Tijdens omzwervingen bij dealers kom je soms dingen tegen die gelijk aanspreken. Vanwege het uiterlijk, de te verwachten eigenschappen, de prijs of een willekeurige andere reden. Zo viel mij ineens de Xindak LP1.0 phonoversterker op. Dikke frontplaat, dikke achterplaat. Twee kastjes, tot één geheel gesmeed via de voor en achterplaat, met een pijpje tussen de kastjes.
Meegeleverde informatie was: "Goed geluid, gescheiden opgebouwd en een MC step-up is leverbaar. Meestal wordt de Xindak gekocht om op te waarderen". Daarmee groeide het plan de Xindak aan te schaffen en te laten modificeren. Dat laatste kostte door omstandigheden nogal wat tijd, maar het is allemaal goed gekomen.
De Xindak LP1.0 phonoversterker is gemaakt rondom een buizenschakeling. De kast bestaat uit twee losse delen. De ene helft is voor de voeding, het andere (volkomen) gescheiden deel bevat de MM phonoversterker. De voeding is erg goed, dat laten de metingen zien. Zo vrij van brom als maar mogelijk. Wat mede te danken is aan twee flink uit de kluiten gewassen smoorspoelen. De voeding is volledig gestabiliseerd en heeft voldoende power om meer gloeistroom te leveren dan de standaard geleverde buizen vragen. Dat geeft ruimte voor experimenten in die richting. De versterker zelf is opgebouwd rond een Matisse-schakeling. Fijn om te weten.
Alleen laat noch Xindak noch internet iets meer los over wat een klassieke Matisse-schakeling is. Het laat zich niet achterhalen aan de hand van de schakeling. Xindak maakt gebruik van een dubbelzijdige printplaat en spuit de plaat aan beide kanten zwart. Wat we weten, is dat de schakeling een versterking geeft van 42 dB, waarmee hij alleen geschikt is voor MM elementen of high output MC-types. De versterkingsbuis is een Chinese ECC83, zonder aanduiding wie hem maakt, gevolgd door een buis om de uitgangsimpedantie te verlagen naar een aanvaardbaar niveau, een ECC82 van Electro Harmonix. De gebruikte componenten zijn voorbeeldig gekozen. Rubycon condensatoren en metaalfilm 1 Watt weerstanden (Beyschlag of een kloon).
De aansluitingen zijn fraai, de lay-out is netjes, kortom zo op het oog is er niets aan te merken op de Xindak LP1.0, zeker niet als je de prijs van 595 Euro in aanmerking neemt. Voor het luttele bedrag van 149,50 Euro zijn losse MC step-up trafo’s te koop. Ik koos voor 26 dB types met een verhouding van 1:20. Het enige nadeel is, dat een extra interlink nodig is. De bekabeling van de arm in de MC step-up, dan van de step-up naar de LP1.0. Vervolgens naar de voor-/regelversterker.