NIEUWSdCS

dCS Bartok: upsampling netwerk-DAC met hoofdtelefoonversterker

In de zomer van 2018 werd de dCS Bartók voor het eerst gelanceerd, en wie de netwerkspeler slash DA-converter en optionele hoofdtelefoonversterker sindsdien in Nederland wilde ontdekken, kon een maandje geleden al bij AudioXperience terecht. Evenwel wordt het singlebox apparaat, met een vanaf-prijs van 11.900 euro het goedkoopste toestel van dCS, in München als nieuweling gepresenteerd.

dCS Bartók: digitale alles-in-één van hoog niveau

De dCS Bartók vervangt de Debussy als de meest betaalbare DA-converter in het illustere portfolio van dCS. Het apparaat wisselt voor 11.900 euro van eigenaar. Voorzien van een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker komt daar nog 2.350 euro bovenop voor een totaalprijs van 14.250 euro.


 

De Bartók deelt hetzelfde DNA als de Rossini, zijn grotere broer. De Bartók heeft de Ring DAC van dCS aan boord, alsmede een aangepaste hoogwaardige UPnP-muziekstreamer en dCS digitaal verwerkingsplatform. Dit alles is geplaatst in een vereenvoudigd chassis, maar zoals met alle DA-converters van dCS, meet Bartók de beste in zijn klasse op alle technische aspecten.

De Bartók speelt muziek via een reeks industriestandaarden zoals USB-, AES- of S / PDIF digitale ingangen. Hij kan muziek via Ethernet van een NAS-schijf of online muziekservices zoals TIDAL of Spotify afspelen en vanaf Apple-apparaten via Airplay streamen. De netwerkinterface kan volledige MQA-decodering en -weergave uitvoeren. De DA-converter is uitgerust met onafhankelijke gebalanceerde en ongebalanceerde lijnuitgangen die rechtstreeks vermogensversterkers kunnen aansturen, waardoor een aparte voorversterker niet nodig is.

De Bartók heeft een speciaal ontworpen optioneel te plaatsen hoofdtelefoonversterker die uitstekend werkt met zowel hoge als lage impedantie koptelefoons in gebalanceerde of ongebalanceerde formaten. Door de analoge uitgangstrap als vertrekpunt te nemen, handhaaft Bartók het niveau van analoge prestaties op hetzelfde moment als geoptimaliseerd voor een reeks impedanties van de hoofdtelefoon.

Bartók ondersteunt alle belangrijke codecs, inclusief hoge resolutie PCM en DSD, met een door de gebruiker te kiezen upsampling. Er is een reeks DSP-filters aan boord om het geluid aan te passen aan de individuele smaak en er is veel zorg besteed aan het minimaliseren van jitter in alle stadia met de dCS 'auto clocking'-architectuur.

De sectie netwerkstreaming wordt momenteel uitgevoerd met maximaal 24-bit/384 kHz en DSD128, en ondersteunt alle gangbare codecs, plus DSD in DoP-indeling en native DSD. Firmware kan eenvoudig worden bijgewerkt via CD, USB of de nieuwe geautomatiseerde download- en updatefunctie. Hiermee kan dCS nieuwe functies toevoegen en de prestaties van Bartók tijdens zijn levensduur verbeteren en op deze wijze de levensduur verlengen.

Zoals met alle dCS-producten, is Bartók ontworpen en gebouwd in Groot-Brittannië volgens de hoogste normen, met aluminium bewerkte aluminium behuizing in de ruimtevaartklasse gedempt door interne geluiddempende panelen om resonantie te verminderen, aldus dCS. Meertraps vermogensregeling wordt gebruikt met dubbele nettransformatoren om het DAC-circuit te isoleren van de hoofdtelefoonversterker.

De Bartók levert volgens dCS een meeslepende ervaring met precisie en details vastgelegd in een panoramisch geluidsbeeld. Bartók speelt muziek van elke bron op een levendige en muzikaal boeiende manier, met grote dynamiek en inktzwarte stiltes. Dit open venster en trouw aan de originele opname is nu ook beschikbaar voor liefhebbers van hoofdtelefoons.

dCS Bartók: prijs en leveringsinformatie

De dCS Bartók is al een tijdje leverbaar. De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering. De versie zonder hoofdtelefoonversterker heeft een prijskaartje van 11.900 euro. Voorzien van een hoofdtelefoonversterker wisselt de Bartók voor een bedrag van 14.250 euro van eigenaar. 


EDITORS' CHOICE