NIEUWS

Analog Audio Design TR-1000: moderne spoelenrecorder met kleurenschermpje

Het Franse audiobedrijf Analog Audio Design heeft de TR-1000 onthuld, een analoge spoelenrecorder die geschikt is voor kleine en grote spoelen en die op verschillende snelheden kan werken. De TR-1000 is voorzien van allerlei nieuwe techniek, zoals een kleurenschermpje en zelfs een netwerkaansluiting, maar zou met name de weergave van analoge tapes naar een hoger niveau moeten trekken. We weten nog niet wanneer de machine geleverd kan worden en voor welke prijs maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Analog Audio Design TR-1000

Het Franse Analog Audio Design kondigde in april aan dat bezig was met het produceren van de “toekomst van reel-to-reel recorders” en nu lijkt het erop dat Analog Audio Design een definitieve versie van de TR-1000-bandrecorder heeft.

Hoewel de TR-1000 misschien niet zo toonaangevend is in vormgeving als de machine van Metaxas en Sins, zou hij perfect kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar de klassieke R2R-stijlelementen van een houten kast, verzonken handgrepen aan de zijkanten en dansende VU-meters op de voorpaneel. In deze zin lijkt de TR-1000 een beetje op de spoelenrecorder van het Duitse Ballfinger.

Wie goed kijkt, ziet rechtsonder een kleurenaanraakscherm dat behulpzaam is bij het instellen van de TR-1000. De spoelenrecorders van vroeger hadden geen kleurenscherm, ook geen zwart-wit scherm overigens. Verder is er een rij fysieke knoppen onder het scherm voor algemene bediening, zoals vooruitspoelen, terugspoelen, spelen en opnemen. Toegang tot meer instellingen gaat via het aanraakscherm. Door de diameter van de haspel in te voeren, kan de TR-1000 bijvoorbeeld de lengte berekenen van de tape die wordt gebruikt. Dat stelt de speler in staat om de snelheid te verlagen waarmee hij de rollen ronddraait als hij het einde van de band bereikt, waardoor schade wordt voorkomen.

De gebruiker kan de snelheid in inches instellen, timers en labels instellen, het equalizerformaat (NAB of IEC) selecteren, de trekspanning aanpassen, evenals lage of hoge impedantie-instellingen kiezen. De TR-1000 kan ook bij het bereiken van het einde van de band automatisch terugspoelen om vervolgens onmiddellijk opnieuw af te gaan spelen. Dat konden de spoelenrecorders van dertig jaar geleden overigens ook.

Een knipoog naar de moderne tijd is dat de TR-1000 is verbonden met een netwerk. Analoge puristen hoeven zich geen zorgen te maken. De netwerkverbinding is om firmware-updates te ontvangen en om een tablet, smartphone of computer als afstandsbediening te kunnen gebruiken.

Analog Audio Design TR-1000: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de TR-1000 geleverd kan worden en voor welke prijs. Wie begin volgende maand in de buurt van Parijs is, kan de TR-1000 van Analog Audio Design bewonderen op de Salon Haute Fidélité 2019-tentoonstelling, gehouden op 7 en 8 december.


EDITORS' CHOICE