ARTIKEL

Bigger, better, faster

Inderdaad, het houdt IFA-wise niet over op het gebied van high-end audio. Daarvoor kun je natuurlijk ook veel beter naar High End in München. Maar in Berlijn wordt ons wél duidelijk dat op het gebied van bijvoorbeeld home cinema en streaming systemen behoorlijk grote stappen zijn gezet. Daarnaast lijken ook steeds meer fabrikanten zich heel goed te beseffen dat home cinema steeds vaker verder gaat dan alleen een fraaie geluidsinstallatie. Door de groeiende projectorenmarkt wordt ook meer budget vrijgemaakt voor innovatie en ontwikkeling. En dat vertaalt zich in enkele fraaie exemplaren die wij zagen bij onder meer JVC, Panasonic, Epson en Philips, dat tijdens IFA een fraaie projector op zakformaat lanceerde.


De nieuwe Epson EH-TW550

Ook op televisiegebied volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Zo schieten brilloze 3D-schermen als paddenstoelen uit de grond. En het moet allemaal bigger, better en faster. Of het nou Sony, Panasonic, Samsung, Philips, Sharp, Smart LG of JVC is, allemaal presenteren ze nieuwe televisies. Wij werden bijna van onze sokken geblazen door de OLED-techniek van Samsung, terwijl ook de 55 inch MultiView indruk maakte. Maar ook de andere merken zitten niet stil en presenteren prachtige televisies.


De LED ES9000 Smart TV van Samsung

Het liefst zo groot mogelijk - zelfs al tot 84 inch inmiddels bij LG en Sony - en met een zo hoog mogelijke schermresolutie. Over HD heeft niemand het meer tegenwoordig, 4K en 8K zijn de modewoorden. En ja, dat ziet er echt geweldig uit. Maar op dit moment heb je er eigenlijk niets aan, aangezien Nederlandse omroepen al moeite hebben om überhaupt in Full HD uit te zenden.

Een veel gehoorde term dit jaar op IFA is connectivity. We noemden het al in ons miniverslagje van het bezoek aan de stand van Harman, maar dat Amerikaanse bedrijf is zeker niet de enige die deze term bezigt. Simplicity is er nog zo één, het liefst gecombineerd met connectivity. De consument moet op een simpele, maar doeltreffende, manier met bijvoorbeeld zijn smartphone of tablet kunnen besturen, bedienen en/of afspelen. Heb je tegenwoordig als producent geen eigen app, dan kun je eigenlijk wel inpakken. En we zijn vast niet de eersten, maar hierbij voorspellen we alvast het naderende einde van de ouderwetse afstandsbediening.


Connectivity bij JBL met de Soundfly BT

Ook het einde van de ‘ouderwetse’ home cinema systemen lijkt nabij. Niet langer meters snoer in je huiskamer en vijf, of meer, speakers, maar één simpele balk onder je televisie en een draadloze subwoofer waar dan ook in de kamer. Zo zagen we prima betaalbare exemplaren bij Yamaha, harman/kardon en JBL, waar ook nog eens een geweldig geluid uit kwam.


Yamaha soundbar 

Weer helemaal hip zijn natuurlijk on- en over-ear hoofdtelefoons. Het verleidde Yamaha zelfs tot een rentree op de markt met onder meer de HPH-PRO serie, terwijl harman/kardon en Tivoli Audio op IFA debuteerden met een hoofdtelefoon. Eerstgenoemd bedrijf voegde liefst vier modellen toe aan de toch al indrukwekkende catalogus.


Harman hoofdtelefoon 

In het geval van Tivoli is het er slechts één, de Radio Silenz, al komt die wel in drie variaties: met een houten schelp van walnoot, zwart essen of kersen. “We willen mensen de mogelijkheid bieden om onderweg via onze onlangs gelanceerde app muziek te kunnen luisteren met de kwaliteit die onze klanten van ons gewend zijn”, zei marketing manager Duncan Pool daar al eerder over. Maar ook erkende fabrikanten als Sennheiser, JVC en JBL pakken uit op IFA.


Tivoli Audio Radio Silenz

Zoals gezegd kijk jij je ogen uit om al dat fraais. Al is tussen dat prachtmateriaal ook veel opsmuk op IFA. Meer dan eens troffen we aantrekkelijke dames in iets te warm gewassen shirtjes die je proberen te verleiden toch vooral ‘hun’ stand te bezoeken. Je waant je met al die proppers haast in Salou. De Duitse omroep ARD heeft zelfs een heuse studio ingericht waar vandaan live een kookprogramma wordt uitgezonden. Of Jamie Oliver ook daar nog aan mee heeft gewerkt, konden we zo snel niet achterhalen.


Ook gespot: de Sonos Sub

HiFi.nl heeft tijdens de IFA 2012 aan veel stands een bezoekje gebracht, je kunt alles vinden via deze tag


EDITORS' CHOICE