ARTIKEL

High End München - Day One en Voorbeschouwing

Donderdag 3 mei is in het Munich Order Center aan de Lilienthalallee de vierdaagse High End München van start gegaan, de 31ste editie van de meest toonaangevende hifi show van Europa.

 Na 800 kilometer dwars door zonnig Duitsland zijn we vanaf halverwege de eerste middag op de show aanwezig, en dit is een overzichtje van de eerste indrukken die we donderdag opdeden.

In het hallencomplex, meer RAI dan Jaarbeurs maar met ruimte voor zowel grote opstellingen als individuele demonstraties, vind je donderdag tot en met zondag allerlei denkbare high tech audioproducten, van buizenversterkers tot draaitafels en van digitale muziekservers tot high end luidsprekers, allemaal onder één dak.

Voor de één de belangrijkste bron van audiofiele inspiratie, voor de ander een zakenweekend met de hoogste prioriteit, zo stelt de organisatie zelf – beiden hebben gelijk. Hoe dan ook staat ‘high end’ centraal, of zoals Paul McGowan van PS Audio het vandaag in zijn dagelijkse post omschreef, naar een quote van een vriend van ‘m;

“The justification for a great music system is the same as for a great instrument: It makes possible a musical experience that cannot be duplicated by lesser means.”

Met andere woorden, kwalitatief goede (high end) audio koop je omwille van dezelfde reden dat je een goed instrument koopt: omdat het voor een muzikale ervaring zorgt die je met mindere apparatuur simpelweg niet gehaald wordt.

High End München presenteert alle denkbare onderdelen voor de opslag, transport en weergave van muziek, ongeacht je voorkeur voor stereo of (veel)meerkanaals audio. Er zijn opstellingen met prototypen, demonstraties met recent gelanceerde of zelfs gloednieuwe luidsprekers en versterkers, diverse lezingen (zoals ‘Is Class D ready to compete with Class A?’, ‘From Studio to Home: Music Production and Listening’) en een absurde waslijst aan potentieel interessante stands om te bezoeken. Een aantal van de eerste indrukken sommen we hier op, in aanvulling op de berichten die we vandaag onder de tag High End München 2012 (en op Twitter) al voorbij lieten komen, te beginnen met diverse sprekende primeurs.

Denon Cocoon
Vorig week in de Effenaar in Eindhoven stond-ie al opgesteld, maar de echte primeur is tot München geheim gebleven: de Denoon Cocoon. Je kunt er hier al meer over lezen. Tevens kun je op de High End het complete in de Effenaar voorgestelde assortiment ontmoeten deze dagen.

In het verlengde (mogen we dat zo zeggen?) van de nieuwe Cocoon kwamen we ook de ‘oude’ NAD VISO 1 tegen, voor het eerst in glanzend wit! Uiteraard hebben we ‘m even getest, maar voor onze uitgebreide bespreking kun je natuurlijk hier terecht.

De opvallend witte VISO kwamen we tegen op de hoek van de PSB stand, waar we ook een aantal mooie nieuwtjes zagen. Zo presenteerde het Canadese merk de T2 Tower waar we laatst al over schreven, en stond er een nieuwe kleur subwoofer opgesteld.

Ook pakt het merk uit met een serie hoofdtelefoons onder de noemer M4U (Music For You), waar we een aantal modellen van aan de tand gevoeld hebben. De M4U 2 modellen, verkrijgbaar in Black Diamond of Arctic White, beschikken over Active Noise Cancellation (ANC) met M4U Room Feel Technology wordt gebruikt voor een natuurlijker geluid en actieve ‘uitschakeling’ van de omgevingsgeluiden die niet bij je muziek horen.


EDITORS' CHOICE