REVIEWAVM

AVM Inspiration CS 2.2 LE: bediening

Sinan Kökbugur | 20 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | AVM

AVM Inspiration CS 2.2 LE: bediening en monochroom grafisch display

De volumeregelknop aan de rechterkant op het front is niet te missen. Links op het front is een monochroom grafisch display gemonteerd met een blauwe weergave van letters en cijfers. De helderheid van het display kan worden geregeld. Aan de rechterkant van het display is het gekozen volumeniveau af te lezen. Onder het display bevinden zich vijf knopjes waarvan de werking afhangt van de gekozen functie. Als bijvoorbeeld een cd is geladen, kan met deze knopjes het loopwerk worden bediend en geeft het display informatie over de geladen cd, zoals gebruikelijk voor iedere cd-speler. Ook de FM-tuner kan met de knopjes en het display worden bediend. De Inspiration CS 2.2 LE kan de frequentie van 63 radiostations opslaan.

De gewenste bron kan met het knopje boven de hoofdtelefoonaansluiting worden gekozen. op deze wijze kan ook een bluetooth-verbinding worden opgezet, De naam van de gekozen bron wordt weergegeven in het display, maar de knopjes op het front bieden niet de mogelijkheid om de streaming-functies te bedienen. Als de gebruiker muziek vanaf een NAS of USB-opslagmedium wil afspelen, zal daarvoor een smartphone of tablet gepakt moeten worden met de daarop de AVM app genaamd RC S. Als muziek wordt gestreamd, staat in het display “UPnP” en geen informatie over de muziek die aan het spelen is. Titel, verstreken tijd en andere informatie is zichtbaar in de app, niet op het display. Nadeel van een app is dat de smartphone of tablet even wakker gemaakt en ontgrendeld moet worden om vervolgens verbinding te moeten zoeken. Veel streamers geven de verstreken tijd en de titel van een muziekstuk in het display weer, maar dat doet de Inspiration CS 2.2. LE dus niet.

Met het middelste knopje (menu) kan de ingangsgevoeligheid van elke ingang afzonderlijk worden aangepast en opgeslagen. Ook kan via het menu de toonregeling van de Inspiration CS 2.2 LE bereikt worden. De toonregeling kan per bron worden ingesteld (individual) of voor alle bronnen (global). Als de toonregeling neutraal staat, staat de kreet “Linear” in het display. De eindtrappen kunnen worden uitgeschakeld en dat is handig als de voorversterkeruitgang wordt ingezet om een losse eindversterker aan te sturen., Ja, via het menu is er ook een balansregeling.

De Inspiration CS 2.2 LE spreekt uitsluitend Engels in het display. In de app kan voor Duits of Engels worden gekozen.

Helemaal de weg kwijt in de instellingen? De Inspiration CS 2.2 LE kan teruggezet worden naar fabriekinstellingen.

AVM Inspiration CS 2.2 LE: geen IR-afstandbediening inbegrepen, bediening via AVM’s app RC S

De levering van een IR-afstandbediening is niet inbegrepen. AVM levert tegen een meerprijs van 395 euro de RC 9, een oplaadbare bluetooth-afstandbediening. Ook kan de RC 3 of de RC 8 van AVM gebruikt worden. Dit zijn beiden aluminium IR-afstandbedieningen die respectievelijk 190 euro en 375 euro kosten. De IR-afstandbedieningen kunnen alleen het volume regelen, bron kiezen en de FM-tuner en cd-speler manipuleren.

Alles wat met streaming of internetradio heeft te maken kan uitsluitend met de AVM app voor iOS of Android genaamd RC S of met de RC 9 bluetooth-afstandbediening gemanipuleerd worden. De RC S app is een zeer complete app want alle functies van de Inspiration CS 2.2 LE, afgezien van toonregeling en balans, kunnen worden gemanipuleerd: aan/uitzetten, volume regelen, bron kiezen, muziek op een NAS of USB-opslagmedium kiezen en afspelen, Tidal of Qobuz kiezen, internetradio bedienen, etc., het gaat allemaal via de app. De app biedt bij de gekozen muziek ook koppelingen naar Wikipedia en Google voor meer informatie. Nee, de gebruiker kan niet ook meteen recensies of songteksten oproepen zoals in Roon, maar Roon is niet gratis en de app van AVM is dat wel.

De app biedt de mogelijkheid om de muziek op een USB-opslagmedium en NAS te doorzoeken op artiest, albumnaam, genre en gelukkig kan ook gewoon in de mappenstructuur worden gebladerd, immers WAV-bestanden zijn meestal niet voorzien van meta-tags. Het mogelijkheid van het  eenvoudigweg bladeren in een mappenstructuur, net zoals in Windows Verkenner, is niet voor iedere streamerfabrikant vanzelfsprekend. Wel voor AVM en dat is een pluspunt. De app werkt intuïtief en heeft geen haperingen vertoond tijdens de testperiode. We hebben geen aanmerkingen op de app kunnen vinden.

We gaan de testomgeving opzetten en muziek luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE