REVIEW

Review: Sendy Audio Aiva, head-fi met een premium design

SAMENVATTING

Een stukje head-fi met oog voor details, aan de buitenkant én qua audioweergave. Het open karakter en de details en soepelheid in de audioweergave maken het moeilijk om de Sendy Audio Aiva weg te leggen. Een goede DAC of hoofdtelefoon versterker is wel een pré, en zorgt voor de beste allround ervaring.

PLUSPUNTEN

  • Gedetailleerd en soepel open karakter
  • Hoog niveau van draagcomfort
  • Design en afwerking

MINPUNTEN

  • De "4.4mm-aansluiting”
  • Vereist goed matchende DAC

Personal audio wordt steeds belangrijker. Headfi is in dat segment de absolute koploper, met steeds meer muziekliefhebbers die vinden dat goed geluid best iets mag kosten. Zeker als het gaat om het persoonlijke luistergenot. We horen het van de dealers en zien het terug in de marktcijfers. Dat creëert op zijn beurt weer ruimte voor merken  zoals Sendy Audio, die ons de Aiva hoofdtelefoon toestuurde.

Laten we beginnen we de geweldige indruk die de Sendy Audio Aiva al maakt bij het uitpakken. In de doos vinden we namelijk een harde lederen case, ideaal om de headphone mee te kunnen nemen. Daar weer in vinden we de hoofdtelefoon zelf, en wow! – dat donkere notenhout aan de zijkant. En de stevige lederen hoofdband. Zwart staal voor de ombouw. En in de bevestiging, op het hout, daar zit het logo van Sendy in verwerkt. De RVS grill op de zijkant, de oorkussens, het ademt allemaal luxe en kwaliteit.

Als kers op de taart (in gedachte horen we nu tromgeroffel): de kabel! Het komt niet vaak voor dat een fabrikant het totale pakket levert, inclusief een kwaliteitskabel. Een gevlochten koperen kabel, met stevige pluggen aan de uiteinden. Op die pluggen is heel netjes hetzelfde patroon van de buitenzijde van de koptelefoon te zien. De aandacht die er aan besteed is, is buitengewoon. Om het af te maken, levert Sendy zelf nog een adapter.

Hifi met flair

Laten we even eerlijk zijn, we hadden zelf nog niet eerder van Sendy Audio gehoord, tot we het voor het eerst tegenkwamen in 2019. Het merk komt uit China, wat je ook zo kunnen herleiden uit het prachtige logo. Het lijkt namelijk op een kraanvogel die zijn kop naar achter heeft. Ook dat logo is heel secuur in de koptelefoon verwerkt.

Sendy Audio richt zich op high-end headphones, vervaardigd met handwerk. Mocht je een Sendy aanschaffen, dan koop je dus met de hand gemaakte head-fi – al moeten we het stempel hifi natuurlijk nog wel even testen.

De Sendy Audio Aiva is een open, over-ear koptelefoon. In de behuizing vinden we Planar Magnetic drivers en wordt er gewerkt met een impedantie van 32 ohm. Het gewicht zit rond de 420 gram.

De bijgeleverde kabel is een gebalanceerd kabel, met een twist. Ja de kabel is gevlochten, maar de échte twist vinden we aan het uiteinde: een 4.4 mm Pentaconn plug. Dat is niet bepaald een veel voorkomend formaat. Is het echt zo uniek? Een uitgebreide zoektocht brengt ons bij twee concurrerende namen: de SIVGA P-?en de BLON B20. Beide zijn Planar Magnetic open=-ear headphones. En zeker de SIVGA komt qua design enigszins overeen met de Sendy Aiva. Voor zover we kunnen achterhalen, zitten er ook dezelfde drivers in deze headphones, maar het is natuurlijk aan de fabrikant om de tuning te bepalen. En wij als hifi community weten hoe belangrijk de tuning van speakers of drivers in headphones kan zijn; het kan een product maken of kraken.

4.4mm: leg eens uit?

De 4.4 millimeter aansluiting blijft toch aan ons brein knagen. We besluiten daarom contact te zoeken met Network Media Systems, de importeur, voor wat meer context.

“De 4.4mm is een premium plug die sterk in opkomst is. De 4.4mm Pentaconn plug is namelijk een gebalanceerde plug die bij steeds meer kwalitatief goede muziekspelers en hoofdtelefoonversterkers wordt geïmplementeerd. Deze kun je met een verloop naar 2.5mm gebalanceerd blijven gebruiken met eerdere generaties high-end muziekspelers, maar ook van een single-ended 3.5mm of 6.35mm adapter voorzien voor gebruik met smartphone en stereo hifi-versterker. Een hoofdtelefoon met een 3.5mm of 6.35mm plug is single-ended en kan alleen bij het vervangen van de gehele kabel gebalanceerd worden gemaakt. De 4.4mm plug is een heel belangrijke feature waar we in de toekomst veel meer van gaan zien en gebruik van gaan maken.”

Dat verklaart een hoop. We kunnen begrijpen dat het een interessante optie kan zijn, zeker voor in de toekomst, maar voor nu zal je dus wel moeten werken met verloopstekkers.

Lange luistersessies 

In deze lange en zeer uitgebreide luistersessies hebben we gebruik gemaakt van twee hoofdtelefoonversterkers. De Mytek Brooklyn Dac+ en de FiiO K5 Pro. Beide zitten aan een andere kant van het spectrum en dat brengt perspectief in de beoordeling van de Sendy Aiva. Voor de muziek vallen we terug op onze HIFI.NL luisterlijst

Laten we maar meteen weer met de deur in huis vallen; we luisteren graag naar de Sendy Aiva! Het is zeer lastig om de koptelefoon weg te leggen, en niet tóch nog dat ene nummer te gaan luisteren.

We luisteren naar Nick Drake – Things Behind The Sun. Het gitaarspel krijgt veel detail mee. De stem van Nick Drake is soepel met een vleugje smeuigheid. Een betere omschrijving is lastig. Het is iets wat je moet horen. Het nummer is te horen op en rondom het hoofd en komt ongedwongen over. Soms breek het geluid wat meer ruimtelijker uit en bij een ander nummer is het juist meer intens en wat knus. Bij David Bowie – Lazarus horen we heel duidelijk de opbouw van elementen in het nummer. De Sendy Aiva geeft er blijk van gebruik te maken van het open karakter en het aanzetten op de details in het nummer. Het laag is over heel de linie goed, erg goed. Het heeft een bepaalde subtiliteit die ervoor zorgt dat je lang kan luisteren zonder moe te worden. De lange luistersessies zijn ook aangenaam dankzij het niveau van comfort. Op de foto’s is te zien dat de oorkussens niet de traditionele vorm aanhouden. Dit zorgt ervoor dat in de ruimte onder het oor, bij de nek, het oorkussen toch aansluiting vindt. Dat zit heel erg prettig. Ook de druk op het hoofd wordt goed verdeeld over de hele breedte.

Eindoordeel 

Door te combineren met verschillende dac’s/hoofdtelefoon versterkers, hebben we wel echte verschillen ervaren. De FiiO K5 Pro bood daarbij de beste allround ervaring. Met de Brooklyn Dac+ lag de nadruk te veel op de details, en dat haalde wat plezier uit het luisteren. Zo zie je maar weer dat duurder niet altijd beter hoeft te zijn. Met de FiiO K5 Pro hebben we wel weer iets moeten inleveren op geluid; we hoorden dat het midden-hoog frequentiegebied iets dunner overkwam. De totale ervaring is eigenlijk heel positief.

Als we het vergelijken met bijvoorbeeld de Hifiman Sundara speelt de Sendy Aiva op een hoger niveau. Dat is te horen. Maar is dat ook de prijs van 649 euro waard? Wij zeggen: Ja!, met een kleine maar. Want dan ook de tijd en moeite nemen om de juiste combinatie te vinden met dac/hoofdtelefoonversterker loont in de audioweergave. En ondanks dat we de kabel erg mooi vinden, evenals het verloopstuk, hebben we nu nog niet optimaal gebruik kunnen maken van de 4.4 mm aansluiting. Ben je op zoek naar een nieuwe koptelefoon, neem deze Sendy Audio dan mee op je lijstje, het is zeker de moeite waard.

Conclusie

Een stukje head-fi met oog voor details, aan de buitenkant én qua audioweergave. Het open karakter en de details en soepelheid in de audioweergave maken het moeilijk om de Sendy Audio Aiva weg te leggen. Een goede DAC of hoofdtelefoon versterker is wel een pré, en zorgt voor de beste allround ervaring. De 4.4mm aansluiting is op de toekomst gericht, alleen nu is het dus nog werken met verloopstekkers.

Sendy Audio Aiva
€ 649 | sendyaudio.com
Beoordeling 4 / 5


EDITORS' CHOICE