HI-VISIT

DAE Dag Twee

Een nieuwe dag, een nieuwe pagina. Niet omdat het voor de lezer nou zou uitgesproken interessant is om te weten welk deel van het verslag de zaterdag is, en welk deel de zondag, maar wel omdat we uit ervaring weten dat we érgens op dag twee simpelweg teveel geschreven hebben voor één webpagina van HIFI.NL, en dat kan onze arme website niet aan. Dus: we beginnen de zondag met een schone lei...

IAD: monitoren van Wilson Benesch

...en dat doen we bij deze fraaie dienst van Wilson Benesch met Soulnote, want dat leek ons wel toepasselijk op de zondagochtend. Theo Wubbolts combineert hier onder meer de S-3 sacd-speler en A-2 versterker van Soulnote met de Precision P1.0 speakers van Wilson Benesch. Die laatste zijn wellicht niet wat je verwacht van dat merk, qua formaat, maar de weergave is evengoed erg groots. De P1.0 combineert een enkele Tactic II drive unit met de Leonardo tweeter, binnen de hedendaagse Precision Series behuizing in een standmount monitor vorm met een fraai ontwerp. Op maat gemaakt, bovendien – Theo had ook kleurenstalen mee om te tonen wat allemaal mogelijk is. De P1.0 is volgens de fabrikant de ultieme combinatie van prestatie en waarde  een luidspreker die als eerste op de shortlist zou moeten staan voor diegenen die toegang willen tot de trickle-down technologie van Wilson Benesch's bekroonde Geometry Series in een hoogwaardig ontwerp.

DALI Benelux

Onze vrienden uit Waalwijk hebben dé Deense introductie van High End München meegenomen naar Veldhoven. Bij DALI kun je dus proeven van de Epikore 11, nu aangestuurd door een fonkelnieuwe M66 DAC/voorversterker/doetalles en een paar M23-eindtrappen met Purifi-power. Maar loop ook even het hoekje om, want door kun je een exclusieve preview krijgen van de langverwachte BluOS 4.0 update...

Loewe

Nieuw dit jaar op Dutch Audio Event is Loewe. Een naam die geen introductie nodig heeft. De Iconic in het wit is een primeur en trekt veel bekijks. Ook het 77 inch scherm met de klang bar5 zorgen voor een adembenemende demonstratie van beeld en geluid. In kamer 51 zijn de producten van Loewe te bewonderen.JVB Digital & KlankBart

Over beeld gesproken: dat een machtige surroundbeleving op een indrukwekkend scherm geen kapitalen moet kosten wordt een paar deuren verder weer treffend bewezen in de kamer van JVB Digital en KlankBart. Met de betaalbare SVS Prime-luidsprekers en een paar SVS SB-1000-subwoofers is hier een indrukwekkende thuisbioscoop gebouwd. Als je die eindscène van 'Top Gun: Maverick' nog eens op meeslepende wijze wil herbeleven, dan moet je hier eens langs gaan.

Het beeld mag er dus ook zijn: Klankbart zorgde voor een fraai projectiescherm en een projector van Optoma. Ook in deze kamer vind je ook een opstelling met een short-throw-projector, interessant voor wie denkt dat je een projector per se aan het plafond moet hangen.

Hear Everything: de Guru 12

Jawel, de Guru 12! Het lijkt erop dat het team van Hear Everything iedere keer DAE uitkiest als podium voor de introductie van een volgende generatie Guru, en iedere keer opnieuw kijken we er naar uit. Nu willen we al het andere moois in kamer 7 niet tekort doen, want je vindt er bijvoorbeeld ook C.E.C. (het TL2N loopwerk), Merrill Audio (de Element 114 eindversterker) en Music First Audio (met de Reference V2 passive pre amp), maar de aandacht wordt toch direct weer getrokken door het kleinst in de ruimte.

De nieuwe Guru 12 is een all round monitor-speaker waar je nooit moe van wordt. "Guru hoeft niet zo nodig het beste jongetje van de klas uit te hangen, het merk doet gewoon wat het moet doen," zo luidt de duiding.

Hifi Matters

Die hele fraaie Takumi draaitafel hier rechts is niet het enige bijzondere bij Rik Stoet & Co. Wat te denken van de DASL monitor, foto onder? Een serieus alternatief voor een LS3/5A. Maar we blijven nog even bij Takumi; de TT level3.1 is een doorontwikkeling op de 2.1. Vanuit Takumi kenmerkende designelementen, een blik op het verleden en zorgvuldig gekozen materialen is er een moderne en toch 'vintage' draaitafel ontstaan, voorzien van een 'WYSIWYG' toonarm. Dat staat in dezen voor 'What you see is what you get', een 9-inch toonarm met een dunwandige armbuis van titanium, een hoge stijfheid en laag eigen gewicht. De ophanging is volledig Cardanisch; hierdoor heeft de arm in elke richting minimale, gelijke weerstand.

Qobuz

Ook weer van de partij: het team van Qobuz. De onder audiofielen populaire muziekdienst heeft onlangs een samenwerking aangekondigd met Deutsche Grammophon, een Duits platenlabel voor klassieke muziek dat dit jaar 125 jaar bestaat. Er komen exclusieve afspeellijsten, redactioneel commentaar en videoconent met en over artiesten uit de stal van Deutsche Grammophon. Maar info van en over het streaming platform is niet het enige wat de heren bieden, want bezoekers maken dit weekend kans op om een Triangle AIO 3-luidspreker, een AudioQuest DragonFly DAC, een paar hoogwaardige hoofdtelefoons én meerdere vouchers voor Qobuz-streaming en -downloads te winnen. Ga ze dus vooral nog even opzoeken!

Very Fine Solutions

Very Fine, indeed. Niet alleen de meegebrachte apparatuur en de met zorg samengestelde sets ademen high-end, ook de setting in ruimte 64 is er weer een om door een ringetje te halen. Als de nieuwe Benelux-importeur van Magico en Antipodes (Sound & Colors) en MSB-importeur Very Fine Solutions gaan samenwerken, dan mag je natuurlijk ook muzikaal vuurwerk verwachten.Concreet vertaalt dat zich in ruimte 64 in een combinatie van de langverwachte Magico S3 (2023-versie) in combinatie met de Digital Director DAC/voorversterker van MSB en de Antipodes Oladra server. De MSB M205 monoblokken worden gebruikt om de Magico S3 aan te sturen. Bekabeling ook hier met de topkabels van Ikigai, aankleding van de ruimte/akoestiek gebeurt met Artnovion panelen, terwijl DJ’s Erik Paulus en Martijn Lavrijsen van AudioXperience de muziek verzorgen.

Voor we doorlopen naar Yamaha is het wel goed om nog even bij dat Artnovion te blijven hangen. Betere akoestiek draagt immers bij tot meer comfort en een betere verstaanbaarheid, wat we toch wel onontbeerlijke elementen mogen noemen voor zowel je audiosysteem als je leefomgeving. Artnovion is een jong bedrijf, gevestigd in Portugal, het land van de Fado. Het team achter het merk wordt gedreven door passie voor geluid en esthetiek. Artnovion maakt schitterende producten die gericht zijn op de verbetering van de akoestiek, met een eigen, tijdloos en prachtig design. De akoestische eigenschappen behoren tot de beste ter wereld.

Yamaha Music Europe

Van het maken van instrumenten tot professionele audioapparatuur én die voor in de huiskamer, Yamaha weet waar het om draait bij het reproduceren van muziek. Je vindt het merk dit weekend dan ook op meerdere plekken in de Koningshof, en niet omdat het team bij dat opbouw de afgelopen dagen verdwaald is – al zouden we dat op deze locatie prima begrijpen.

Neen, de kersverse winnaar van drie EISA Awards – de RN-2000A stereoversterker, de YH-5000SE hoofdtelefoon én het TrueX soundbar systeem – heeft genoeg te tonen, en dat dus in hele verschillende categorieën.

Vandaar dat je ze niet alleen in ruimte 82 vindt met versterkers en luidsprekers in diverse soorten en maten, maar ook in de Tuinzaal die de organisatie van DAE voor twee dagen omgedoopt heeft tot Headspace.

In die Headspace showt het Japanse merk natuurlijk ook die EISA Award-winnende YH-5000SE open hoofdtelefoon. Het is een uitgelezen kans om deze 5.000-euro kostende koptelefoon eens uit te proberen.

Voor extra bonuspunten kun je hem meteen beluisteren via de HA-L7A hoofdtelefoonversterker, die in november op de markt komt. Met z'n L-vorm en dubbele ringkerntransfo's die uit de behuizing steken, heeft de HA-L7A een opvallend uiterlijk. Het klinkt ook prima - dat ontdekken we al bij een eerste luistersessie van een prototype op High-End München, hier is een bijna-klare versie te horen die helemaal op punt staat.

Headphone Auditions

Nu we toch in de Headspace zijn, waar we gisteren Dune Blue al bezochten (op pagina 1 dus), klopen we ook meteen aan bij Stefan van Headphone Auditions. Die heeft weer héél veel headfi-snoepgoed mee. De Abyss-hoofdtelefoons waar de sympathieke uitbater van de Amsterdamse headfi-zaak zelf zo van houdt, maar ook veel andere topmodellen, zoals de vlaggenschappen van T+A en de Erzetich Charybdis en Deimos. En natuurlijk heel veel high-end in-ears.

Wie goed zoekt, ontdekt er een paar intrigerende primeurs waar Headphone Auditions zelf aan gesleuteld heeft. Het zwarte doosje dat naast die Chord ligt bijvoorbeeld (foto rechtsboven in het vierluik), is een krachtige hoofdtelefoonversterker die Stefan samen met Thrax ontwikkelde. Elders in de kamer kun je ook prototypes ontdekken van in-ears die samen met InEar ontworpen werden. De stand zelf mag niet zo groot zijn, hier kun je als headfi-liefhebber wel echt een paar uur doorbrengen. 

 En wist je al dat Stefan tegenwoordig een eigen head-fi column op HIFI.NL heeft?

Voxativ

Het is niet alles zwart wat er blinkt in kamer 25 dit jaar, want tussen de bijzondere speakers in kenmerkend zwart zien we deze keer zomaar een set in hout(kleur) afgewerkte monitoren. Erg mooi! Bij de Berlijnse luidsprekerbouwer VoXatTiV worden full-range drivers van eigen makelij gebruikt. De conusmembranen zijn van hout. Dat levert een snelle en dynamische weergave op, met een messcherpe ruimtelijke afbeelding.

Höffner Audiosysteme

Over Duitse speakers gesproken, bij Höffner wordt het verschil tussen hun volledig actieve en passieve luidsprekersysyemen gedemonstreerd. De vormgeving is retro, maar de weergave is volledig up-to-date, transparant en kleurrijk. Een bijzonder concept. Je leest er meer over in onze review van deze Höffner H10.

GIK Acoustics

Akoestiek is van enorm belang, we schreven het net nog ter hoogte van Very Fine Solutions en de oplossingen van Artnovion daar. Ook bij GIK hebben ze dat begrepen. De akoestiek van de luisterruimte is nog steeds een achtergebleven gebied in de hifi, terwijl het in veel gevallen voor een (over)groot deel bepaalt hoe onze hifi- en AV installaties klinken. Bij GIK Acoustics kun je terecht voor modulaire akoestiekaanpassingen en advies op maat.

Audiophool

In ruimte 12 treffen we Audiophool, waar het 1 jaar na de lancering van de Music Server 2.0 nu tijd is voor een nieuwe primeur. Hans van den Barg toont er namelijk de Music Server 2.1. Kan het nog beter? "Ja! We zijn al meer dan een half jaar bezig met het ontwikkelen, testen en tunen van ons eigen Arch-Linux distributie OS en het resultaat is verbluffend. We hebben bovendien een nieuwe, efficiëntere voeding voor het moederbord ontwikkeld.""Voor deze nieuwe psu hebben we compleet nieuwe technieken toegepast in combinatie met 'oldschool' grote componenten zoals 200.000uF Mundorf Mlytic caps en zilver caps en een zeer fijne Miflex koper/polypropyleen cap. De server 2.1 speelt op een ander niveau. Het resultaat is meer dynamiek, schoner en vloeiender geluid, meer details en... meer muziek!" Introductie op DAE 2023!

AudioQuest & GoldenEar

AudioQuest gaan we niet meer aan je voorstellen. Onze zondagshoofden tollen bij de gedachten uit te moeten rekenen hoeveel meter kabels er momenteel van de Amerikaanse gigant in Veldhoven moeten liggen... In de eigen ruimte van 'AQ' alleen al is meer dan het nodige te vinden, en dan hebben we het nog niet over al die andere ruimtes die zich deze dagen van de producten van Bill Low & Co bedienen.

De set die wordt gedemonstreerd omvat het neusje van de zalm op het gebied van kabels en de ruimte bevat bovendien een primeur met de 303, 505 en 707 powerconditioners. Tevens biedt Dutch Audio Event het podium voor de eerste in eigen huis ontwikkelde luidspreker van GoldenEar, de T66. Die laatste heb je al eens voorbij zien komen hier.

432 & Amphion

Een dubbel jubileum in ruimte 59! Het Belgische muziekservermerk 432 EVO viert precies in de maand oktober zijn tiende verjaardag en staat heerlijk muziek te maken met het Finse luidsprekermerk Amphion, dat net de 25ste verjaardag viert. Uit België is er de vlaggenschip muziekserver 432 EVO Master, van de Finnen is er Amphion's nieuwste full-range vloerstaande Amphion Krypton3X, die bovendien zijn Nederlandse première beleeft.

De Krypton3X is een full-range vloerstaande passieve luidspreker die is ontworpen om een sterke impact en nuance te leveren in het hele frequentiebereik. De Krypton's bieden een volledig scala aan luisterervaringen in de concertzaal thuis, maar maken het ook mogelijk om op bescheiden volumes te spelen terwijl de laagste octaven nog steeds hoorbaar zijn, wat 's avonds laat luisteren met voldoende laagweergave mogelijk maakt. Frederic van 432 EVO had de set heel goed getuned en speelde met een enorme resolutie en snelheid, het stereobeeld was dan ook echt heel goed we konden elk instrument aanwijzen en waarnemen. 

De 432 EVO Master is het volledig Roon-compatibele vlaggenschip dual chassis muziekserver met een bijpassende echte drievoudige lineaire voeding. De Master is onlangs geüpgraded met een nieuwe USB-kaart met dubbele uitgang ter vervanging van de versie met één uitgang, en ook geklokt door een onafhankelijke superklok. Een nieuw ontwikkelde 3D-afschermingsoplossing is een andere recente innovatie om deze kritieke onderdelen te isoleren van de IT-delen van de server. 432 EVO heeft ook een compleet nieuwe lineaire voedingsmodule voor de SSD geïntegreerd, die zijn introductie op het Dutch Audio Event beleeft.

B.Audio

Het Franse B.Audio houdt het op DAE eenvoudig. Ze demonstreren hun nieuwe Alpha One, een alles-in-een-versterker met een knap design. Net zoals vorig jaar spelen de Fransen met speakers van Intrada Audio.

De Alpha One heeft wel wat ongewone eigenschappen, zoals een geïntegreerde DLNA-server en een netwerkgedeelte die geoptimaliseerd werd om interferentie en jitter te bestrijden.

Daluso 

Ed Doggen heeft het weer mooi voor elkaar in ruimte 119. Hoeveel er ook van Harmonix, Hijiri, Isol-8, Jern en Vortex te vinden is hier, de set van dienst is er eentje van nog geen 750 euro, de laptop niet meegerekend. Met Vortex HiFi laat Daluso namelijk in een luchtige opstelling horen en zien wat je met letterlijk het allerkleinste setje op het DAE al vergaand kunt bereiken.

Ontwikkelaar en Chef de Equipe van Vortex HiFi Norbert Maurer begeleidt de workshops afwisselend in het Duits en Engels. De producten van Vortex moeten, onder aanvoering van de nieuwste Ground Optimizers, elke set in alle muzikale aspecten laten schitteren, zo luidt de boodschap.

"Samen met de andere Vortex HiFi Optimizers is het een kwestie van ontstoren van de vele geluidsvervuilende stralingsbronnen, het ontstressen van de menselijke body en het stimuleren van de zintuigen (vooral de focus op het horen), opdat de muziekbeleving met nog ongekende klankimpressies maximaal kan plaatsvinden."

Audio AnalogueRike Audio

Kamer 11 hoorde je al twee gangpadden verder! Georg van RIKE Audio draaide heerlijk TOOL en liet horen wat je op de show kan vinden als je weet wat je zoekt. De man die volgens Avantgarde Acoustics de beste condensatoren en sowieso fantastische geïntegreerde buizenversterkers bouwt, kwam op ens met een nieuwe draaitafel en indrukwekkende speakers naar Nederland.Stefan van Headphone Auditions was zó weg van de LS1, dat hij ze gewoon heeft ingepakt, ze staan nu in zijn kamertje in Amsterdam. Daar heeft hij al een tijdje de versterkers van RIKE staan. Ze komen daar in fijn gezelschap naast zijn Avantgarde Duo’s, Fleetwood DeVilles and Audionote AN-Js… zeker een bezoekje waard. Musicom is/was ook dusdanig onder de indruk dat er een set luidsprekers mee naar huis is genomen en meteen maar dealer geworden.

Driade SystemsLeica

Nóg een beeldpartij op DAE, dat het stukje V in AV bepaald niet overslaat in 2023. Bij Leica vinden we de Cine 1, de eerste Cinema TV van het merk, dat Leica beeldkwaliteit in 4K op 80, 100 of 120 inch projectieformaat op je muur werpt, afhankelijk van het model. In combinatie met het uitstekende Dolby Atmos surround systeem creëert het een unieke cinematische sfeer. Maximale connectiviteit, slimme productfuncties en intuïtieve werking zorgen voor een eenvoudige bediening, waarbij de Leica Cine 1 zich tevens onderscheidt door een modern design.

Dankzij de ultra-short-throw lens kan de Cine 1 dicht tegen de muur worden geplaatst, terwijl de bezoeker vervolgens getrakteerd wordt – niet voor het eerst, vast ook niet voor het laatst – met Top Gun: Maverick-scènes.

Innuos

Bij Innuos ging onze aandacht, netjes volgens ons programmaboekje, naar de Pulsar netwerkstreamer, het stralende nieuwe middelpunt van de Pulse-serie, een trickle-down-versie met Statement-componenten gehuld in een elegant aluminium chassis. In werkelijkheid werden we getrakteerd op een demo met diezelfde Statement zelf.

Enfin, dié is niet nieuw, dus we gaan voor de verdere duiding terug naar de Pulsar. Die herbergt een op maat gemaakte ARC6 module met actieve gelijkrichting, een krachtige Mundorf-condensator met een capaciteit van meer dan 130000µF, en een Single-Level Cell (SLC) SSD voor het besturingssysteem. In plaats van traditionele SPDIF- en AES/EBU-uitgangen biedt de Pulsar een geoptimaliseerde USB-uitgang die de geluidskwaliteit naar nieuwe hoogten moet tillen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de PhoenixUSB Lite Reclocker, gevoed door een op maat gemaakte DC4 CX Regulator Module met Audionote KAISEI-condensatoren, voor detaillering in het geluid. 

Vogel's Consumer Benelux

Vogel's viert de vijftigste verjaardag, en dat doet onder meer door twee welbekende Japanse audiomerken te herintroduceren: Onkyo – dat is opgericht in 1946 – en Pioneer, dat zelfs uit 1938 stamt.

Echte klassiekers, terug van weggeweest en het hele weekend volop in actie in ruimte 32 van Dutch Audio Event. Een waardige afsluiter! En dat is dan nog los van het vele moois van Klipsch en Sonoro.Best Sound of the Show, tot slot? Technisch gezien is die award er niet op DAE, dat doen we volgende maand weer op de Audio Show iEar', maar als het aan onze eigen Rene van Es ligt, was dat Riviera dit weekend. "Als je hifi uit je hoofd haalt en je concentreert op de muziek: Riviera Audio met Oswald Mills Audio Fleetwood luidsprekers." Rene Smit en Jan de Jeu waren het ermee eens, dus het komt bepaald niet uit de lucht vallen. 

Sowieso mogen we weer spreken van een zeer geslaagde show met hele fraaie presentaties van alle betrokkenen, eigenlijk zoals we gewend zijn geraakt van Dutch Audio Event. Terugblikkend gingen er bij onze redactieleden ook veel stemmen op voor de Crystal Cable Minissimo's (op Siltech SAGA) bij D&D Audio, werd er -opnieuw- gesproken over de absolute muzikaliteit van de set bij Music2 en de heerlijke high-end hifi bij bijvoorbeeld Very Fine Solutions (de Magico's) en Reference Sounds (de Wilson Audio's), en laten we ook Kii Audio niet vergeten. Het debuut van de Kii Seven op het Europese vasteland (ze stonden een week eerder al op de UK Hi-Fi Show Live in Ascot) klinkt nog na. Logisch, het gaat hier om het eerste nieuwe Kii Audio-product in vele jaren, en dan ook nog kleiner en toegankelijker. Daar gaan we nog veel van horen!


EDITORS' CHOICE