Het Duitse audiobedrijf Sonoro bouwt tafelradio’s en heeft een portfolio ontwikkeld dat bestaat uit mono- en stereomodellen, al dan niet voorzien van een cd-loopwerk en allerlei moderne streamingfuncties. Sonoro stelt ouderwetse Duitse ingenieursvaardigheden te combineren met moderne techniek. Sommige modellen van Sonoro stijgen boven het niveau van een tafelradio/wekkerradio uit. In onze testruimte staat zo’n model, de Sonoro Prestige, een alles-in-één stereoapparaat dat alleen een stopcontact nodig heeft om muziek te maken. Hoe werkt en klinkt de Sonoro Prestige en hoe ver reiken de hifiambities van de Prestige? We gaan uit op onderzoek.
Sonoro: Duitse audio en design
Sonoro bestaat sinds 2006 en is gevestigd in de Duitse plaats Neuss. Oprichter en topman Marcell Faller: “muziek is leven, de grote energie rondom de muziek verlaat mij persoonlijk en het team van Sonoro al jarenlang niet. Wij zijn door muziek geïnspireerde audio-ontwikkelaars en ontwerpen muzieksystemen waarmee we de wonderlijke wereld van het geluid nog fascinerender maken.”
Sonoro omarmt naar eigen zeggen de kwaliteitsbelofte “German Audio & Design” en geeft daarmee naar eigen zeggen aan hoe het bedrijf zijn hartstocht voor geluid en design uitwerkt: met een methodische werkwijze en met veel inzet en aandacht voor details. Sonoro beschouwt zichzelf als een onderdeel van de Duitse ingenieurstraditie. Vermoedelijk refereert het bedrijf daarmee aan de uitdrukking “Deutsche Gründlichkeit” dat min of meer staat voor zoiets als perfectie en degelijkheid.
Het bedrijf verklaart dat één van de belangrijkste ingrediënten voor het unieke geluid van de producten van Sonoro de zorgvuldig met de hand gemaakte houten behuizingen zijn. Dat is niet alleen van belang voor het uiterlijk, maar komt ook ten goede aan een authentiek, gedetailleerd en volumineus klankbeeld. De slimme plaatsing van de hoogwaardige luidsprekers, nauwkeurig afgestemde kantelfrequenties en subtiel ingeregelde geluidsprocessoren dragen daaraan bij, evenals de zorgvuldige assemblage en de in diverse stadia uitgevoerde controles, aldus de fabrikant.
Sonoro: portfolio van tafelradio’s
Het portfolio van Sonoro is verdeeld in twee productlijnen:
De Classic productlijn heeft drie leden. De Qubo en Easy zijn monosystemen. De Lounge is een stereosysteem. Alledrie zijn voorzien van ingebouwde luidsprekers, radiofuncties (FM, DAB+) en bluetooth-connectiviteit. De Lounge en de Qubo hebben een cd-loopwerk aan boord. De Easy, het kleinste model, heeft een leren draagriem en batterijen en kan dus buiten gebruikt worden.
De Smart productlijn heeft zes leden. Het verschil met de leden van de Classic lijn is de toevoeging van internetradio en ondersteuning van de gangbare streamingdiensten. De modellen Maestro, Meisterstück en Prestige (ons testmodel) zijn stereomodellen. De Elite, Stream en Relax zijn monomodellen. De kleinste modellen Stream en Relax zijn niet voorzien van een cd-loopwerk. De andere vier zijn dat wel. De Maestro, het duurste model (1.299 euro), is het enige model van Sonoro dat geen luidsprekers aan boord heeft. Alle andere modellen hebben dat wel. Overigens heeft Sonoro inmiddels ook een passieve tweeweg luidspreker genaamd Orchestra aan het portfolio toegevoegd. De Orchestra is bedoeld als het perfecte gezelschap bij de Maestro.
Voor onze neus staat het 799 euro kostende model Prestige dat leverbaar is in een hoogglans witte, zwarte of zilverkleurige uitvoering. Er is ook een walnoothouten uitvoering en deze is 100 euro duurder. We lopen langs de techniek en de functies van de Prestige, waarna we bediening en klank zullen bespreken.
Sonoro Prestige: hoeveelheid functies als van een Zwitsers zakmes
De kast van de Prestige is rechthoekig met aan de voorkant een centraal 2,8 inch dimbaar TFT-scherm. Het scherm laat datum en tijd zien als de Prestige niet wordt gebruikt om muziek te luisteren. Aan weerszijden van het scherm is een luidsprekerrooster geplaatst waarachter zich een 0,75-inch tweeter en een 3-inch middentoner bevinden. Aan de onderkant bevindt zich een naar beneden gerichte enkele woofer van vier inch. Aan de onderkant bevindt zich ook een basreflexpoort.
De woofer is vrij dicht bij de rand geplaatst. Wie de Prestige optilt kan per ongeluk de conus van de woofer aanraken, indrukken en mogelijk beschadigen. Natuurlijk zal de Prestige niet heel vaak verplaatst worden want hij heeft geen accu en is niet geschikt voor mobiel gebruik. Toch zou het ons inziens voor de hand liggen om de woofer te beschermen met een rooster zodat de conus goed is beschermd tegen per ongeluk indrukken. Wellicht iets voor de volgende versie? Voor het overige hebben we geen kritiek op de bouw en behuizing. De Sonoro Prestige straalt Deutsche Gründlichkeit uit.
De Prestige is dus een compleet drieweg stereosysteem. In totaal heeft de Prestige vijf versterkers aan boord. De tweeters en de middentoners hebben ieder hun eigen versterker van 20 Watt (RMS). De enkele woofer wordt aangestuurd met maximaal 40 Watt (RMS). Het vermogen is gespecificeerd bij 1 % vervorming. Vooruitlopende op bediening en klank kunnen we alvast verklappen dat deze rechthoekige doos, die 7,2 kilogram weegt, een behoorlijke geluidsdruk kan opbouwen. De Prestige is voorzien van de nieuwste generatie digitale geluidsprocessor (DSP).
De liefhebber van radio kan kiezen uit een drietal types radio. Allereerst de klassieke analoge FM-radio (87,5 MHz – 108 MHz). Een uittrekbare antenne wordt natuurlijk meegeleverd. Dan is er digitale radio in de vorm van DAB/DAB+ (Band III, 174.928 MHz – 239.200 MHz) en internetradio waarmee duizenden zenders wereldwijd kunnen worden beluisterd. De gebruiker kan automatisch of handmatig zoeken. Per type radio kunnen tien stations worden opgeslagen voor snelle toegang.
De toegang naar internet loopt via een RJ-45 LAN-aansluiting of via wifi (met ondersteuning van WEP, WPA, WPA2 (PSK) en WPS). Een setup-wizard koppelt de Prestige aan draadloos LAN.
De Prestige ondersteunt streamingdiensten Spotify, Tidal, Napster, Deezer, Qobuz en Amazon Music maar de gebruiker kan ook muziek naar de Prestige zenden m.b.v. DLNA, UPnP of bluetooth (met ondersteuning van aptX, A2DP en AVRCP). Bluetooth werkt overigens bi-directioneel. Dit betekent dat muzieksignaal vanaf een smartphone naar de Prestige en tegelijkertijd muzieksignaal vanaf de Prestige naar een draadloze hoofdtelefoon gezonden kan worden. Ook m.b.t. streamingdiensten kunnen voorkeuren worden opgeslagen.
Natuurlijk is de Prestige ook voorzien van uitgebreide alarm- en sluimerfuncties. De automatische slaaptimer is in te stellen tussen 5 en 120 minuten. De gebruiker kan zich naar keuze laten wekken door een zoemer of een radiostation.
Ook een equalizer voor bijregeling van lage en hoge tonen is ingebouwd. Met de optie 3D wordt volgens Sonoro het stereobeeld breder gemaakt. Voor wie dat wil is er ook een loudness-functie.
Onder het scherm bevindt zich een slot-in cd-loopwerk dat gewone geperste cd’s, cd-r’s en cd-rw’s kan aflezen. Volgens Sonoro hangt de afleesbaarheid van de laatste twee af van de kwaliteit maar dat is normaal voor zelfgebrande cd’s. Het loopwerk is niet geschikt voor het laden en afspelen van mini-cd’s (die overigens een zeldzaamheid zijn).
Sonoro Prestige: aansluitingen
Op de achterzijde van de Prestige zijn de volgende aansluitingen te vinden:
- Een cinch-lijningang met een gevoeligheid van 500 mVolt
- Een 3,5 millimeter jackplugingang met een gevoeligheid van 300 mVolt
- Een optische ingang (Toslink) die PCM-signaal accepteert tot een resolutie van 24-bit/96 kHz
- Een USB-ingang die FAT16 en FAT32 opslagmedia kan afspelen. Volgens de handleiding kan de Prestige alleen usb-sticks aflezen, geen usb-hdd’s. Veel moderne streamers kunnen de mappenstructuur van grote USB-opslagmedia, zoals HDD’s van 1 TB lezen. Dat kan de Prestige dus niet.
- Een cinch-lijnuitgang
Op de voorzijde is een 3,5 millimeter jackplugaansluiting voor een hoofdtelefoon geplaatst.