REVIEWAVM

AVM Inspiration CS 2.2 LE: testomgeving, klank, plaats in de markt en conclusie

Sinan Kökbugur | 20 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | AVM

AVM Inspiration CS 2.2 LE: testomgeving

De Inspiration CS 2.2 LE heeft afwisselend luidsprekers van Quad type ESL63 en vloerstaanders van Piega type Premium 7 van muzieksignaal mogen voorzien. Capacitieve of dynamische belasting, de Inspiration CS 2.2 LE bleef stabiel zijn werk doen, ongeacht het volumeniveau.

Als bronmateriaal is een Wadia 321 Dac ingezet om analoog signaal aan te leveren. Digitaal signaal kwam van een gemodificeerde Sonos Connect die muziek van een NAS betrok. Ook zijn cd’s gedraaid en uiteraard heeft de aanwezige NAS de muziekbestanden rechtstreeks via de aangesloten LAN-kabel met gebruikmaking van de RC S app aan de Inspiration CS 2.2 LE geserveerd. Een alles-in-één apparaat dient immers volledig zelfstandig te kunnen werken en niets anders dan luidsprekers nodig te hebben. De externe bronnen zijn vooral gebruikt om een vergelijking in klank te kunnen maken, om een eventueel significant verschil vast te kunnen stellen.

AVM Inspiration CS 2.2 LE: neutrale klank

De Inspiration CS 2.2 LE heeft een grote verscheidenheid aan muziekgenres te verwerken gekregen en er is bewust geluisterd op verschillende volumeniveaus. De klank is neutraal ongeacht het volumeniveau. Het vermogen van 100 Watt is ruimschoots voldoende om de aangesloten luidsprekers te doen uithalen als de opname daar om vraagt. Het is niet “hoe meer Watts, hoe beter de versterker”, zo laat de Inspiration CS 2.2 LE ten overvloede horen. In een gemiddelde Nederlandse woonkamer van zeg 30 à 40 vierkante meter, is 100 Watt per kanaal ruim voldoende, zelfs als de luidsprekers een wat lager dan gemiddeld rendement hebben.

Onwillekeurig doet de klank denken aan de Ovation A 8.3, een geïntegreerde versterker van AVM die wij nog maar kort geleden in onze luisterruimte hebben gehad. De Ovation A 8.3 is met 200 Watt per kanaal aan acht Ohm twee keer zo krachtig als de Inspiration CS 2.2 LE, maar beide modellen hebben een vergelijkbare neutrale, kamerbrede en detailrijke klank. Er is ook een verschil. Het geluid van de Ovation A 8.3 heeft een heel klein randje warmte en dit zal worden veroorzaakt door de buizen in de voortrap. De Inspiration CS 2.2 LE heeft uitsluitend halfgeleiders aan boord en heeft niet het hele kleine randje warmte van de Ovation A 8.3.

De Inspiration CS 2.2 LE is een compact en strak vormgegeven apparaat zonder versieringselementen en lijkt in die zin niet op te willen vallen. Zo is het ook met de klank: strak, neutraal en detailrijk en breed, ongeacht welke bron wordt gebruikt. De interne DA-converter is van een uitstekende kwaliteit en is het zoveelste bewijs dat versterkers tegenwoordig een prima DA-converter aan boord kunnen hebben. Losse DA-converters hebben nog steeds bestaansrecht, maar de specificaties en klank van interne DA-converters hebben de afgelopen jaren een inhaalrace gemaakt waardoor de aanwezigheid van een losse DA-converter geen noodzaak is om een goede kamerbrede klank te krijgen.

De klank van de Inspiration CS 2.2 LE is goed en heeft geen opvallende elementen. De luisteraar wordt uitgenodigd om achterover te leunen en aan andere dingen te denken dan aan audioapparatuur. Het kastje valt niet op en de klank ook niet, dit laatste in positieve zin.

AVM Inspiration CS 2.2 LE: plaats in de markt

De AVM Inspiration CS 2.2 LE is een compact maar intussen zeer compleet uitgerust apparaat met een grote diversiteit aan aansluitingen. Vanwege het compacte formaat en de lage warmteontwikkeling is hij makkelijk plaatsbaar. Met zijn onopvallende zwarte of zilverkleurige uiterlijk past hij gemakkelijk in elk interieur.

Alle afzonderlijke onderdelen zijn van hoge kwaliteit. De versterker is krachtig genoeg voor de meeste situaties. De DA-converter maakt een losse DA-converter in beginsel overbodig. De streamer is geen toegift of bijzaak, zoals het geval is bij sommige alles-in-één apparaten, maar is prettig in de bediening en werkt foutloos. Natuurlijk zijn er streamers met meer functies en ondersteuning van een veelvoud van de streaming-services die de Inspiration CS 2.2 LE ondersteunt, maar de streaming-functies van de Inspiration CS 2.2 LE zullen voor veel gebruikers toereikend zijn. Compactheid, bedieningsgemak en goede klank is wat de Inspiration CS 2.2 LE lijkt na te streven, niet de ondersteuning van de langste en breedste lijst van streaming-services. Daarvoor zal de gebruiker een andere streamer naast de Inspiration CS 2.2 LE moeten zetten, of de bluetooth-verbinding van zijn smartphone of tablet naar de Inspiration CS 2.2 LE moeten gebruiken. Dan heeft de Inspiration CS 2.2 LE ook nog een cd-loopwerk en FM-tuner aan boord. Op geen van de functies en componenten lijkt te zijn beknibbeld, niet in bouw en niet in werking.

De AVM Inspiration CS 2.2 LE lijkt te zijn gemaakt voor de muziekliefhebber die ook een beetje minimalistisch is ingesteld en geen prijs stelt op een grote of anderszins opvallende audioset. De enige noodzakelijke toevoeging om muziek te kunnen luisteren is een set passieve luidsprekers (ja, de vinylliefhebber zal er ook een draaitafel naast moeten zetten), maar vervolgens kan het muziekfeestje beginnen. Voor een betere klank en meer functies zal veel geld uitgetrokken moeten worden.

AVM Inspiration CS 2.2 LE: conclusie

De Inspiration CS 2.2 LE is goed gebouwd, compact, compleet, bedient makkelijk en heeft een goede neutrale detailrijke klank. De enige noodzakelijke toevoeging is een set passieve luidsprekers. Het apparaat lijkt geen aandacht te willen trekken, niet met zijn uiterlijk en niet met zijn klank. De gebruiker wordt uitgenodigd om niet aan apparaten te denken maar wordt uitgenodigd om op te gaan in de muziek. De Inspiration CS 2.2. LE stelt muzikaliteit voorop. En de hoge Wife Acceptance Factor is mooi meegenomen.

MERK

EDITORS' CHOICE