverre je last hebt van dat dekselse regenboogeffect...


Handbagage
Panasonic PTP1-SDE


De PTP1-SDE is een onwaarschijnlijk compacte projector. Met zijn afmetingen van 23 x 6.5 x 19 cm (b x h x d) en gewicht van amper 1,3 kg kan hij zó in je handbagage. Wel vrezen we dat ook dit apparaat in de eerste plaats geschikt is voor presentaties, en slechts in de tweede plaats als home cinema-machine. De afstandsbediening is uitgevoerd in creditcardformaat, waarbij we ons storen aan het feit dat Panasonic bijna de helft van de beschikbare oppervlakte spendeert aan bedieningstoetsen voor SD-kaarten. Oké, er zit een SD-poort aan de zijkant van de projector, maar is het daarom nodig om meteen de helft van de afstandsbediening daaraan op te offeren?

Panasonic PTP1-SDE

Achteraan is het armoe troef wat video-ingangen betreft. Composiet en S-video zijn het beste wat de PTP1-SDE te bieden heeft. Een kleine troost is dat je via de D-sub-ingang ook een component-signaal naar de projector kunt voeren, op voorwaarde dat je daar een speciale kabel bij betrekt. Functies voor lensshift ontbreken, dus het correct opstellen van de ‘Panny’ is niet altijd even gemakkelijk. Een blik op de specsheet leert ons dat de projector een 4:3-beeldchip heeft met een resolutie van 800 bij 600 pixels. Het eerste wat ons opvalt in de praktijktest is de grote hoeveelheid lawaai die de Panasonic uitbraakt. Wat de beeldweergave betreft, vinden we de zwartweergave ontoereikend, de scherpte onvoldoende en de kleurenweergave hooguit middelmatig. Het voordeel dat de Panasonic heeft in vergelijking met de hiervoor besproken DLP-projectoren, is dat de PTP1-SDE door zijn lcd-natuur geen last heeft van het regenboogeffect. Conclusie: de pluspunten van deze machine – het zeer compacte formaat en het SD-kaartslot – zijn niet meteen relevant voor het home theater, de nadelen helaas wel.


beste keus en beste koopHollywood Quality Video
BenQ W500


De BenQ W500 is het duurste toestel uit deze prijsklasse, maar hij komt dan ook erg sterk voor de dag. Zo beschikt hij over een verticale- en horizontale lensshiftregeling, wat het meteen een heel stuk makkelijker maakt om de machine te installeren.

Verder blijkt de BenQ een heus HQV-circuit – Hollywood Quality Video – aan boord te hebben. HQV staat bekend als een scalingcircuit van uitstekende kwaliteit, dus dat belooft. Achterop vinden we onder meer twee component video-ingangen en één HDMI-poort. Dat hadden we liever andersom gezien, maar goed.

BenQ W500

De BenQ beschikt over drie lcd-panelen met een resolutie van 1.280 bij 720 pixels. Dat maakt de W500 meteen tot de goedkoopste HD Ready-projector uit de test. Bovendien is de BenQ in tegenstelling tot alle andere projectoren in dit segment de enige die ondubbelzinnig als home cinema-projector gepositioneerd wordt. We zijn benieuwd of dat ook uit de kijktest zal blijken. De afstandsbediening – met verlichting – is mooi afgewerkt, in hetzelfde ‘iPod-wit’ als de projector zelf. Bovendien zijn de toetsen duidelijk en evenwichtig gespatieerd. De BenQ produceert mooie, scherpe beelden die desondanks een zachte, filmische look hebben. De kleurenweergave is – nadat we het overschot aan groen teruggeschroefd hebben in de menu’s – vrij goed, en scalingartefacten zijn hier met een vergrootglas te zoeken. Minder sterke punten zijn de zwart/ contrastweergave en de luidruchtige ventilator (40.4 dBA).

Klik hier voor een vergrote afbeelding






EDITORS' CHOICE