REVIEWSonoro

Review Sonoro Maestro en Orchestra: geslaagde entree op de markt van hificomponenten

SAMENVATTING

Met de Maestro en de Orchestra heeft Sonoro zijn eerste hificomponenten op de markt gebracht. Beide componenten zijn goed gebouwd en hebben een transparante en neutrale klank. Het functiepakket van de Maestro is heel groot en wie niet ook vinyl of tape wil spelen heeft verder niets meer nodig. De grote verrassing is de weergavekwaliteit van de Orchestra, van alle toongebieden. De entree op de markt van hificomponenten is geslaagd. De gevestigde merken hebben er een serieuze concurrent bij gekregen.

PLUSPUNTEN

 • Degelijke en minimalistische vormgeving
 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Maestro heeft teveel functies om op te noemen
 • Transparante, vloeiende en neutrale klank
 • Maestro heeft stottervrije weergave en werking
 • Prettige bediening
 • Orchestra heeft zeer goede laagweergave en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

MINPUNTEN

 • Maestro ondersteunt alleen USB-sticks met FAT16 en FAT32 bestandsysteem, geen ondersteuning van NTFS opslagmedia

Het Duitse audiobedrijf Sonoro is bekend van zijn multifunctionele en degelijk gebouwde tafelradio’s, die niets anders dan een netsnoer nodig hebben om muziek te maken. Ongeveer een jaar geleden heeft Sonoro de Maestro gelanceerd. De Maestro is een versterker, tuner, DA-converter, streamer en cd-speler en de gebruiker hoeft alleen nog twee passieve luidsprekers aan te sluiten. Kennelijk wil Sonoro ook meedoen op de markt van losse audiocomponenten want het bedrijf heeft deze zomer zijn eerste luidsprekers uitgebracht. De Orchestra is een passieve tweeweg basreflex luidspreker, die het perfecte gezelschap van de Maestro zou moeten zijn. In deze test laten we de Maestro de Orchestra dirigeren. Hoe bevalt de poging van tafelradiomerk Sonoro om zich in te vechten in de volle markt van losse audiocomponenten? 

Sonoro: Duits audiobedrijf gespecialiseerd in tafelradio’s

Het in 2006 opgerichte en in de Duitse plaats Neuss gevestigde audiobedrijf Sonoro maakt voornamelijk tafelradio’s die allen voorzien zijn van een veelheid aan functies. Het bedrijf maakt monomodellen, bedoeld voor op een nachtkastje, maar ook meer ambitieuze stereomodellen. Circa drie maanden geleden hadden wij het model Prestige in huis. De Prestige is een compleet drieweg systeem met ingebouwde luidsprekers. Voor een tafelradio heeft de Prestige een zeer goede klank en we waren onder de indruk van de hoeveelheid functies en de prettige bediening. Lees ook onze recensie over de Sonoro Prestige.

De ambities van Sonoro reiken kennelijk verder dan de bouw van tafelradio’s. Ongeveer een jaar geleden heeft het bedrijf de Maestro uitgebracht, een tweekanaals versterker met digitale en analoge aansluitingen (ook een draaitafelingang voor mm-elementen) en de mogelijkheid om een verbinding met een computernetwerk te maken. De Maestro is voorzien van een cd-loopwerk, een FM-tuner en DAB/DAB+ en is verder net als de Prestige rijkelijk voorzien van streamingfuncties, d.w.z. UPnP met ondersteuning van de gangbare bestandsformaten en codecs, bluetooth-connectiviteit (aptX, bi-directioneel), ondersteuning van de gangbare streamingdiensten en internetradio.

Het grootste verschil tussen de Prestige en de Maestro is dus het ontbreken van luidsprekers. Sonoro had bij het uitbrengen van de Maestro geen luidsprekers in zijn portfolio. In eerste instantie zou een bezitter van de Maestro dus luidsprekers van een ander merk moeten aansluiten. Sonoro heeft echter kort geleden zijn eerste luidsprekers uitgebracht genaamd Orchestra, De nieuwe Orchestra is een passieve tweeweg basreflex luidspreker. Hiermee heeft Sonoro dus een compleet hifisysteem bestaande uit losse componenten op de markt gebracht.

Het prettige samenzijn met de Prestige had ons nieuwsgierig gemaakt naar de functionaliteit en kwaliteit van Sonoro’s eerste hificomponenten. Toen de importeur ons vroeg of wij belangstelling hadden om de Sonoro Maestro samen met een paar Orchestra’s te onderzoeken, hoefden we niet lang na te denken. In onze testruimte staat de Maestro klaar om de Orchestra’s te dirigeren.

Sonoro Maestro: multifunctioneel muziekapparaat, alleen luidsprekers toevoegen

Zoals gezegd lijkt de functionaliteit en de bediening van de Maestro heel erg op die van de Prestige. De meegeleverde IR-afstandbediening is precies dezelfde als die van de Prestige. Er zijn ook verschillen. De Maestro heeft geen wekkerfuncties, Tja, het is ook geen wekkerradio of tafelradio, zoals de Prestige en alle andere modellen van Sonoro. De Maestro heeft ook meer bedieningsknoppen op het front dan de Prestige, zodat de meeste functies direct bereikbaar zijn.

Nee, de Maestro is dus niet bedoeld voor plaatsing op een nachtkastje. De ambitie van Sonoro reikt met de Maestro verder dan plaatsing op een nachtkastje. Wekkerradio’s hebben ook geen tweekanaals klasse D versterker aan boord die 100 Watt aan acht Ohm en 170 Watt aan vier Ohm kan leveren met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. De Maestro beschikt ook over een draaitafelingang voor mm-elementen. De meeste gebruikers hebben geen draaitafel naast hun bed staan.

Een ander prominent verschil met de andere modellen van Sonoro is het feit dat de Maestro beschikt over de mogelijkheid om het geluid aan te passen aan de kamer. Met een nieuwe app voor kameroptimalisatie kan de gebruiker het geluid van de Maestro aanpassen aan de akoestische omstandigheden van de luisterruimte. De app gebruikt de ingebouwde microfoons van de smartphone voor de meting en werkt daarom momenteel alleen met Apple’s iPhones, omdat volgens de fabrikant alleen dan de goede werking kan worden gegarandeerd. We hadden geen iPhone voorhanden dus deze functie hebben we niet getest.

Voor het overige is Sonoro’s Maestro een feest der herkenning voor wie reeds met de Prestige of een ander stereomodel van Sonoro heeft gespeeld. Centraal op het front is een 2,8-inch TFT kleurenscherm geplaatst. De liefhebber van radio kan kiezen uit een drietal types radio. Allereerst de klassieke analoge FM-radio (87,5 MHz – 108 MHz). Een uittrekbare antenne wordt natuurlijk meegeleverd. Dan is er digitale radio in de vorm van DAB/DAB+ (Band III, 174.928 MHz – 239.200 MHz) en internetradio waarmee duizenden zenders wereldwijd kunnen worden beluisterd. De gebruiker kan automatisch of handmatig zoeken. Per type radio kunnen tien stations worden opgeslagen voor snelle toegang.

De toegang naar internet loopt via een RJ-45 LAN-aansluiting of via wifi (met ondersteuning van WEP, WPA, WPA2 (PSK) en WPS). Een setup-wizard koppelt de Maestro aan draadloos LAN.

Verder ondersteunt de Maestro de streamingdiensten Spotify, Tidal, Napster, Deezer, Qobuz en Amazon Music maar de gebruiker kan ook muziek naar de Prestige zenden m.b.v. DLNA, UPnP of bluetooth (met ondersteuning van aptX, A2DP, AVRCP en HSP). Bluetooth werkt overigens bi-directioneel. Dit betekent dat muzieksignaal vanaf een smartphone naar de Maestro en tegelijkertijd muzieksignaal vanaf de Maestro naar een draadloze hoofdtelefoon gezonden kan worden. Ook m.b.t. streamingdiensten kunnen voorkeuren worden opgeslagen.

Links op het front van de Maestro is een slot-in cd-loopwerk geplaatst dat gewone geperste cd’s, cd-r’s en cd-rw’s kan aflezen.

Sonoro Maestro: aansluitingen

Op de achterzijde van de Maestro zijn de volgende aansluitingen te vinden:

 • Een cinch-lijningang met een gevoeligheid van 1 Volt
 • Een 3,5 millimeter jackplugingang met een gevoeligheid van 300 mVolt
 • Een optische ingang (Toslink) die PCM-signaal accepteert tot een resolutie van 24-bit/96 kHz
 • Een coaxiale ingang (S/PDIF), eveneens voor PCM-signaal tot 24-bit/96 kHz
 • Een draaitafelingang voor mm-elementen met een gevoeligheid van 5 mVolt (47 kOhm)
 • Een voorversterkeruitgang die tot max. 2 Volt rms (1,5 kOhm) kan geven. Deze uitgang is configureerbaar en kan daarom ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een subwoofer aan te sluiten. De Maestrro biedt de mogelijkheid om de kantelfrequentie in te stellen zodat de subwoofer naadloos in het systeem wordt opgenomen.
 • Een USB-ingang die FAT16 en FAT32 opslagmedia kan afspelen. Volgens de handleiding kan de Maestro (net als de Prestige) alleen usb-sticks aflezen, geen usb-hdd’s. Veel moderne streamers kunnen de mappenstructuur van grote USB-opslagmedia met NTFS bestandsysteem lezen. Dat kan de Maestro dus niet. NB: het gaat hier puur om het bestandsysteem, niet om de opslagcapaciteit. Een usb-stick van 1 TB geformateerd in FAT32 werd zonder haperingen gelezen en afgespeeld.
 • Een enkel paar luidsprekeraansluitingen, geschikt voor luidsprekers tussen vier Ohm en zestien Ohm.

Op de voorzijde is een 3,5 millimeter jackplugaansluiting voor een hoofdtelefoon geplaatst.

Kort samengevat, de Maestro is een behoorlijk compleet uitgeruste versterker met de nodige ingebouwde bronnen die voorzien is van voldoende aansluitingen om nog andere bronnen aan te sluiten. Wie geen vinyl wenst af te spelen, heeft goed beschouwd afgezien van luidsprekers geen andere componenten nodig (we laten cassettebandjes en tapespoelen even buiten beschouwing). De adviesprijs van de Maestro is 1.299 euro en hij is verkrijgbaar in zwarte en witte uitvoering en in een uitvoering van mat grafiet.

We gaan de Orchestra van dichtbij bekijken.

Sonoro Orchestra: tweeweg basreflex luidspreker met AMT

De Orchestra is niet klein en hij is ook niet licht. Sonoro’s eerste luidspreker is 210 x 288 x 365 millimeter groot (B x D x H) en weegt circa tien kilogram. De afmetingen en het gewicht in aanmerking nemende moet de luidspreker op een stevige en stabiele ondergrond worden gezet. De baspoort bevindt zich aan de achterkant en Sonoro levert schuimpluggen mee om indien nodig de laagweergave wat te dempen.

De rechthoekige kast is met de hand gemaakt van MDF en is voorzien van de nodige interne verstevigingen in de vorm van een matrix. De hoeklijnen zijn afgerond. De kast is afgewerkt in hoogglans, naar keuze zwart, wit of mat grafiet. Sonoro verpakt de Orchestra’s niet alleen heel grondig, maar levert ook een paar handschoentjes mee zodat de luidsprekers schoon blijven bij het uitpakken en neerzetten. Ja, de zwarte versie, die in onze testruimte staat, is gevoelig voor vingerafdrukken en stof, zoals alle zwarte hoogglansoppervlakken.

De Orchestra heeft een afneembaar en magnetisch te bevestigen frontje. De luidspreker valt in een kamer met een beetje gedempt licht nauwelijks op als de frontjes zijn geplaatst. Als de frontjes zijn verwijderd, is de aluminium omlijsting van de drivers zichtbaar, maar dat neemt niet weg dat de Orchestra een ingetogen uiterlijk heeft, ook zonder frontje. De luidspreker lijkt met zijn uiterlijk geen aandacht te willen trekken.

De middentoner/woofer van de Orchestra heeft een diameter van 150 millimeter en is voorzien van een conus van PE-gecoat papier. De tweeter is een Air Motion Transformer (AMT) met een neodymium magneet. Het werkzame oppervlak is 85 cm2. AMT’s verschillen van ‘conventionele’ dome-tweeters in die zin dat AMT’s een zeer licht membraan hebben en een groter oppervlak om lucht in beweging te zetten. AMT’s zijn mede daarom in staat om lager op te pakken dan dome-tweeters, waardoor een ontwerper de kantelfrequentie tussen de drivers lager kan leggen, onder de frequentieband waarin het menselijk gehoor het gevoeligst is. Sonoro geeft een frequentiebereik op van 44 Hz tot 28 kHz (op niveau -6 dB). De opgegeven gevoeligheid is 85 dB (2,83 Volt / 1 meter) en de impedantie is vier Ohm.

Sommige foto’s van de fabrikant tonen een opstelling die in strijd is met de aanwijzingen in de meegeleverde handleiding van de Orchestra. Omdat de baspoort aan de achterkant is geplaatst dient de Orchestra minimaal een halve meter van de achterliggende wand verwijderd te staan. Luidsprekers die een baspoort aan de achterkant hebben kunnen niet strak tegen een muur geplaatst worden. Het is dus niet raadzaam om de Orchestra’s op een buffetkast te plaatsen. De afstand naar de achterliggende wand is dan te klein, ook met schuimpluggen in de baspoort. Niet voor het eerst moeten we opmerken dat de Afdeling Marketing en Fotografie van een fabrikant niets begrijpt van techniek en akoestiek.

Ten slotte, de Orchestra is voorzien van een enkel paar stevige geïsoleerde luidsprekeraansluitingen die geschikt zijn voor bananenstekkers en blank draad.

De Orchestra is leverbaar in een zwarte, witte of mat grafiet uitvoering en kost 1.000 euro per paar.

We gaan de componenten aansluiten in onze testomgeving.

MERK

EDITORS' CHOICE