REVIEWAVM

Review AVM Inspiration CS 2.2 LE: alles-in-één, gemak en goed geluid

Sinan Kökbugur | 20 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | AVM

SAMENVATTING

De Inspiration CS 2.2 LE is goed gebouwd, compact, compleet, bedient makkelijk en heeft een goede neutrale detailrijke klank. De enige noodzakelijke toevoeging is een set passieve luidsprekers. Het apparaat lijkt geen aandacht te willen trekken, niet met zijn uiterlijk en niet met zijn klank. De gebruiker wordt uitgenodigd om niet aan apparaten te denken maar wordt uitgenodigd om op te gaan in de muziek. De Inspiration CS 2.2. LE stelt muzikaliteit voorop. En de hoge Wife Acceptance Factor is mooi meegenomen.

PLUSPUNTEN

  • Degelijke bouw
  • Compacte en strakke vorm
  • Grote diversiteit aan aansluitingen
  • Grote diversiteit aan functies
  • Makkelijke bediening
  • Neutrale detailrijke klank
  • Zeer hoge WAF

MINPUNTEN

  • Leest geen grote USB-opslagmedia (NAS geen probleem)
  • IR-afstandbediening is een optie

Liefhebbers van een goede muziekweergave en audiofielen zweren doorgaans bij een audioset die is samengesteld uit verschillende componenten. Voor iedere functie kan de gebruiker het voor hem optimale component uitkiezen. Het resultaat is een stapel apparaten die weliswaar heel goed kan klinken, maar die ook de nodige ruimte en financiële offers vraagt. En laten we de Wife Acceptance Factor (WAF) vooral niet vergeten. Het kan ook anders. Veel fabrikanten bouwen tegenwoordig alles-in-één toestellen die relatief compact, veelzijdig en betaalbaar zijn, maar desalniettemin een goede klank produceren. In onze testruimte staat de compacte Inspiration CS 2.2. LE van de Duitse fabrikant AVM. Wat heeft de Inspiration CS 2.2 LE van AVM allemaal in zijn mars. Kan een alles-in-één apparaat muzikaal zijn? Dat gaan we onderzoeken.

AVM: audiobedrijf gevestigd in Duitsland

Het Duitse audiobedrijf AVM, een afkorting die staat voor Audio Video Manufaktur, is opgericht in 1986 en bouwt zijn producten in de Duitse plaats Malsch. Toeleveranciers zitten allemaal in de buurt. Zoals alle AVM hifi-componenten is de Inspiration CS 2.2 LE ontwikkeld en geassembleerd door de eigen ingenieurs op de eigen productielocatie.

“Tijdens het productieproces voeren we herhaaldelijk talloze tests uit om de absolute kwaliteit van onze producten te garanderen. Wanneer de montage is voltooid en de eerste inspectie is voltooid, moeten alle eenheden een testrun uitvoeren om hun betrouwbaarheid te bewijzen. Daarna volgt een zorgvuldige eindinspectie voor verpakking en verzending. Dit alles zorgt voor het creëren van een perfect product van AVM voor onze klanten,” aldus AVM op zijn website.

AVM: portfolio

AVM bouwt voornamelijk bronnen en versterkers. Nog niet zo lang geleden is een recensie op dit medium verschenen over de AVM Ovation A 8.3, een krachtige geïntegreerde versterker voorzien van analoge en digitale ingangen en buizen in de voortrap. AVM bouwt ook verschillende alles-in-één apparaten. Immers, niet iedereen heeft een krachtige versterker nodig en niet iedereen wil een stapel apparaten in zijn woonkamer of luisterruimte.

Natuurlijk heeft een stapel van losse componenten ook voordelen. Ieder component kan afzonderlijk worden uitgekozen. Bovendien, als een component defect zou raken of vanwege veroudering vervangen zou moeten worden, kan de rest blijven staan. Neemt niet weg dat een alles-in-één apparaat minder ruimte inneemt en meestal ook een kleiner financieel offer vraagt, terwijl niet meteen zwaar ingeleverd hoeft te worden op de klank en functionaliteit. Na de uitgebreide test van de Ovation A 8.3 zijn we benieuwd hoe de veel kleinere alles-in-één Inspiration CS 2.2. LE presteert.

AVM Inspiration CS 2.2 LE: kenmerken, functies  en technische specificaties

De Inspiration CS 2.2 LE is het meest compacte alles-in-één muzieksysteem van AVM en heeft een adviesprijs van 4.990 euro. Ondanks het relatief kleine formaat van 350 x 340 x 95 millimeter, biedt de CS 2.2 LE een grote verscheidenheid aan functies en aansluitingen. Feitelijk is alleen een set passieve luidsprekers nodig om muziek te kunnen spelen. We lopen even langs alle functies, aansluitingen en specificaties.

Allereerst is de Inspiration CS 2.2 LE een geïntegreerde tweekanaals versterker die 100 Watt per kanaal aan acht Ohm en 150 Watt per kanaal aan vier Ohm kan leveren. Bij acht Ohm is de dempingsfactor groter dan 100. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 50 kHz. De eindtrappen werken in klasse D.

De Inspiration CS 2.2 LE heeft een enkel paar luidsprekeraansluitingen die alleen geschikt zijn voor bananenstekkers. Aan de voorzijde bevindt zich een 3,5 mm jackplugaansluiting t.b.v. een hoofdtelefoon. De gebruiker heeft de beschikking over een draaitafelingang (geschikt voor mm- en mc-elementen), een drietal cinch-lijningangen en een tweetal digitale ingangen (1 x optisch, 1 x coaxiaal). Verder heeft de Inspiration CS 2.2 LE een cinch-uitgang voor een opnameapparaat en een voorversterkeruitgang voor wie een losse eindversterker zou willen gebruiken. De twee digitale uitgangen (1 x optisch, 1 x coaxiaal) kunnen worden gebruikt om de Inspiration CS 2.2 LE op een externe DA-converter aan te sluiten.

AVM Inspiration CS 2.2. LE: ingebouwde streamer met eigen AVM app

De Inspiration CS 2.2 LE kan muzieksignaal ontvangen via de RJ-45 LAN-aansluiting, via wifi en via bluetooth (versie 4.2). Streamingdiensten Qobuz en Tidal alsmede de ontvangst van internetradio worden ondersteund. Ook een FM-tuner is ingebouwd. De optische ingang ondersteunt muzieksignaal tot een resolutie van 24-bit/96 kHz, de coaxiale ingang gaat tot 24-bit/192 kHz. De Inspiration CS 2.2 LE kan geen DSD-signaal verwerken. Dat zien wij overigens niet als een probleem want de ruime beschikbaarheid van DSD-bestanden laat te wensen over. Alle binnenkomende digitale signalen worden door de Inspiration CS 2.2 LE omgezet naar 24-bit/192 kHz signaal alvorens het wordt doorgegeven aan de DA-converter. AVM geeft geen informatie over de geplaatste DAC-chip.

Tijdens de testperiode is de Inspiration CS 2.2 LE met een LAN-kabel verbonden met het lokale netwerk. De op het netwerk aanwezige NAS werd direct gevonden. Met AVM app kan door de mappenstructuur van de NAS worden gebladerd en muziek worden geselecteerd en afgespeeld. De Inspiration CS 2.2 LE kan ook met UPnP omgaan. En ook kan de Inspiration CS 2.2 LE muzieksignaal ontvangen via bluetooth. De Inspiration CS 2.2 LE ondersteunt gapless playback, een absolute voorwaarde voor moderne streamers.

Dan is er ook nog een USB-ingang voor aansluiting van een opslagmedium, die muzieksignaal tot 16-bit/48 kHz kan verwerken. Een harde schijf van 1 TB, met daarop dezelfde muziekverzameling als op de NAS, bleek niet doorbladerbaar. Een USB-stick van 32 GB met daarop WAV-bestanden werd wel netjes gelezen en afgespeeld. Volgens de importeur kan de Inspiration CS 2.2 LE geen grote USB-opslagmedia lezen, maar waar precies de grens ligt is niet duidelijk en de handleiding van de Inspiration CS 2.2 LE en de website van AVM geven geen informatie. Wie zeker wil weten of zijn USB-opslagmedium ook kan samenwerken met de Inspiration CS 2.2 LE, zal dit even moeten proberen bij een dealer. Als een grote USB-schijf niet wordt gelezen, kan worden uitgeweken naar een NAS want daar is van enige beperkingen niet gebleken.

Speciale aandacht werd volgens AVM besteed aan het bereiken van de meest authentieke reproductie van muziekweergave vanaf een cd. Het akoestisch afgeschermde slot-in cd-loopwerk, dat afkomstig is van het Japanse Teac, is verend gemonteerd en effectief beschermd tegen trillingen en voetstappen. Het loopwerk bleek onhoorbaar op de luisterpositie, zoals het hoort.

Kort samengevat is de Inspiration CS 2.2 LE is een strak vormgegeven en behoorlijk compleet uitgerust apparaat. Moderne streaming-functies worden gecombineerd met traditionele bronnen zoals FM-radio en het afspelen van cd’s. Het aantal aansluitingen en de diversiteit van de aansluitingen zal voor de meeste gebruikers wel genoeg zijn.

We gaan de bediening bekijken.

MERK

EDITORS' CHOICE