REVIEW

Review Archidio Little/One: klein kastje met de laagweergave van een vloerstaander

SAMENVATTING

De kennismaking met de Little/One en met de techniek van Motional Feedback was aangenaam. De Little/One is little maar hij klinkt niet little. MFB is een bijzondere techniek die ten onrechte in de vergetelheid dreigt te raken. Dankzij de toepassing van MFB klinkt de Little/One als een vloerstaande luidspreker maar dan voor een prijs en een formaat dat eventuele drempels tot aanschaf en plaatsing weg zal nemen.

PLUSPUNTEN

  • Laagweergave vergelijkbaar met een vloerstaande luidspreker
  • Kleine en lichte kast
  • Makkelijk plaatsbaar
  • Plezierige klank met een licht vleugje warmte

MINPUNTEN

  • Geen XLR-aansluiting

Simpele natuurwetten stellen dat er een zeker verband is tussen de grootte van een luidspreker en de kwaliteit en hoeveelheid lage tonen die de luidspreker kan weergeven. Een vloerstaande luidspreker is dus vrijwel altijd beter in staat om lage tonen weer te geven dan een boekenplankmodel. Het Nederlandse Philips heeft in de jaren zeventig van de vorige eeuw onder de naam “Motional Feedback” een techniek ontwikkeld die kleine luidsprekers in staat stelt om een laagweergave te produceren vergelijkbaar met een vloerstaander. Het eveneens Nederlandse Archidio heeft deze techniek nieuw leven ingeblazen met het uitbrengen van de Little/One, een kleine actieve monitorluidspreker. Wat is Motional Feedback en hoe klinkt de Little/One?

Archidio Little/One: ontwikkeld en gebouwd in Amsterdam

De Little/One is een actieve tweeweg gesloten monitorluidspreker die door het in Amsterdam gevestigde Archidio is ontwikkeld en in eigen beheer wordt gebouwd. Drijvende krachten achter Archidio zijn Chris Camphuisen en Chris Dorricott-De Graef. De Little/One is het eerste product van Archidio.

De luidsprekermarkt is in alle prijssegmenten een volle markt en luidsprekerbouwers moeten moeite doen om de aandacht van de consument te trekken. Door toepassing van onderscheidende techniek kan de aandacht van de consument worden getrokken, maar die onderscheidende techniek moet dan wel leiden tot een betere weergave. Motional Feedback (hierna ook “MFB” te noemen) is een aparte en unieke techniek die, mits op de juiste wijze toegepast, er voor zorgt dat een kleine luidspreker veel meer en beter lage tonen kan produceren dan zonder het gebruik van MFB.

Archidio’s Little/One onderscheidt zich van alle andere kleine tweeweg actieve luidsprekers door de toepassing van MFB. Het doel van de makers was de bouw van een kleine luidspreker met de laagweergave van een vloerstaander. Om praktische redenen kiezen luisteraars vaak niet voor vloerstaanders en nemen dan genoegen met een minder goede weergave van lage tonen. De Little/One richt zich op luisteraars die toch een goede laagweergave willen hebben maar geen vloerstaanders kunnen plaatsen. De productlijn waar de luidspreker lid van is, heeft de naam Wife Acceptance Factor Series. Dit gaan wij verder niet toelichten.

Kleine luidsprekers zijn niet alleen makkelijker te plaatsen. Ze zijn ook gemiddeld genomen makkelijker te bouwen en om die reden minder kostbaar dan een vloerstaander. De bouwers stellen nadrukkelijk met de lancering van de Little/One dat goed geluid geen vermogen hoeft te kosten. Een paartje Little/One’s wisselt voor 995 euro van eigenaar. Mede om de prijs laag te houden, heeft Archidio geen dealernetwerk. De verkoop gaat via de website van Archidio.

Archidio Little/One: afmetingen en technische kenmerken

De Little/One is een actief tweeweg systeem met een klasse D-versterker aan boord. Muzieksignaal komt uitsluitend binnen via een cinch-ingang. Een XLR-ingang is niet aanwezig. XLR klinkt niet persé beter dan cinch maar XLR is minder gevoelig voor verstoringen bij het gebruik van lange kabels. Gezien de prijs en de doelgroep is het overigens niet vreemd dat een XLR-ingang is weggelaten. Als de cinch-kabels niet al te lang zijn, is de kans op verstoringen klein. De luidspreker heeft een autosense-functie en schakelt vanzelf aan als er muzieksignaal wordt aangeboden. Na enige tijd stilte schakelt hij weer uit.

De afmetingen van de Little/One zijn 17 x 17 x 24 centimeter en het gewicht is 3,5 kilogram. Het is dus een bescheiden kastje. Omdat het kastje is gesloten (geen basreflex poort), is plaatsing relatief makkelijk, eventueel dichtbij een muur, maar de Little/One’s kunnen ook op een bureau geplaatst worden, bijvoorbeeld aan weerszijden van een computerscherm.

Omdat de Litte/One ook is voorzien van een cinch-uitgang, kunnen de Little/One’s eventueel gestapeld worden. Een gebruiker zou dus twee of meer Little/One’s per kanaal kunnen inzetten, bijvoorbeeld als de luisterruimte heel groot zou zijn.

De woofer en tweeter van de Little/One hebben ieder hun eigen versterker. De overname geschiedt middels een vierde orde 24 dB/octaaf op 1.500 Hz en heeft een Linkwits Riley afstemming. Het -3 dB frequentiebereik begint bij 30 Hz en loopt door tot 15 kHz. Zonder gebruik van MFB zou het frequentiebereik volgens Archidio bij 80 Hz beginnen en MFB geeft dus een relatief groot verschil.

De exemplaren die voor de recensie zijn gebruikt zijn prototypes. De kasten van de recensie-exemplaren zijn gefineerd en om die reden duurder dan de gelakte versie. Archidio heeft inmiddels besloten om zich te concentreren op een zwarte uitvoering, afgewerkt met warnex (warnex is een milieuvriendelijke watergedragen lak die gebruikt kan worden voor het afwerken van luidsprekers en andere materialen die van een roadproof coating voorzien moeten worden). Andere uitvoeringen zijn mogelijk in overleg en tegen een meerprijs.

Er zijn maar weinig luidsprekers op de markt die de techniek van Motional Feedback gebruiken. Voordat we gaan luisteren naar de Little/One’s, willen we daarom de Motional Feedback techniek bespreken.


EDITORS' CHOICE