NIEUWSThorens

Thorens TM 1600: nieuwe spoelenrecorder, straks te zien in München

Audiobedrijf Thorens heeft de TM 1600 aangekondigd, een spoelenrecorder die in mei 2019 aan het publiek zal worden voorgesteld tijdens de High End audiobeurs in München. Thorens wil als traditioneel analoog merk de hoogwaardige analoge weergave met de TM 1600 nieuw leven inblazen. De TM1600 is naar verwachting vanaf de zomer 2020 beschikbaar dus dat duurt nog even.

Thorens TM 1600: voor de weergave van analoge spoelen

Het van oorsprong Zwitserse maar nu in Duitsland gevestigde Thorens bouwt uitsluitend analoge apparatuur en dan hoofdzakelijk draaitafels. Het bedrijf heeft nu echter een nieuwe spoelenrecorder aangekondigd, genaamd TM 1600. Hoewel, de TM 1600 is goed beschouwd geen spoelenrecorder, want hij kan alleen spoelen afspelen, niet opnemen. “Spoelenafspeler” is geen gangbare term, vandaar dat we de term spoelenrecorder of reel-to-reel recorder blijven gebruiken. Wellicht is tapedeck een betere term.

De introductie van een nieuwe spoelenrecorder past in de huidige trend waarbij een hang naar analoge weergave waarneembaar is. Het gebruik van vinylplaten is de laatste jaren opgeleefd en mogelijk staan de spoelenrecorder en het cassettedeck ook aan de vooravond van een opleving. De best mogelijk analoge weergave komt in elk geval van de spoelenrecorder. Frequentiebereik, kanaalscheiding en ruisvloer van een spoelenrecorder zijn immers superieur aan de prestaties van welke draaitafel dan ook. Zie ook ons artikel over de spoelenrecorder.

Heel leuk, maar als de TM 1600 niet kan opnemen, wat heb je er dan aan? Er zullen allicht nog bezitters zijn van een verzameling spoelen, maar wie geen spoelen bezit kan voorbespeelde spoelen kopen bij bedrijven als STS-Digital, het Italiaanse Analogy Records, Zavalinka Records of het in Berlijn gevestigde Analogify.

Thorens TM 1600: ontwikkeld samen met het Duitse Ballfinger

De nieuwe TM 1600 is door Thorens in samenwerking met het Duitse Ballfinger ontwikkeld. Ballfinger heeft reeds de M 063 Tonbandmaschine op de markt gebracht en zal dus een ervaringsvoorsprong op Thorens hebben. De productie vindt plaats in Düsseldorf in samenwerking met Ballfinger en RecordingTheMasters, producent van analoge spoelen gevestigd in Avranches aan de Frans-Atlantische kust.

Het nieuwe apparaat wordt geleverd in een houten frame in glanzend zwart of walnootfineer. De machine kan halfspoor spoelen van een kwart inch breed afspelen met de snelheden 19 cm/s en 38 cm/s. Spoelen mogen een maximale diameter hebben van 10,5 inch.

De basis voor de compacte Thorens TM 1600 is een door Ballfinger ontworpen loopwerk. Met een hoogte van iets minder dan 50 mm biedt dit loopwerk volgens Thorens een ongekende ontwerpvrijheid. Niettemin heeft de TM 1600 een directe aandrijving met dubbelzijdige trekkrachtregeling op de spoelen. Om het loopwerk zo compact mogelijk te houden, heeft het apparaat een tapebaangeometrie met een volledig nieuwe lay-out. De sensoren bevinden zich dus niet zoals gebruikelijk tussen de spoelen, maar daartussen, direct boven het hoofdblok waarin de tapekop is geplaatst.

De opgelegde tape wordt aangedreven door drie motoren. De omloop van de spoelmotoren wordt elektronisch geregeld met rotorhoekdetectie met ultramoderne sensortechnologie. De capstan motor is een ijzerloze model van een niet nader genoemde Duitse fabrikant die een ronde riem aandrijft. Ondanks hun compacte ontwerp leveren deze motoren een enorm koppel, hebben ze een zeer lage koppelrimpel en zijn ze zeer soepel. De kop en capstan motor xijn relatief ver van elkaar geplaatst en dat zou een lage ruisvloer moeten opleveren. De voeding bevindt zich in een losse kast en ook dat zou moeten bijdragen aan een significante verlaging van de ruisvloer.

De TM 1600 biedt de keuze tussen twee equalisaties: CCIR voor de meeste Europese opnamen en NAB voor de Amerikaanse en Aziatische markten. Verder heeft de TM 1600  een digitale real-time teller in uren, minuten, seconden en honderdsten van een seconde. En zoals gebruikelijk voor studioapparatuur, is er een bewerkingsfunctie met voorspeelmogelijkheid en bediening met één hand.

In de eerste plaats is het apparaat ontworpen voor horizontale werking, maar hij mag ook verticaal gebruikt worden.

Thorens TM 1600: prijs en leveringsinformatie

Het apparaat wordt voor de eerste keer getoond op de High End beurs begin mei 2019 in München en wordt geproduceerd in een oplage van initieel honderd eenheden als genummerde speciale serie voor een adviesprijs van 11.990 euro.


EDITORS' CHOICE