NIEUWS

Ballfinger lanceert Mastertapes platenlabel dat muziek op spoel gaat verkopen

Sinan Kökbugur | 02 februari 2022 | Fotografie Fabrikant

Het Duitse Ballfinger heeft eind 2017 de wereld verrast door de lancering van een nieuwe analoge spoelenrecorder genaamd M 063. De spoelenrecorders van Ballfinger zullen niet als warme broodjes wegvliegen maar er is toch een zodanige klantenkring dat Ballfinger later het iets eenvoudiger model M 002 heeft uitgebracht. De fraaie machines moeten natuurlijk gevoed worden met muziek. Enter de nieuwe muziekuitgever Ballfinger Music die in maart 2022 zijn eerste muziekuitgave op spoel zal gaan leveren.

Ballfinger Music: “Moon Balloon”, het eerste album op spoel van een nieuwe muziekuitgever

Niet alleen het Duitse Ballfinger heeft de afgelopen jaren nieuwe spoelenrecorders uitgebracht maar ook de Franse fabrikant Analog Design en het nu Duitse Thorens hebben dat gedaan.

Zie onze eerdere artikelen voor een overzicht van de recente bewegingen op de markt van spoelenrecorders:

Spoelenrecorders zijn vanouds zware en grote machines, maar hebben van alle analoge bronnen nog altijd de laagste vervorming, het grootste frequentiebereik, de hoogste kanaalscheiding en het laagste ruisniveau. Net zoals alle andere analoge machines hebben spoelenrecorders ook nadelen. Een spoelenrecorder moet goed zijn afgesteld en het loopwerk en met name de koppen moeten schoon zijn. Voor goede prestaties is een periodieke kleine of grotere onderhoudsbeurt noodzakelijk, maar de luisteraar krijgt er de beste analoge bron voor terug.

Er is nog een ander nadeel en dat is de mondjesmaat verkrijgbaarheid van voorbespeelde spoelen. Waar de vinylliefhebber een behoorlijke ruime keus heeft aan uitgaven en leveranciers, moet de liefhebber van een spoelenrecorder met een zaklamp zoeken naar goede voorbespeelde spoelen.

 

Ballfinger denkt met de lancering van een muziekuitgever die zich toe zal leggen op muziekuitgaven op spoel in een ontluikende behoefte te zullen voorzien. Roland Schneider van Ballfinger lanceert namelijk in maart 2022 het platenlabel Ballfinger Music. Het label produceert al fusion en elektronische muziek, maar zal ook jazz en klassieke genres voor audiofielen op tape aanbieden en verkopen via de nieuwe webshop. De muziek is opgenomen of machines van Ballfinger van het type M 051 MR. Ballfinger is overigens niet de eerste muziekuitgever die muziek uitgeeft op spoel. Het Duitse label In-Akustik levert ook voorbespeelde spoelen, maar de keuze is tot op heden bescheiden te noemen.

Het eerste album van Ballfinger Music heet “Moon Balloon” en is van Philipp van Endert & Orchestra. Volgens de website van Ballfinger Music is de muziek te typeren als “contemporary jazz”. De tape is van de Franse fabrikant Recording The Masters en is van het type RTM SM900 met een breedte van 1/4 inch. De muziek is twee kanalen / twee sporen opgenomen met een snelheid van 15 inch per seconde (38 cm/s). De totale lengte van het album is iets minder dan een uur.

De prijs voor “Moon Balloon” op spoel is nog niet bekend gemaakt. Meer weten? Kijk dan op de website van Ballfinger Music of de website van Ballfinger.


EDITORS' CHOICE