Welkom, welkom! Eén van de eerste lessen in de journalistiek is om niét met tijdsbepalingen te beginnen, maar daar gaan we: het is NU 10.00 uur in de ochtend op zaterdag 7 oktober en de deuren van de Koningshof zijn bij dezen geopend! Vandaag en morgen staat het bekende NH Conference Centre weer in het teken van Dutch Audio Event, en zoals inmiddels traditie is gaan we proberen vanuit onze redactieruimte hier om vóór het einde van de show verslag-volledig te zijn!
In de komende weken volgen er dan nog 'mini-HiVisits' van een geselecteerd aantal luisterruimtes, maar idealiter vind je hier vanaf zondag 8 oktober einde middag een verslag dat een mooi compleet sfeerbeeld geeft van 'DAE 2023'. Dan kunnen we nu weer stoppen met tijdsbepalingen.
DUTCH AUDIO EVENT 2023
We beginnen de verslaggeving met Arpeggio Acoustic, het relatief jonge merk van Jeroen Tidström. Niet omdat we de lijst alfabetisch afwerken, wel omdat we vrijdagavond vóór de show alvast een privédemo krijgen waar we zeer van onder de indruk waren.
*UPDATE
Inmiddels hebben we ook de fraaie sfeervideo's van de team van AV2D en HIFI PIG!
Arpeggio Acoustic
Tot voor kort kende je Arpeggio wellicht van de Opus I en II, die zeker bezoekers van eerdere edities van DAE bekend voor zullen komen. Deze keer is het tijd voor iets nieuws. "We pakken zoals je ziet uit met een compleet nieuw topmodel, waarin we alle knowhow van de afgelopen jaren hebben laten samenkomen."
"Het resultaat – de Magnum Opus – is een speaker met een fraaie ingetogen vormgeving die minstens net zo overtuigend klinkt als hij eruit ziet." Waarvan absoluut akte. "De speaker is voorzien van een hardwired scheidingsfilter waarin uitsluitend de beste componenten zijn toegepast."
D&D Audio
'De Crystal Cable Minissimo Forte luidsprekers aan Siltech Saga versterking klinken als vanouds weer véél groter dan het ‘minissimo’ formaat van hun behuizing doet vermoeden', zo luidt de eerste reactie uit de ruimte bij D&D.
Crystal Cable kwam in het voorjaar in München met een nieuwe topper uit de Minissimo-lijn, de Minissimo Forte, de doorontwikkeling van Crystal’s innovaties op luidsprekergebied. Want tja, de internationaal vermaarde audiokabels van Crystal Cable vallen zo vaak in de prijzen dat je soms zou vergeten dat de Nederlandse fabrikant ook een aardige duit in het zakje doet in de wereld van high-end luidsprekers die je van je sokken blazen…
Het unieke ontwerp en de technologie die daarachter verscholen zit, bekend uit de originele Arabesque uit 2009, werden al veelvuldig benut (en geperfectioneerd) in diverse Arabesque-opvolgers: de Arabesque Mini, de Arabesque III en de Minissimo. Nu tilt de nieuwe Minissimo Forte de zaken naar een nóg hoger niveau. De signaalkleur rood bleek niet nodig, de weergave eist alle aandacht al op.
Aequo Audio
Toch terug naar de letter A. Bij Aequo Audio opnieuw een privédemo – dat krijg je als je nét voor de bezoekers uit kunt lopen – met een magistraal spelende hybride Stilla. Het actief laag kan met twee draaiknoppen worden aangepast aan de ruimte, wat precies ook even gedemonstreerd werd. De lage tonen van Stapletons Death Row klinken massief, snaarstrak en elk detail in de aanslag van de basgitaar komt naar voren. Een set van topniveau.
Piega x 2
Een dubbele Piega-demo bij Livet in ruimte 35, de kamer het verst verwijderd van de ingang. De wandeling waard, want je hoort hier de passieve Coax-reeks aangestuurd door een fijn T+A-setje.
Of de actieve Premium Wireless, de tweede generatie met ingebouwde versterking en met draadloze hub.
De bekabeling (van de passieve variant;) is uiteraard van Inakustik, dat je ook bij Livet Audio vindt. Aanwezig vandaag zijn de Inakustik Reference LS-2404 AIR luidsprekerkabel, de AC-1204 AIR power cable en een AC-450 power station. Inakustik streeft naar 100 procent neutraliteit en weet dat bijna volledig te bereiken in de topserie.
De Duitsers maken graag gebruik van lucht voor de isolatie, in ongebakken vorm zodat de kabels niet naar oud frituurvet ruiken. Eén van hun vele lijnen is de Reference Micro Air, welke gerekend mag worden tot het betaalbare middensegment. In de basis steeds een zelfde soort kabel waarbij de onderlinge opbouw in aders en dikte varieert. Voor de opbouw speelt lucht als isolator een belangrijke rol.
Elke Reference kabel, dik of dun, wordt met de hand gemaakt en afgewerkt. Dat maken bestaat zowel uit het tot draad trekken van koper, als het isoleren van de aders, het samenvoegen en het afwerken. Inakustik is één van de zeer weinige fabrieken die voor de hogere series zijn koperdraad zelf trekt en dat niet inkoopt of laat isoleren bij derden.
Chord Electronics
Chord Electronics is er ook – en hoe. De Britten bouwden een systeem dat begint bij een Innuos-streamer die een M-scaler gekoppeld aan een high-end DAVE DAC. Een machtige Ultima pre- en powercombi stuurt een paar Sonus faber Maxima Amator geweldig aan. Even blijven zitten!
Ook te bewonderen: de Ultima integrated, de nieuwe versterker van de Britten die trickle-down-technologie bevat van de vlaggenschiplijn, inclusief hun nieuwste denkwijze in dual-feed-forward foutcorrectietopologie en de gepatenteerde ultrahoogfrequente voedingen. De Ultima heeft vier ingangen, één volledig gebalanceerd en drie ongebalanceerd, met ingangsselectie via microprocessorgestuurde relais.
Zoals alle full-size en Reference-versterkers van Chord Electronics, is de nieuwe versterker verkrijgbaar in Jet Black of Argent Silver. Elk exemplaar wordt met de hand gebouwd in het Engelse Kent.
KAD Audio
Bij KAD Audio in kamer 19 staat alles in het teken van de KAD K7 actieve hifi-luidsprekers. Bij KAD wordt op deze zaterdagmorgen voor een verfrissende manier van presenteren gekozen. Speciaal voor de DAE-show geeft een DJ die een kleine cursus mastering en opnametechnieken.
Leerzaam voor alle aanwezigen hoe bijvoorbeeld de soundstage kan worden verbreed of juist smaller wordt gemaakt om een unieke stempel op de opname te drukken. En hoe kan deze mini-workshop beter worden gedaan dan met de unieke en zeer open KAD K7’s. KAD wil jonge generaties met de high end audio-wereld verbinden; draadloos, met actieve speakers en hoogwaardige streaming met je smartphone.
More Music
Van dCS staat de Lina set op static display, hun entry level DAC, Clock en hoofdtelefoonversterker. Lina is de eerste productserie van de Britse fabrikant dCS (Data Conversion Systems) die speciaal is ontworpen voor hoofdtelefoonluisteraars. Het doel van de ontwerpers was om een productassortiment te creëren dat een aanvulling zou zijn op elke headfi-opstelling en alle voordelen zou bieden die mensen van dCS gewend zijn in een compact, tijdloos en elegant formaat.
Vertrekpunt van de ontwikkeling was de dCS Bartók, een streaming DAC met ingebouwde upsampler, voorversterker en optionele klasse A hoofdtelefoonversterker die in 2018 op de markt is gekomen. De Bartók is ontworpen om zowel hoofdtelefoon als versterkers van muzieksignaal te voorzien. dCS heeft veel terugkoppeling van gebruikers ontvangen en heeft dat verwerkt in het ontwikkelingstraject om tot het Lina-systeem te komen.
De set waar More Music mee demonstreert bestaat bijna volledig uit noviteiten van Estelon, Moon, Aurender, Shunyata en Finite Elemente. De muziek klinkt groot en transparant.
Die fraaie Estelons? Dat zijn de X Diamond MkII Silver Pure Alu Liquid Gloss. De technisch verbeteringen van het MkII-systeem omvatten een nieuwe ultraharde diamanttweeter, nieuwe bekabeling en een nieuw cross-overnetwerk met verbeterde componenten voor een groter dynamisch bereik en meer transparantie. De luidsprekers worden aangestuurd door de Moon 761 eindversterker en 791 netwerkspeler, twee modellen uit de op High End München gelanceerde North Collection van het merk.
ATC
In ruimte 56 is Helios samen met Audio-Essence te vinden. De ruimte wordt gedomineerd door de aanwezigheid van het exponentieel groeiende merk ATC. In de spotlight straalt er een luistersessie met een actieve en een passieve ATC speaker. Waar veel mensen heilig overtuigd zijn van passieve luidsprekers, wil ATC laten horen dat actieve luidsprekers niet meer onderdoen voor passieve luidsprekers. 'Laat u verrassen door de machtige en imposante ATC SCM50A.'
In dezelfde ruimte zoals gezegd ook Audio-Essence, dat in 2021 de markt bestormde met het merk Plixir.
In Veldhoven zijn de mannen uit Friesland er dus weer bij, met niet alleen de nieuwste producten uit de hoge hoed van James Soh, maar ook aandacht voor een nieuwe aanwinst in het pakket: Montaudio, een breed pakket aan interlinks, speakerkabels, usb- en ethernetkabels maar ook prachtige hifi-racks, afstelbare trillingsdempers en unieke ground reference units uit Nieuw-Zeeland.
Sangean
Wie Sangean zegt, denkt ongetwijfeld aan de wereldberoemde wereldontvangers. Echter in ruimte 53 wacht een aangename verrassing voor de bezoekers: een vertrekt gevuld met streamers, all-in one, soundbars en niet te vergeten radio’s. Een paradepaardje wat staat te spelen is de DDR-75BT, een compleet muzieksysteem voor jong en oud. Van FM tot streamingfunctionaliteit en makkelijk te bedienen via een scherm. Een merk dat volgend jaar alweer 50 jaar bestaat, moet natuurlijk bezocht worden.
Hepta Design & Temporal Coherence
Achteraan beginnen heeft zo zijn voordelen. Ook in zaal 20 kregen we (bijna) een privédemo van tijdgedrag van de luidsprekers van Hepta/Temporal Coherence, een Nederlandse samenwerking met grote ambities.
Actieve en passieve eendracht verenigd in kracht en muzikaliteit. Terug te vinden in de diverse modellen, waaronder de actieve Diamant en Pyramide luidsprekers, beide 3-wegsystemen uitgerust met maar liefst vier eindversterkers, waarvan twee in brugschakeling. Een actief 3-weg scheidingsfilter wordt aangevuld met elektronische compensatie van eigenschappen van de luidspreker.
Music2
Music2 maakt muziek voor meer dan 2. Buizen en analoog viert hoogtij, en dat aan bijzondere hoornsystemen. In de zo onderhand voor iedereen bekende ruimte, kamer 42, is dit jaar wel een iets andere opstelling te vinden: er wordt gedemonstreerd met de kleinste Trafomatic/Blumenhofer/Feickert/Van den Hul opstelling; de nieuwe Auris Audio-draaitafels, met natuurlijk Trafomatic-versterking en prachtige Blumenhofer Genuin FS3-speakers.
Riviera
Het Italiaanse merk Riviera is nog maar zeven jaar oud en werd opgericht door een bekende hifi-journalist en een ingenieur, maar maakt met z'n versterkers een fraaie entree op DAE.
We hoorden hun Levante nog recent in de testruimte van AudioQuest en GoldenEar, maar ook hier in Veldhoven klinkt het prima. De Riviera-versterkers opereren in klasse A, en schakelen naar AB als wat meer power nodig is.
Lyngdorf
Een overvolle kamer voor de demo door Peter Lyngdorf himself. Maar misschien komen ze neit alleen voor de bekende Deen. HiFi Corner Trafing heeft hier een unieke opstellen van vier LS-1000-panelen per kant opgesteld aangestuurd door een TDAI-3400. Achteraan de kamer kun je ook de Cue-100 bewonderen, prachtige designspeakers met Purifi-drivers van Bruno Putzeys – de Belg is zelf ook op DAE, je vindt hem in de kamer waar de nieuwe Kii Seven opgesteld staat.
Dune Blue in de Headspace
Als je Dune Blue zegt, dan kan het niet anders dan dat je gedachten acuut worden gelinkt aan hoofdtelefoons in de eredivisie en alles dat daarmee te maken heeft. De collectie van het bedrijf wordt in ieder opzicht gekenmerkt door kwaliteit in de hoogste klasse, een overweldigend breed aanbod en een niet aflatendedrang dat aanbod zowel te vernieuwen als uit te breiden, permanent. Het portfolio van Dune Blue is dan ook gevuld met de meest begeerde head-fi vandit moment, met merken zoals Meze, HiFiMan, HEDD Audio, Final en Violectric.
Op het Dutch Audio Event 2023 zijn in de Headspace ruimte genoeg tafels om het prachtige, gevarieerde aanbod ook daadwerkelijk tentoon te stellen, met de restrictie dat het niet zinvol is alle varianten van alle beschikbare items uit te stallen. ‘Less is more’ is dan de uitdrukking. Speciaal voor de liefhebbers van exclusieve hoofdtelefoons hebben de specialisten van Dune Blue een zorgvuldige selectie gemaakt uit het brede portfolio. Een selectie waarvan de verwende bezoeker kan smullen!
Sensus Audio
Sensus Audio demonstreert met een mix van (buizen)merken, zoals Western Electric, Cayin en Synthesis. De Figaro mk2 N luidsprekers van het Litouwse merk AudioSolutions spelen lekker los en ruimtelijk op de enorme Metropolis 500 monoblokken (8 x KT150 per kanaal) van Synthesis.
Daudio
Bij Daudio in kamer 14 maken we kennis met de nieuwe Daudio MOB, de Modular Open Baffle speaker van Nederlandse bodem. Deze tijdloos ontworpen speaker is geheel naar wens te configureren.
We luisteren naar de premium configuratie met een dubbele 15 inch laagdriver, een primeur op DAE 2023. Naar wens kan de speaker ook met een enkele driver worden geleverd. De top unit met de Mundorf AMT en Satori Midrange blijft ongewijzigd, al is hier ook nog een en ander te configureren.
Hoe het klinkt? Zoals we van Daudio gewend zijn. Dynamisch, open, snel en fraai gedetailleerd. Maar woorden schieten eigenlijk tekort bij deze unieke open baffle speakers. Deze moeten echt worden gehoord om de juiste indruk te krijgen. Wij zeggen in elk geval ‘wauw!’
Canton
In de Canton-kamer vind je een paar primeurs, want in de Limburg foyer is een waar plein van audiobeleving opgetrokken, volledig in het teken van de nieuwste modellen van Audiolab, Canton, Pro-Ject, Wharfedale & Pinell. De fonkelnieuwe 9 en 7 uit de Reference-familie voorgesteld op High End München, bijvoorbeeld.
Distributeur Mika heeft voor Canton onlangs een nieuwe website gelanceerd, canton.nl, die dient als one-stop-shop voor audioliefhebbers in Nederland en België. Met een uitgebreid aanbod van producten en functies, heeft de website als doel een naadloze winkelervaring te bieden aan klanten in beide landen. Op DAE heeft Mika de schijnwerpers van de show bovendien slim gepakt om een prijsvraag te lanceren, samen met ons: hifi.nl/townus!
Mika heeft daarnaast ook heel exclusief een Audiolab 9000N streamer mee. Met software van Lumin.
Avantgarde Acoustics
Altijd een smaakmaker: de hoornspeakers van Avantgarde. In kamer 115 vind je de nieuwe Avantgarde Acoustic Duo g3 GT met de Itron technologie, gedemonstreerd met versterking van AVM de PA 8.3 voorversterker, AVM SA 8.3 stereo eindversterker en de AVM MP 8.3 mediaplayer. Soepel en krachtig. Muziek vloeit door de ruimte.
Aretai
Over hoornspeakers gesproken, maar dan in een ander formaat: Aretai, een debutant op DAE. Klein, maar wel heel fijn, want het laat gelijk een hele goede indruk achter. Volwassen geluid uit een monitor.
Hoorn voor het hoog, toch een laag rendement. Met een Bladelius versterker is dat geen probleem.
Boenicke
Het blijft ongelofelijk hoe Boenicke uit een bescheiden formaat een immens systeem tovert. Mag wat zachter spelen, dan zou het nog meer imponeren, maar het is evenwel een verfijnde sound in een kamer gevuld met prachtige kunstwerken slash speakers uit massief hout. Die Vertere-draaitafel mag er ook zijn.
Van de W5 SE+ lees je recente test van Werner, die onder meer het volgende schreef over deze monitoren: "Perfectie bestaat niet en dat zijn zelfs deze Boenicke W5 SE+ luidsprekers niet. Maar ontwerper Sven Boenicke en zijn team zijn zo ver gegaan met het perfectioneren van deze kleine juwelen, dat ik ze echt iedereen aan kan raden, en dat ongeacht smaak of muzikale richting." Je leest de review hier.
Mafico
Mafico is zoals gebruikelijk goed vertegenwoordigd op DAE, met merken zoals Harbeth, Lindemann, Bergmann, M&K Sound, Final en Bryston. Een gegeven dat in de komende jaren wellicht alleen maar steviger zal worden, nu Mafico eerder deze maand XFI Audio Import en Audio-Life heeft overgenomen, partijen die tevens partner zijn in de organisatie van Dutch Audio Event.
Bij M&K Sound kun je in ieder geval hun heel neutrale, dynamische speakers ervaren in een spectaculaire bioscoopopstelling. Let op het multitweeters-design. M&K werd gebruikt bij het mixen van de eerste drie delen van de Star Wars-reeks en ook Peter Jackson is een grote fan. De moeite om te horen!
En bij Harbeth een (wereld)première voor een subwoofer voor de P3 ESR en andere monitoren: geïntegreerd in de stand zodat ze nooit opvallen, en onthuld door Alan Shaw himself.
Highend Music
Druk, dat het is in kamer van Highend Music. Je kan er dan ook niet een, niet twee, maar drie topmerken ontdekken. Er is veel aandacht voor het vakmanschap van T+A, die hier ook z'n Solitaire-speakers demonstreert.
In een hoekje ontdek je ook de gloednieuwe P2500 R, een alleskunner op hoger niveau, foto boven; een geïntegreerde versterker met een aanzienlijke reservecapaciteit om ook de moeilijkste luidsprekers aan te sturen.
Aan de andere kant is Musical Fidelity de ster, onder meer met de machtige Nu-vista 800.2 Integrated en met de remake van de A1 miniversterker, natuurlijk. Bij Pro-Ject spotten we de special edition van de X8 en de A1 Automat, en nog veel, véél meer. Reden genoeg dus voor een bezoek aan kamer 52.
Joenit: Totem & Rega
Bij Joenit is het altijd goed toeven. Een relatief kleine – maar niet spotgoedkope – set met de nieuwe Totem Bison Twin Tower en natuurlijk een rack vol Rega speelt de sterren van de hemel. Met als bonus de fantastische muziekkeuze van broers Bram en Sam Verellen.
Audio Note
In de gezellig ingerichte kamer 33 – een van de vele ruimtes van XFI Audio Import – staat een set opgesteld van het Britse Audio Note. Hier ervaren we demo’s met wat stevigere muziekgenres, waar we dan ook even voor blijven staan. Een kwalitatief mooie combinatie om te zien en levert een fraaie, levendige muziekpresentatie. In kamer 34 staat een prachtige hifi set met bekabeling van Chord Electronics, waar we je ergens hierboven al over vertelden. (We zijn met een flink team aanwezig, dus de route en de volgorde die we hier in het verslag aanhouden zijn niet altijd even logisch ;).
Goldmund
Het Zwitserse merk uit Zeist (waar Goldmund Benelux te vinden is) staan dit jaar weer in een grote ruimte, nummer 41, waar gedemonstreerd wordt met de hagelnieuwe Goldmund Tethys, de eerste passieve speaker in zo'n anderhalf decennium voor deze high-end audio fabrikant. Dat gaf Goldmund de gelegenheid om de ruimte te delen met drie van de allerbeste Nederlandse fabrikanten qua high-end elektronica, netwerkspelers en bekabeling, te weten; Modus Audio (vorig jaar introduceerde dit merk op het DAE de voor- en eindversterker combi, en dit jaar introduceren zij de bijbehorende DAC01, Pink Faun (draaien met een 2.16 DUAL ULTRA) en natuurlijk Ikigai bekabeling (de toplijn, KINZAN). Al met al een set om je vingers bij af te likken.
Audio Group Denmark
In de stijlvol ingerichte kamer 48 van de Audio Group Denmark draait alles om de indrukwekkende M3 luidsprekers van Børresen die zingen op aandrang van de I880 geïntegreerde versterker en SD880 streamer van Aavik.
De stroomvoorziening wordt onder controle gehouden door Ansuz. Zeker na het verplaatsen richting sweetspot maakt de set zich sterk en valt alles op z’n plaats. En daarbuiten.
Esoteric, Halcro en PMC
Esoteric bij de nieuwe distributeur. Hand in hand met PMC fact Fenestria en Halco. Franse chandons doen het hart smelten. Uiteraard helpt het dat we ook hier weer een stukje Holland glorie hebben, met in het midden van de presentatie de MU2 van Grimm Audio. De MU2 is een zusterproduct van, je raadt het al, de eerdere MU1 (lees ook onze onze review van de MU1), met dezelfde functionaliteit met geïntegreerde Roon Labs Core en End Point, maar de MU2 heeft analoge in plaats van digitale uitgangen. De ingebouwde DA-converter, genaamd Major DAC, heeft een baanbrekend discreet ontwerp dat optimaal gebruik maakt van de eigen uiterst nauwkeurige FPGA-bord en klokoscillator met ultralage jitter. Na deze DAC zorgt een op relais gebaseerde analoge volumeregeling en de aanwezigheid van analoge ingangen ervoor dat de MU2 de echte 'hub' wordt van elk klassiek hifisysteem voor zowel digitale als analoge bronnen.
Reference Sounds
Leonard Cohen begroet is als we de kamer van Reference Sounds betreden. Alles staat hier in teken van JBL's Classic-lijn, van de Classic L100-speakers tot de nieuwe JBL Classic-componenten. Een blikvanger is de TT-350 draaitafel, voor het eerst te zien en te horen op een Europese show. Mooie primeur voor de DAE-bezoeker.
Uiteraard is JBL bepaald niet het enige bij Reference Sounds, de partij die bijvoorbeeld ook Ayre, Mark Levinson en Wilson Audio in het pakket heeft. "Iedere audioset is zo goed als zijn bronsignaal", zegt Michael Huigen.
"Daarom hebben we voor DAE 2023 iets héél bijzonders geregeld, een vette primeur voor de Benelux: de Wadax Atlantis Reference DAC en Reference Server. Wereldwijd door diverse bladen al omschreven als de allerbeste DAC ooit gehoord. Wij kunnen ons daar vrij aardig in vinden..."
"Wat een ongelooflijke klankmachine is dit. Zo analoog. Zo vloeiend. Fenomenaal." Wadax heeft in ruimte 80 dan ook een ereplaats gekregen in het Harmonic Resolution Systems in combinatie met SXR Audio Rack.
ERCT
ERCT met Octave en Oaudio. Veel uitleg over kabels. Leerzaam en duidelijk waar de verschillen zitten.
Eveneens zeer interessant hier: de nieuwigheden van Cary Audio, eerder deze week al op HIFI.NL te lezen. Specifiek hebben we het dan over de Cary 800 PV netwerkspeler, waarbij de toevoeging PV staat voor Professional Version. Op het moment dat de Cary Audio ontwerpers kleine broer DMS-700 hadden gecreëerd, begon ook meteen de uitdaging om na te denken over een onvoorwaardelijke versie van het DMS-platform dat kon concurreren met het beste op het gebied van audionetwerkspeler/ streamers en DAC's. Na veel onderzoek en uitproberen werd dat deze 800 PV, een “hot rod” uitvoering die in beperkte oplage wordt vervaardigd. Groter, dieper, breder en vloeiender in geluid, is de DMS-800PV in staat om 'de daadwerkelijke instrumenten in de opnames te onthullen en niet alleen het geluid van de instrumenten.'
Pearl Acoustics
Bijzondere full-range drivers in de Sibelius SG luidsprekers van Pearl Acoustics, aan versterking van Sugden. Het geluidsbeeld is zeer coherent en het laag dat door ontwerper Harley Lovegrove uit de 100 millimeter full-range drivers in kasten van massief eikenhout wordt getoverd is indrukwekkend. Ook hier een primeur voor de show, al was de echte primeur vóór de show – namelijk onze review van de Pearl Sibelius die vorige week al verscheen.
Fine Sounds Benelux
Zoals ieder jaar is het weer lastig om de ruimte van Fine Sounds Benelux te missen op Dutch Audio Event. Direct herkenbaar aan kleur en stijl, maar ook aan de toon/tonen van klinkende combinaties van McIntosh en Sonus faber. En dan is er ook nog een primeur, want FSB heeft het iconische merk Rotel verwelkomd in hun stal, en DAE is de eerste grote publieksshow waar dat wereldkundig wordt gemaakt. Rotel is natuurlijk bekend vanwege haar modellen die een geweldige introductie in de liefhebberij van de high-end audio kunnen zijn, én, zeker in geval van Michi, een respectvol eindstation.
De andere sets in deze ruimte zijn uiteraard wel vol rond McIntosh ingericht. De ene gebruikt als kloppend hart de overbekende krachtpatsers van het Amerikaanse McIntosh, te weten de C2700 buizen voorversterker met geïntegreerde DAC en de MC611 600W solid state monoblokken. Deze stoere jongens kietelen de Sonus faber Amati’s G5 zoals alleen zij dat kunnen. In de andere set vinden we de McIntosh MA352 geïntegreerde hybride buizenversterker, wiens ontwerp ons terugwerpt naar de hoogtijdagen van het merk, maar dan wel uitgerust met de technieken die meer bij deze tijd passen. Het beste van twee werelden wordt gebruikt om de Sonus faber Serafino’s G2 de fijnzinnigheden van de buis en de kracht van de solid state in pure muziek om te zetten.
Tot slot is 'FSB' ook nog vertegenwoordigd in ruimte 118 met nóg meer Sonus faber; de Duetto's en de Lumina V.
Audio-Technica
Audio-Technica heeft wel z'n draaitafels en highend hoofdtelefoons mee, maar dit jaar ligt de klemtoon op de gewaardeerde cartridges van het Japanse merk. Niet voor iedereen bekend terrein, en daarom organiseert het hier workshops om bijvoorbeeld het verschil tussen MM- en MC-catridges te laten horen. Een onderwerp dat volle kamers oplevert, zo blijkt. In de interactieve workshops van de gastheren was tevens aandacht voor de verschillende slijpvormen van de naalden. Wat is het verschil tussen een elliptical bonded en een nude elliptical? Is een Shibata niet zo'n Italiaans broodje, of toch een hoogwaardig geslepen diamantvorm? In ruimte 50 leer je er alles over dit weekend.
Omega Audio Concepts
Zijn het red twizzlers of vergelijkbare caloriebommen, of is het snoepgoed op deze foto niét eetbaar! (maar wel heel smakelijk!) Dat laatste dus, want bij Omega Audio Concepts weten ze dat kabels met een kleurtje nét wat leuker zijn.
Omega Audio Concepts is zo’n 30 jaar geleden gestart. In 2001 brachten ze voor het eerst luidsprekermodellen op de markt, gevolgd door hun eigen elektronica, om daarna vanaf 2014 complete systemen te gaan fabriceren. Omega Audio Concepts is een 100 procent Italiaans bedrijf met slecht Engels sprekende techneuten. Gefocust op techniek en muziekweergave, vorm bepaalt functie, en Italiaans design.
Omega ontwerpt en fabriceert een streamer, cd-speler, diverse versterkers, luidsprekers, kabels en netspanning oplossingen. Eén van de lijnen die zij voeren is de DNA lijn met als subtitel Timeless. Uit deze lijn brachten we eerder een review van de DAC, maar onderstaande foto is een ander toestel van Omega: de Stream cd-speler!
Stream vertegenwoordigt het neusje van de zalm van Omega Audio Concepts. "Majesteit en kracht zorgen samen voor een speler van de volgende generatie waarin aluminium blokken een condensatie van innovatie en technologie bevatten, voor het eerst op de markt te zien."
De bekabeling van de Stream is beschikbaar in vijf verschillende niveaus, ontworpen om 'een goed geluidstransport te garanderen.'
Roulette? Neen, de Omega Audio Concepts Stream
Aspera / PS Audio
Je kon het eerder deze week uit onze verslaggeving van de UK Hi-Fi Show in Ascot al opmaken: de Amerikanen van PS Audio zijn in de buurt. Veldhoven bleek maar een klein stapje om met veel van hetzelfde als in Engeland uit te pakken: ook in de Koningshof had het team van Paul McGowan's merk in een ultiem PS Audio-systeem voorzien, incluis de Aspen FR30-luidsprekers die volgens McGowan zelf een zo goed als platte impedantiecurve kunnen voorleggen. Het resultaat? Groots, open en dynamisch sterk.