NIEUWSTeufel

IFA 2015 - Teufel en Raumfeld

Jamie Biesemans | 14 september 2015 | Teufel

Op IFA zagen we een oude bekende voor het eerst met een eigen stand: Teufel. Hoewel het Duitse merk een thuisbasis heeft in Berlijn, kwam je het nooit tegen op de Messegelände. Maar dit jaar was er een echte primeur: Teufel én Raumfeld hadden een grote en best wel opvallende stand, met een prominente plek in de hal waar de meeste hifi-merken staan. En alsof de stand nog niet genoeg was, kon je buiten niet naast de indrukwekkende M.A.N.-truck kijken die Teufel van het Duitse leger heeft gekocht en in de Messe Berlin-tuin parkeerde. De vrachtwagen – de Thundertruck - bevat 7.800 watt aan versterking, geleverd door acht Teufel ROCKSTER-speakers.Opvallend aan de stand is dat Teufel hier eigenlijk met twee merken staat. Teufel zelf én met Raumfeld, een zustermerk dat gespecialiseerd is in betere multiroom-audio.  Raumfeld is er al even, maar krijgt nu een meer uitgesproken profiel. Op IFA zagen we 
bijvoorbeeld ook twee nieuwe producten, gericht op tv-audio. Met multiroommogelijkheden, uiteraard. We spraken er over met Sascha Mallah, de sales en marketing directeur van het bedrijf, ook om wat meer te ontdekken over de nieuwe koers van het Duitse Raumfeld.We staan hier letterlijk bij een ‘muur’ van Raumfeld-producten. Alle toestellen die we hier zien zijn al aangekondigd, niet? 
Jawel. Een van de highlights is onze nieuwe Sounddeck, een all-in-one system die gemaakt is om onder een tv te plaatsen. Het heeft twee down-firing subwoofers, vier luidsprekers aan de voorkant en twee aan de zijkant. Door wave-guide-technologie te gebruiken, kunnen we met de Sounddeck een hele brede soundstage geven. Je sluit hem aan via HDMI en een afstandsbediening wordt meegeleverd, maar je kan de remote van je tv gebruiken. En sowieso kan je alles van Raumfeld met de Raumfeld-app bedienen. Want de Sounddeck blijft een toestel dat je net als alle andere Raumfelds als multiroom-apparaat kan inzetten. De Sounddeck komt in december op de markt en kost 999 euro, en is in twee kleuren verkrijgbaar: zijdewit en matzwart.

Onze Raumfeld Soundbar is een alternatief en komt met een bijzondere subwoofer. Het is een compacte subwoofer die gemaakt is om onder een bank te plaatsen of aan de muur te plaatsen. Ook hier hebben we weer een onzettend brede sweetspot en modi voor stereo en film. Het heeft drie down-firing woofers en draadloos, en is ook in zijdewit of matzwart te verkrijgen. Hij is vanaf 1 september verkrijgbaar voor 1.299 euro, incluis subwoofer. 

Bij concurrenten zie je dat multiroom-soundbars uitgebreid kunnen worden met draadloze speakers. Gaan jullie dat doen? 
Technisch is het mogelijk, maar we hebben er voor gekozen om het niet te doen. Wij zijn van mening dat de Raumfeld-klant een strakke opstelling wil en niet per se een 5.1 of 7.1-systeem dat de woonkamer vult. Als dat toch het geval is, dan hebben we ons zustermerk Teufel dat uit die hoek vandaan komt. Dan kan je beter bij Teufel een 5.1 of 7.1-systeem te halen en te combineren met de Raumfeld Connector2 , onze digitale netwerkspeler die elk analoog systeem Raumfeld-compatibel maakt. In de app wordt het dan automatisch herkend als een Raumfeld-toestel en je blijft de kracht hebben van het Teufel-systeem. Die optie gaan we ook actie aanprijzen via de Teufel-website. We bieden ook pakketten met de Connector, om daarmee de brug tussen de twee merken duidelijk maken. Of er later Teufel-systemen komen met ‘Raumfeld Inside’, dat zien we later nog. 

Dat zou wel een interessante stap zijn, want je probeert toch net om Teufel en Raumfeld wat apart te positioneren, niet? 
Raumfeld is sinds een half jaar helemaal zelfstandig, met een eigen klein team. We willen het als individueel merk op de markt te zetten, maar toch gaan we altijd zeggen dat Raumfeld met Teufel één bedrijf vormt.  Dat het audio-DNA uit één bedrijf komt, dat de audio- en mechanische ingenieurs uit één team komen, zodat we het beste uit Teufel-audioknowhow kunnen halen en combineren met Raumfeld-design. Maar ook met de software van Raumfeld. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat we 35 mensen in Berlijn in ons softwareteam hebben. 

MERK

EDITORS' CHOICE