NIEUWSTeufel

Software ontwikkelen

Jamie Biesemans | 14 september 2015 | Teufel

Software ontwikkelen is iets dat minder zichtbaar is in traditionele hifi. Terwijl het wel heel belangrijk is bij multiroom-producten.
Zeker, het is net daarmee dat je een groot verschil kan maken. Op de markt zijn er eigenlijk maar twee spelers die echt hun eigen software maken, onze grote concurrent uit Amerika en wij.  Daarnaast heb je een aantal WiFi-multiroom-chips die in China gemaakt worden, maar dan heb je maar weinig mogelijkheden om de features te bepalen. Je loopt dan mee met wat de leverancier kan aanbieden. Je ziet dan verschillende merken met dezelfde features en kwaliteit opduiken. Bij Raumfeld hebben we de focus volledig op kwaliteit gelegd: een goede geluid, soundprocessing, maar ook bouwkwaliteit van de producten. We bieden veel houten behuizingen, zelfs onze sound deck en subwoofer is uit hout. Bij onze speakers die voor de badkamer zijn bedoeld, daar hebben we wel voor kunststof gekozen. Ook onze drivers zijn heel voorzichtig gekozen of zelfs voor Raumfeld ontwikkeld, zoals de coax-driver die in de Raumfeld Cube zit. Onderdelen als aluminium plaatjes in de Raumfeld-toestellen zijn ook echt volledig aluminium. Het is ondertussen wel heel druk geworden in de multiroom-markt, met veel merken die een stukje van de taart willen. Bouwkwaliteit en geluidskwaliteit zijn jullie uithangborden, hoe belangrijk vinden jullie hi-res? 
Wij streamen standaard in lossless FLAC, maar we kunnen ook hi-res bestanden aan. Of een gebruiker het verschil echt hoort, zal van hem afhangen. Ik vind dat je het wel hoort bij grotere systemen, bij kleinere systemen zal het toch moeilijk zijn om het verschil te 
horen tussen hi-res en lossless. En dan hebben we het over alle kleinere speakers, of daar nu Raumfeld of een ander merk op staat. Dat is gewoon fysica. Een van de zaken die uniek is voor jullie zijn toestellen als de Stereo M, waarbij je echt twee speakers hebt die als links en rechts fungeren. Ergens is dat echt heel klassieke hifi. Niemand anders heeft het. 
We komen natuurlijk uit de hifi-hoek. We zien natuurlijk ook wat de interesse is in hifi en hoeveel mensen terugkeren naar echte stereo. Iets dat we de laatste 15 jaar uit het oog verloren hebben, is de affiniteit voor goed geluid. We waren trots op een heel kleine mp3-speler met honderden of duizenden liedjes, wel altijd met heel slechte geluidskwaliteit. Je kon soms niet meer herkennen welke instrumenten er gebruikt werden. Maar nu zie je dat mensen terug naar kwaliteit willen. Ze mogen minder tijd dan ooit hebben, ze willen wel in die één of twee uur ontspanning de beste kwaliteit beleven. We zien meer en meer mensen die richting uitgaan. 

MERK

EDITORS' CHOICE