NIEUWS

Ballfinger M 063: de spoelenrecorder is terug van weggeweest

Sinan Kökbugur | 04 december 2017 | Fotografie Fabrikant

Het Duitse bedrijf Ballfinger werkt al enige tijd aan een zeer bijzonder audioapparaat. Bijzonder? Jazeker, want in deze tijd is een nieuwe analoge spoelenrecorder een absolute sensatie. De Ballfinger M 063 speelt kleine en grote spoelen en dat mag ouderwets genoemd worden. Intussen heeft de M 063 wel modernere elektronica en mechanica aan boord dan de laatste generatie spoelenrecorders die ongeveer twintig jaar geleden naar het museum is gebracht. De machine zou in de eerste helft van 2018 op de markt moeten komen in verschillende configuraties.

Ballfinger M 063 Tonbandmaschine: spoelenrecorder met microprocessorbesturing

Liefhebbers van analoge spoelenrecorders kunnen al vele jaren geen nieuwe machines meer kopen. Gebruikers van cassettebandjes hebben het iets makkelijker. De hoogwaardige cassettedecks van vroeger worden weliswaar niet meer gemaakt, maar nieuwe cassettedecks zijn nog wel te koop.

Voor de liefhebber van spoelenrecorders is de nieuwe M 063 van Ballfinger zo ongeveer de enige optie als een tweedehands machine of gereviseerde machine geen optie zou zijn. De spoelenrecorder is overigens nooit helemaal verdwenen. Liefhebbers en revisiebedrijven hebben de machines tot op heden in leven gehouden. Zie ook ons artikel over de spoelenrecorder, ook wel bandrecorder genoemd.

Het Duitse bedrijf Ballfinger bestaat sinds 2004 en is een vreemde eend in de bijt. Ballfinger presenteert zichzelf in eerste instantie als een designbedrijf en niet als audiobedrijf. Ballfinger maakt onder andere horloges en lampen en sinds 2013 is daar enige audioapparatuur bijgekomen. De omvang van het portfolio is bescheiden. Ballfinger heeft een platenspeler genaamd PS 2 op zijn website staan en binnenkort gaat de M 063 Tonbandmaschine ook in productie.

Ballfinger werkt samen met de Franse magneetbandfabrikant Mulan om de M 063 te ontwikkelen. Ballfinger trekt de techniek van de M 063 naar een hoger niveau dan vroeger gebruikelijk. De elektronica is ondergebracht op verschillende printplaten en beter afgeschermd dan vroeger. De basis van de voeding is een ringkerntrafo en dat was vroeger ook niet gebruikelijk.

De M 063 kan staand of liggend worden gebruikt, zoals de meeste spoelenrecorders. Schuin neerzetten mag ook. De mechanica wordt aangestuurd en bewaakt door een microprocessor zodat de tape netjes op spanning blijft en lussen en een te hoge trekkracht geen kans krijgen. De borstelloze spoelmotoren hebben een hoog koppel en genereren weinig warmte en geluid. De signaal/ruis-verhouding ligt op 70 dB en dat is zonder ruisonderdrukking. De machine is zo gebouwd dat onderdelen makkelijk kunnen worden vervangen.

De gebruiker kan kiezen uit drie snelheden. Bij 38 cm/s loopt het opgegeven frequentiebereik van 30 Hz tot 22 kHz. Ook is een speciale spoelinstelling voor archiveringsdoeleinden aangebracht. Ballfinger mikt duidelijk niet alleen op consumenten maar ook op de professionele markt.

Ballfinger M 063: prijs en leveringsinformatie

Uiteindelijk zal de M 063 beschikbaar komen in vijf verschillende versies. De versie die alleen kan afspelen (met twee snelheden) zal rond de 8.000 euro gaan kosten. De volledige machine met alles erop en eraan zal vermoedelijk rond de 24.000 euro gaan kosten. Ballfinger zal later ook het loopwerk aanbieden, zonder elektronica, zodat de koper zelf elektronica kan ontwikkelen en inbouwen. In eerste instantie zal de machine geschikt zijn voor 1/4-inch tape. Later zal ook een versie worden gebouwd voor 1/2-inch tape. In het voorjaar van 2018 zal Ballfinger een online winkel openen waarin de koper zijn machine kan samenstellen. Tegen die tijd zullen de prijzen ook duidelijker zijn.


EDITORS' CHOICE