REVIEWDavone

Review Davone DSP Series: high-end design luidsprekers met WiSA

SAMENVATTING

Wat leveren deze DSP Series luidsprekers een fijne muziekbeleving. Davone bewijst dat luidsprekers én een prachtig design kunnen hebben én een highend geluidskwaliteit kunnen leveren. Aanrader van de redactie.

PLUSPUNTEN

  • Prachtige vormgeving
  • Goede geluidskwaliteit
  • WiSA ondersteuning

MINPUNTEN

  • Minimaal poortzuchten bij hoge luistervolumes
  • Geen alternatieve manier van aansturing mogelijk

Het Deense luidsprekermerk Davone heeft zich de afgelopen jaren gericht op het ontwikkelen van een nieuwe lijn actieve luidsprekers. Deze DSP-modellen van Davone worden sinds begin dit jaar door het in Arnhem gevestigde Wifimedia geleverd in Nederland. HIFI.NL brengt een bezoek aan de speciaalzaak om deze nieuwe aanwinst in haar ruim opgezette Experience Center te beluisteren. | This review in English, click here

Davone

Er is een tijd geweest dat grote, lijvige en technisch ogende luidsprekers per definitie de indruk wekte dat de eigenaar een muziekliefhebber was met een hele goede smaak. Deze luidsprekers waren vooral hoekig, rechttoe rechtaan vormgegeven. Ondanks dat sommige van deze luidsprekers uitstekend klonken, brachten het gros vooral een onbepaald soort geluid voort en was het voornamelijk pronk. Liefst groot genoeg zodat er bovenop een van de luidsprekers een stereotoren kon worden neergezet. Met vooral veel schakelaars, regelaars en controlelampjes. Het summum van welvaart eind jaren ‘60, ’70 en een deel van de 80’s. Vandaag de dag keren veel designinvloeden uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 terug, maar gelukkig blijven we hierbij gespaard van het zojuist geschetste beeld.

Davone is een van de merken die de designstijl uit deze periode met een twist terug laat komen in haar tijdloos ontworpen luidsprekerdesigns. Ontwerpen waar helemaal niets hoekigs aan is en die zeker niet misstaan in een minimalistische leefomgeving met designer meubilair, sculpturen en moderne kunst. Opzichtige elektronica is ook allang niet meer het onderwerp van trots en deze wordt vandaag de dag het liefst onzichtbaar inclusief de bekabeling weggewerkt. Custom install ontwikkelt zich sneller dan ooit en vele muziekliefhebbers kiezen steeds vaker voor actieve luidsprekers waarin alle technologie is weggewerkt zoals bij de DSP modellen van Davone.

Even opnieuw kennismaken

Het is alweer een paar jaar geleden dat uw auteur voor het eerst in aanraking kwam met dit unieke Deense merk. Of kunnen we beter Nederlands merk zeggen. Davone is namelijk een Deense onderneming, opgericht door een buitengewoon aardig Nederlands stel. Nu wordt het audiolandschap vandaag de dag overspoeld met luidsprekers van vele merken in de meest wonderlijke vormen, waarvan sommige modellen ook best goed klinken. Er was echter weinig aanbod van goed klinkende speakers met vooruitstrevende technologie in het designer segment. Tot Davone.

Want wat een prachtig ogende en goed klinkende luidsprekers met vooruitstrevende technologie heeft het bedrijf voortgebracht. Zo subtiel en – met de Twist en Studio modellen in gedachte – feminien. Zo anders als het overgrote aanbod aan traditioneel ontworpen luidsprekers, waarbij Davones eerder lijken te zijn gestileerd door een kunstenaar dan door een akoestisch engineer, en bovendien zeer indrukwekkende prestaties leveren.

Samen pionieren met WiSA

Davone heeft bij de DSP modellen gekozen voor krachtige energie-efficiënte klasse D versterkers en een draadloze aansturing met behulp van WiSA. Deze draadloze highres en Low Latency overdrachtstandaard, geïntroduceerd in 2013, maakt geen gebruik van Wi-Fi of Bluetooth techniek. Deze hoogwaardige en waarschijnlijk dé toekomstige industriestandaard wordt op dit moment al toegepast door onder meer Bang & Olufsen, Primare, System Audio, LG en vele anderen. Dat betekent dat een premium OLED van LG kan worden gecombineerd met speakers van B&O en B&O via de HDMI ARC en een WiSA SoundSend transmitter weer moeiteloos samenwerkt met de DSP luidsprekers van Davone. Er wordt door deze innovatieve WiSA-pioniers dus een geheel nieuw marktsegment gecreëerd met onderling uitwisselbare draadloze oplossingen en hierom juichen we de op WiSA-technologie gebaseerde DSP luidsprekers van Davone dan ook toe.

De versterkermodules in de Davone DSP luidsprekers zijn vrij rudimentair uitgevoerd en behalve een netstroomaansluiting, powerswitch en een druktoets voor het instellen van de luidsprekers zit er dan ook niet op. Davone heeft de versterkermodules voorzien van DSP technologie waarmee deze luidsprekers nóg gemakkelijker kunnen worden geplaatst. Met de druktoets kan de speaker worden gekoppeld met de WiSA geluidsbron en kan de DSP karakteristiek per luidspreker op de gekozen plek in de kamer worden afgesteld. Wanneer u over een groot vloeroppervlak beschikt en de luidsprekers een beetje ruimte kunt geven, stelt u de DSP settings zodanig af dat de speakers optimaal in de ruimte presteren. Heeft u echter een kleiner vloeroppervlak zodat de speakers relatief dicht tegen de wand of in een hoek geplaatst worden, kan de speaker individueel worden ingesteld op de toegewezen plek. Op deze manier ervaart u in elke woonkamer een optimale muziekbeleving.

Wanneer u de Davone DSP modellen wil gebruiken zonder een WiSA-geluidsbron, heeft u een WiSA HUB nodig. Hierop kunt u eveneens analoge en digitale geluidsbronnen aansluiten en kan deze HUB met de handige remote als volwaardige voorversterker worden bediend. Er zijn verschillende HUBs leverbaar, zoals een PTX HUB, een HTX HUB en een SoundSend HUB. Indien de klant het wenst levert Davone een WiSA HUB naar keuze als optionele extra mee. Hiermee is Davone een van de weinige fabrikanten die meerdere WiSA HUB varianten aanbiedt. Wifimedia kiest er op haar beurt voor om een PTX WiSA HUB mee te leveren bij aankoop van een set Davone Studio DSP of Twist DSP luidsprekers. Zo hebt u behalve goede bekabeling eigenlijk niets extra’s meer nodig om muziek via een analoge of digitale muziekbron of via een muziekapp op uw smartphone af te spelen.

Luisterindrukken Twist DSP en Studio DSP

Al bij de eerst klanken uit de fraai gevormde Davone Twist luidsprekers is uw auteur weer helemaal verliefd op deze fraaie hifi-luidsprekers. De weergavekwaliteit van de compacte Twist vloerstaanders is opmerkelijk goed. De klankbalans is heerlijk neutraal en laat bovendien tot het diepste laag in de muziek horen. Het is heel goed hoorbaar dat er vele uren aan R&D in de ontwikkeling van deze luidsprekers is gestoken om dit kwaliteitsniveau te bereiken. Wat klinken deze luidsprekers muzikaal. Nooit overheersend of over-powering. Nee, heel open, subtiel en geraffineerd. Wij vinden de imaging eigenschappen misschien nog wel belangrijker om te vermelden. Deze Davone Twist luidsprekers kunnen, zeker wanneer deze zorgvuldig in de ruimte zijn geplaatst, een ruimtelijke muziekweergave laten horen waarbij de speakers onzichtbaar in het geluidsbeeld verdwijnen. De sweetspot is hierbij vrij ruim en hiermee zijn deze speakers perfect voor gebruik in de huiskamer.

De Davone Twist DSP beschikt over een enkele 7-inch woofer. Toch is de belastbaarheid van deze compacte vloerstaander hoger dan we zouden verwachten. Waar sommige fabrikanten met 2,5-weg modellen kiezen voor twee of soms wel drie compacte woofers, kiest Davone juist voor het gebruik van een tweeweg systeem met een enkele woofer. Hierbij kiest Davone wel voor een kwalitatief hoogwaardigere woofer dan sommige van haar concurrenten. Ondanks we de keuzes en filosofieën van iedere fabrikant respecteren, geven wij zelf de voorkeur aan luidsprekers met een enkele woofer. Speakers die gebruik maken van een enkele woofer klinken vaak sneller en schoner in het midlaag dan luidsprekers die gebruik maken van meerdere woofers.

Heeft u een kleinere ruimte waarin de vloerstaande Twist niet helemaal tot zijn recht komt of heeft u behoefte aan een kwalitatief goede luidpreker met een compactere vorm, dan kunt u ook kiezen voor de Studio DSP modellen. Dit zijn überfraaie monitorluidsprekers die ofwel met een minimalistisch voetje op een dressoir kunnen worden geplaatst, of met een uniek vormgegeven vloerstandaard in de ruimte worden geplaatst. Wij zien in de Studio DSP op de optionele standaard een moderne interpretatie van een tulp. Prachtig.

Ondanks dat deze Studio DSP luidsprekers over aanmerkelijk minder kastvolume beschikken komt de klanksignatuur van de Studio redelijk dicht bij de Twist in de buurt. De Studio levert eveneens een heerlijk ruimtelijke muziekbeleving met een laag waar we direct van onder de indruk zijn. Hoewel de Studio niet de diepgang levert van de Twist, heeft Davone de monitors zodanig getuned dat deze een heerlijke push in het laag krijgen waarmee we het sublaag al snel zijn vergeten. Bij Wifimedia staan deze speakers relatief ver in de ruimte opgesteld en leveren ze desondanks een grootse, volwassen muziekweergave.

Oordeel

Wanneer u van ons wil weten welk luidsprekermodel ons het meest aanspreekt, kunnen we hier niet direct een antwoord op geven. In de eerste plaats is klank heel smaak gebonden. Ondanks beide modellen ongelofelijk goed klinken en u hoort dat beide modellen uit dezelfde familie komen, zal niet iedereen dezelfde luidspreker als favoriet aanmerken. De klank van de Twist DSP spreekt ons het meest aan omdat deze een dieper doorlopende laag weergeeft. We horen dus meer muziek. Bij de Studio DSP zijn we het meest onder de indruk van de openheid en ruimtelijkheid waarmee deze prachtige ‘tulpjes’ de muziekalbums afspelen.

Wanneer we zuiver naar de optiek kijken van zijn we misschien wel het meest gecharmeerd van de prachtige Studio DSP luidsprekers in combinatie met de optionele stands. Dit neemt niet weg dat het ontwerp van de Twist DSP ons absoluut aanspreekt. Misschien kunnen we ons gevoel het best als volgt uitspreken. De Twist heeft ons hart gestolen, maar ons hart is gesmolten van het design van de prachtige Studio DSP.

Er zijn echter wel twee kleine kanttekeningen bij beide modellen te maken.

Wanneer u op normale luistervolumes luistert zult u er nooit mee te maken krijgen, maar de reflexpoorten kunnen bij een hoge belasting van dynamische muziekstukken licht gaan zuchten. Dit is een eigenschap inherent aan een basreflex ontwerp. Bij de Twist DSP is dit typische zuchten minder sterk dan bij de Studio, maar het is wel aanwezig. Erg? Nee. De tracks die we hiervoor gebruiken hebben we hier specifiek voor geselecteerd en het volume waarmee we in de grote luisterruimte draaien is bovengemiddeld hoog.

Beide DSP modellen zijn voorzien van een DSP module. Hierin zijn twee klasse D modules en een WiSA module opgenomen. Wij zouden, indien we (nog) niet van WiSA gebruik willen maken, ook graag de mogelijkheid hebben om de speaker op een alternatieve manier aan te kunnen sturen. We hadden graag gezien dat er een analoge RCA of XLR aansluiting was waarmee we deze speakers op onze voorversterker kunnen aansluiten. Het was helemaal mooi geweest als er ook Toslink aansluitingen aanwezig zouden zijn waarmee we de speakers ook met een optische kabel kunnen aansturen en eventueel doorlussen van links naar rechts. Davone kiest er echter bewust voor om alleen WiSA te ondersteunen en met het oog op de toekomst respecteren we deze keuze.

Conclusie

Tijdens de eerste kennismaking met de Davone Twist waren we destijds onder de indruk van het design en absoluut niet voorbereid op de grootse geluidskwaliteit van deze fraai gevormde vloerstaande luidsprekers. Tijdens de recente luistersessies bij Wifimedia heeft uw auteur wederom een vergelijkbare ervaring met de compacte Studio DSP luidsprekers van Davone opgedaan. Wat leveren deze luidsprekers een fijne muziekbeleving. Hiermee bewijst Davone dat luidsprekers én een prachtig design kunnen hebben én een highend geluidskwaliteit kunnen leveren. Aanrader van de redactie.

Davone DSP Series
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE