REVIEWWadia

Recensie: Wadia 321 Decoding Computer USB DAC/Voorversterker

Max Delissen | 21 april 2015 | Wadia

SAMENVATTING

En dat kan maar tot één conclusie leiden: de Wadia 321 Decoding Computer is een zeer goede en uiterst muzikale converter annex voorversterker die een performance levert waar je pakweg vijf jaar geleden minstens het dubbele voor moest neertellen. Het is een cliché, maar de ontwikkelingen in de digitale techniek gaan inderdaad snel. En Wadia bevindt zich nog steeds in de kopgroep.

Het is inmiddels alweer bijna twee jaar geleden dat ik voor het laatst een product van de Amerikaanse digital-audio specialisten Wadia in mijn set mocht verwelkomen. Toen luisterde ik naar de kleine maar fijne 121 Decoding Computer en ik gaf daar een zeer positieve beoordeling aan, zij het met een kleine kanttekening ten aanzien van het ontbreken van een herkenbare, eigen klanksignatuur.Achteraf gezien was ik misschien een beetje te streng voor de op andere punten - resolutie en ruimtelijkheid - zeer hoog scorende Benjamin uit de Wadia-familie, maar het punt dat ik ermee wilde maken staat wat mij betreft nog steeds. Niet ten aanzien van de 121 in het bijzonder, maar wél van d/a-converters en andere hifi in het algemeen. Het streven naar ultieme resolutie en neutraliteit is op zichzelf een nobel streven, maar ik vind de muzikaliteit - die daar vaak toch wat door in het gedrang komt - minstens net zo belangrijk. En het is juist op dát vlak dat de Wadia 321 genadeloos terugslaat en mijn argument van destijds met achteloos gemak van tafel veegt. 

Omdat er maar één exemplaar in omloop was ten tijde van deze review, en er meer gegadigden waren om er naar te luisteren, kon ik jammer genoeg maar relatief kort over de 321 beschikken. Gelukkig kwam hij ingespeeld bij me binnen en was het een kwestie van de mouwen opstropen en beginnen met luisteren. Over de muzikale avonturen die we samen beleefden, vertel ik zometeen meer, maar eerst moeten we het over de praktische zaken hebben… 


EDITORS' CHOICE