REVIEWSonoro

Sonoro Prestige: bediening, gebruik, klank, plaats in de markt en conclusie

De bediening van de Sonoro Prestige kan op drie manieren:

  • Met de knopjes op de voorkant.
  • Met de mooi en logisch ingedeelde kunststof IR-afstandbediening die bij het leveringspakket is inbegrepen.
  • Met een app van Frontier Silicon genaamd Undock.

Kort samengevat, als we de functies, aansluitingen en bedieningswijzen op een rijtje zetten, dan mogen we wel concluderen dat Sonoro zijn best heeft gedaan om van de Prestige een zeer veelzijdig en compleet  apparaat te maken. Wie bijvoorbeeld zijn televisie of een ander apparaat aan zou willen sluiten op de Prestige, kan daarvoor de analoge cinch- of jackplug ingang gebruiken of de (digitale) optische ingang.

We pakken er wat cd’s bij. Voorts gebruiken we een Android-tablet en een Android-smartphone voorzien van WAV-bestanden en MP3-bestanden en een Windows-laptop die ook is voorzien van WAV-bestanden en MP3-bestanden. De Prestige is met een LAN-kabel verbonden met een Gigabit-switch. We gaan bedienen/spelen en muziek luisteren.

Sonoro Prestige: (dagelijks) gebruik en klank

We beginnen met UPnP via de Windows-laptop. WAV-bestanden en MP3-bestanden die op de harde schijf van de laptop staan worden met rechtermuisknop naar de Prestige gezonden. De bediening is vlekkeloos. De weergave is stottervrij. De WAV-bestanden op de laptop zijn, op wat uitzonderingen na, niet voorzien van meta-informatie, maar meestal is een plaatje van het album in de betreffende map geplaatst. De Prestige laat veelal de cd-hoesjes zien in het centrale display. Niet alle cd-hoesjes worden getoond, maar dat zijn we wel gewend. Veel streamers, ook de dure modellen, zijn niet consequent als het gaat om weergave van album art. Dat de weergave niet stottert is veel belangrijker. Muziek kan worden gepauzeerd of hervat met de laptop maar ook met de IR-afstandbediening. Met de IR-afstandbediening kan niet een nummer vooruit of terug worden gespoeld. Dat kan alleen met de laptop.

De Prestige biedt ook de mogelijkheid om gedeelde bronnen op het thuisnetwerk te selecteren en af te spelen, zoals bijvoorbeeld een NAS (netwerkschijf) of een gedeelde map op een computer. Met de IR-afstandbediening kan worden gebladerd in beschikbare mappen op het netwerk, zonder gebruik van een computer of app. Dat is handig. Feitelijk wordt dan ook gebruik gemaakt van UPnP.

De Prestige heeft een boven verwachting goede klank. Tijdens het tikken van deze recensie luisteren we naar de muziek die uit de Prestige komt en dat is een genoeglijke ervaring. We zijn onder de indruk van de weergave van lage tonen. De laagweergave is vol, maar intussen beheerst, goed gedoseerd, niet wollig en in evenwicht met de andere toongebieden.

De afstraalhoek van de luidsprekers is groot. We zitten min of meer recht voor de Prestige en het stereobeeld is heel goed voor een compact apparaat zoals de Prestige. Als we opstaan en een stukje opzij lopen, nemen detailweergave en stereobeeld wel iets af, maar tot een hoek van pakweg 45 graden naar weerszijden is het stereobeeld fraai te noemen. Kan het stereobeeld ook breder? Ja, dat kan, maar dan moeten de luidsprekers een meter of drie uit elkaar staan. En dat is nou net niet mogelijk bij een alles-in-één apparaat zoals de Prestige.

Voor de goede orde, apparaten moeten altijd vergeleken worden met soortgelijke apparaten. Appels moeten dus met appels worden vergeleken en niet met peren. Ja, dat is een open deur maar we trappen de deur toch maar even in. Een apparaat zoals de Sonoro Prestige valt in de categorie tafelradio’s en dient dus niet vergeleken te worden met een set die bestaat uit losse componenten waar twee losse luidsprekers deel van uit maken. Dat is immers geen eerlijke vergelijking.

We sturen nu WAV-bestanden via bluetooth vanaf de smartphone of de tablet. De weergave is wederom stottervrij en de bediening probleemloos. De IR-afstandbediening kan de muziek pauzeren/hervatten en ook een nummer vooruit of terugspoelen. De middentonen en hoge tonen mogen er ook zijn. De klank heeft een scheutje warmte. Stemmen klinken realistisch, zelfs als de band of het orkest fortissimo speelt. De weergave blijft goed, ook als we het volume opendraaien. Het geluidsbeeld loopt niet dicht zolang we ons min of meer recht voor de Prestige bevinden. Als we ons meer dan 45 graden opzij van de middenlijn bevinden, wordt niet alleen het stereobeeld minder, maar kan de weergave van een fortissimo band of orkest dichtlopen. De muziek blijft wel goed te volgen, maar de weergave van details wordt iets minder.

Een singer/songwriter of kamerorkest heeft geen last van dichtlopen, maar vanzelfsprekend neemt ook in dat geval het stereobeeld af als de luisteraar meer dan 45 graden van de middenlijn af zit. Verstaanbaarheid van stemmen is in alle gevallen goed. Wie het nieuws op de radio op de achtergrond wil volgen of naar een luisterboek wil luisteren, kan ook naast de Prestige gaan zitten.

Zoals hiervoor al beschreven heeft de Prestige uitgebreide radiofuncties. De bitrate van internetradio is dikwijls laag, vaak lager dan MP3-bestanden en dat is waarneembaar. De weergavekwaliteit van de Prestige is beter dan die van het gemiddelde internetradiostation. Internetradio kan leuk zijn, maar is vaak een beperkende factor in de weergavekwaliteit. De weergave van FM-radio en DAB is gemiddeld genomen helderder en detailrijker dan de weergave van internetradio. Dat neemt niet weg dat internetradio een leuke toevoeging is. En ja, het aantal stations om uit te kiezen is vele malen groter dan bij het gebruik van FM of DAB. De aanwezigheid van radiofuncties werd zeer op prijs gesteld door sommige huisgenoten.

Hoewel alle muzieknummers op cd’s in huis ook als WAV-bestanden op de laptop, smartphone en tablet beschikbaar zijn, hebben we toch ook nog een paar keer een cd geladen. Gewoon, omdat het kan. Het loopwerk van de Prestige is niet of nauwelijks hoorbaar. De klank wijkt niet af van bitperfect geripte WAV-bestanden. De toevoeging van het cd-loopwerk is leuk en handig.

Dan is er nog de ondersteuning van de betaalde streamingdiensten Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz, Amazon Music en Napster. Dit hebben we niet getest. De stottervrije weergave van alle andere bronnen in aanmerking genomen (ook alle radiofuncties werken stottervrij) hebben we geen reden om aan te nemen dat streamingdiensten wèl zouden stotteren.

Samenvattend en concluderend, de Sonoro Prestige heeft een verrassend mooie en volle klank. De podium is niet zo kamerbreed als twee losse luidsprekers die een paar meter uit elkaar staan, maar wel veel breder dan het formaat van de behuizing. De weergavekwaliteit is verrassend goed voor een tafelradio. De bediening werkt prettig en probleemloos.

Sonoro Prestige: plaats in de markt, voor wie is deze tafelradio?

De Sonoro Prestige presteert heel goed voor een tafelradio maar is niet primair bedoeld als concurrent of vervanger van een set bestaande uit losse componenten. Natuurlijk kan iemand besluiten om de Sonoro Prestige in de woonkamer te zetten en hem als hoofdset gebruiken (dat is lekker minimalistisch), maar wij denken dat de Sonoro Prestige met name is bedoeld voor plaatsen waar de ruimte beperkt is en bedieningsgemak, functionaliteit en plaatsbaarheid net even iets belangrijker zijn dan de mooiste en breedste klank. Twee losse luidsprekers met enige tussenafstand klinken breder, maar nemen samen met een versterker meer ruimte in dan de Prestige. Daar komt nog bij dat een versterker met dezelfde functionaliteit moeilijk te vinden zal zijn. Dus afgezien van de versterker zal nog een streamer en tuner toegevoegd moeten worden (dat is niet meer minimalistisch). Oh, en een wekkerradio.

De Sonoro Prestige is ons inziens met name bedoeld voor plaatsing in een slaapkamer, studeerkamer, kinderkamer of keuken. Ook in een caravan, camper of chalet zal de Prestige voor het nodige muziekplezier kunnen zorgen, mits een 230 Volt aansluiting aanwezig is.

Als geen netwerkverbinding voorhanden is, zoals bijvoorbeeld in een caravan, camper of chalet, dan is er nog altijd FM-radio, DAB, bluetooth-connectiviteit en de mogelijkheid om cd’s te spelen. Wie een smartphone of tablet gevuld met muziek bij zich heeft (of een mapje met cd’s), heeft geen netwerkverbinding nodig. Bluetooth werkt ook in een hutje op de hei. En de smartphone of tablet kan, mits voorzien van de juiste app, ook dienen als leverancier van een streamingdienst of internetradio. Via bluetooth of wifi kan de muziek vervolgens naar de Sonoro Prestige gezonden worden.

Sonoro Prestige: conclusie

De Sonoro Prestige heeft de functionaliteit van een Zwitsers zakmes maar is tegelijkertijd een minimalistisch ding. Bouwkwaliteit en bediening zijn voorbeeldig. Meer dan een stroomsnoer is niet nodig om muziek te luisteren. De klank heeft een scheutje warmte en is evenwichtig met een verrassend goede weergave van lage tonen. Het stereobeeld is breder dan het uiterlijk van de Prestige doet vermoeden.

MERK

EDITORS' CHOICE