NIEUWS

Ballfinger M 002 P: compacte spoelenrecorder, die alleen kan afspelen

Het Duitse Ballfinger heeft een nieuwe spoelenrecorder genaamd M 002 P aangekondigd. Hoewel, spoelenafspeler is wellicht een betere term, want de nieuwe M 002 P kan alleen spoelen afspelen, niet opnemen. De M 002 P is relatief plat en kan staand of liggend worden gebruikt. Naar verwachting is hij vanaf de zomer van 2020 leverbaar. Nee, hij is niet goedkoop. 

Ballfinger M 002 P: spoelenrecorder, herstel, spoelenafspeler

Van alle analoge bronnen heeft de spoelenrecorder het hoogste frequentiebereik, de laagste ruisvloer, de grootste kanaalscheiding en de grootste dynamiek. Spoelenrecorders hebben ook nadelen. Ze zijn relatief duur, de bediening vergt enige vaardigheid en het zijn grote en zware machines, die bovendien goed afgesteld dienen te worden om tot hoge prestaties te komen. De spoelenrecorder is dan ook voor de afgelopen eeuwwisseling min of meer uitgestorven. Lees ook ons achtergrondartikel over spoelenrecorders.

De laatste jaren lijkt een voorzichtige opleving van de spoelenrecorder plaats te vinden. Het Duitse Ballfinger heeft eerder de M 063 uitgebracht, die in verschillende configuraties kan worden geleverd. Onlangs hebben wij ook nog geschreven over de TR-1000 van het Franse Analog Audio Design. Ballfinger heeft nu de M 002 P aangekondigd maar deze machine kan alleen afspelen, in stereo, niet opnemen.

De M 002 P is dus een pure afspeelmachine maar biedt volgens de fabrikant een hoogwaardige weergave. De tapekop is rechtstreeks verbonden met de XLR-connectoren, zodat de machine, vergelijkbaar met hoogwaardige platenspelers, puur als loopwerk dient en kan worden gecombineerd met verschillende externe afspeelversterkers. Het compacte en moderne ontwerp past in de eisen van een modern interieur. Het kan ook gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande high-end systemen. Het tapedeck kan horizontaal en verticaal worden bediend. Voor verticale bediening kunnen zowel een muurbeugel als een rek worden besteld voor installatie. De kabelverbindingen bevinden zich in een speciale uitsparing aan de onderkant van de machine.

De basis voor de compacte Ballfinger M 002 P bestaat uit het nieuwe, supercompacte bandtransportsysteem van slechts 50 mm hoog. Dit bestaat uit een torsiestijve aluminiumplaat met fijngefreesde oppervlakken, waarop alle mechanische componenten zijn bevestigd. De spoelen worden aangedreven door ijzerloze motoren, waarvan de omloop elektronisch wordt bewaakt. Twee trekspanningregelaars zorgen voor de juiste trekspanning op de tape en voorkomen het ontstaan van lussen. De machine heeft een bandpadgeometrie met een volledig nieuwe lay-out. De sensoren bevinden zich daarom niet onder de spoelen, zoals gebruikelijk is, maar juist daartussen en direct boven het kopblok. Ondanks zijn bescheiden afmetingen van 460 mm x 380 mm, is de M 002 P daarom geschikt voor spoelen met een diameter tot 300 mm. Het inbrengen van een tape is ook vanzelfsprekend en uiterst eenvoudig.

De riemaangedreven capstanas wordt aangedreven door een borstelloze DC-motor. Hierdoor konden de tapekop- en capstanmotor ver uit elkaar worden geplaatst, hetgeen resulteert in een zeer hoge S/R-verhouding. Bovendien is de voedingseenheid buiten het apparaat geplaatst resulterend in een verdere verbetering van de S/R-verhouding. Complexe maatregelen ter elektromagnetische afscherming van de tapekop is daarom overbodig.

De M 002 P is uitgerust met een digitale realtime teller die uren, minuten, seconden en honderdsten van seconden weergeeft. De huidige tellerstand wordt opgeslagen telkens wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld en wordt opnieuw weergegeven wanneer het weer wordt ingeschakeld. Zoals anders alleen gebruikelijk bij grote studioapparaten, beschikt het tapedeck over een bewerkingsfunctie met preview-optie voor bediening met één hand. Het apparaat is voornamelijk ontworpen voor horizontale bediening. Het kan echter ook verticaal worden geplaatst en bediend.. Met behulp van de benodigde accessoires kan de machine daarom rechtop worden gebruikt en alle kabels bevinden zich dan aan de achterzijde. Verdere kenmerken zijn elektrische (en dus slijtvrije) remmen en geavanceerde kogellagers op de capstanas en aandrukrol. Dat scheelt weer het nodige onderhoud.

Ballfinger’s M 002 P is geschikt voor tape met een breedte van een kwart inch met een spoorbreedte van 2 mm of 2,75 mm. De gebruiker kan kiezen uit twee snelheden: 19 cm/s en 38 cm/s.

Ballfinger M 002 P: prijs en leveringsinformatie

De Ballfinger M 002 P is gepland voor de eerste levering in de zomer van 2020 en heeft een prijs vanaf 11.598 euro (incl. 19% btw). De optionele IR-afstandbediening kost 389 euro. De M 002 P zal verkrijgbaar zijn in mat zilver en houten of zwarte afwerking.

Meer weten? Kijk dan op de website van Ballfinger.


EDITORS' CHOICE