REVIEWTeufel

Recensie Teufel Cinebase Sounddeck

Eric de Boer | 23 november 2014 | Teufel

Het Duitse Teufel bracht onlangs een nieuwe speakerbase op de markt, dat voorzien is van een 6.1-kanaals luidsprekerbezetting en een goed doordachte digitale soundprocessor. Teufel doopte deze nieuwe telg in hun online verkrijgbare assortiment Cinebase Sounddeck en belooft eindeloos geluid met diepe en krachtige bassen. Tijd om de proef op de som te nemen!


Wie geen plek heeft voor een complete meerkanaals speakerbezetting in de woonkamer of het simpelweg niet wenst vanuit esthetisch oogpunt, was tot enkele jaren geleden min of meer verplicht om een 2.1-kanaals surround systeem of een soundbar aan te schaffen. Met de komst van de speakerbase, door Teufel aangeduid met Sounddeck, kreeg de consument een extra keuze voor de verbetering van het tv-geluid. Daarnaast is een speakerbase makkelijk te plaatsen, vaak eenvoudig te installeren en kan er vaak ook een televisie op worden geplaatst. Het nieuwe Teufel Cinebase Sounddeck is zelfs in staat om een 60 inch LED-TV te kunnen dragen.

Doordachte lay-out
Om een dergelijke televisie te kunnen dragen, is wel wat volume en een gedegen opbouw vereist. Toch is de draagkracht van het Teufel Cinebase Sounddeck geen beoogde eigenschap geweest tijdens het ontwerpen van deze speakerbase. Dit is meer het gevolg van de wens om een enkel apparaat te ontwerpen, waarin genoeg basreflex ‘ademruimte’ zit voor twee flinke ingebouwde subwoofers. De overige zes full range drivers met een diameter van 7 cm, waarvan er vier aan de voorzijde en twee schuin aan de zijkant zijn gepositioneerd, zijn gemonteerd in twee eveneens aparte kamers in de Teufel Cinebase, met MDF tussenwanden.

Door deze constructie heeft het apparaat een interne inhoud van totaal 11,3 liter. De subwoofers hebben een doorsnede van 13 centimeter en alle drivers zijn vervaardigd uit meerdere celluloselagen. De breedte is 73 centimeter en de hoogte is in verhouding klein met 11 centimeter. Onder de Teufel speakerbase zitten simpele maar adequate voetjes voor evenredige ondersteuning.

In het Teufel Cinebase Sounddeck is klasse D versterking aanwezig, die de zes drivers voorziet van 20 Watt RMS vermogen. De subwoofers worden voorzien van 80 Watt RMS vermogen. Afgezien van een opgegeven frequentiebereik van 42 tot 20.000 Hz is er verder weinig technische informatie voorhanden. De ingebouwde surround decoder kan overweg met de signalen Dolby Digital, DTS en ProLogic II.

Teufel heeft voor de Cinebase een digitale surround processor gebruikt, die voorzien is van Sonic Emotion Absolute 3D. Deze techniek is oorspronkelijk ontwikkeld voor professionele audio en maakt gebruik van gepatenteerde software in combinatie met de DSP. Het toepassen hiervan belooft een ruimtelijke en driedimensionale weergave, ongeacht de luisterpositie, de opstelling of het volume. Spraak zou maximaal verstaanbaar worden en elk geluid is dankzij deze techniek precies te lokaliseren, zo luidt de website van Teufel. Ook Samsung, Toshiba en Onkyo maken gebruik van Sonic Emotion Absolute 3D in enkele van hun producten.

Het Teufel Cinebase Sounddeck is voorzien van een afstandsbediening, een losse stroomkabel en een gebruikshandleiding in Engels en Duits. Wat betreft verbindingsmogelijkheden is de Cinebase vrij compleet uitgevoerd, gezien de prijsklasse. Natuurlijk is er een HDMI (versie 1.4b) aansluiting naar de televisie aanwezig, die naar wens kan worden ingesteld op enkel een uitgaand signaal, CEC voor bedieningsgemak middels de afstandsbediening van de televisie en CEC met ARC voor het via de HDMI-kabel terug laten lopen van het audiosignaal uit de TV.

Verder is er een HDMI-ingang, een optische digitale ingang en een analoge cinch-aansluiting aanwezig. De USB-ingang op de achterzijde van de Teufel Cinebase is enkel voor servicedoeleinden bedoeld. Wie graag draadloos naar muziek vanaf een laptop, smartphone of tablet luistert, wordt door Teufel bediend met Bluetooth 4.0 en NFC voor eenvoudige koppeling. De aanwezige AptX techniek zorgt voor een geluidsverbetering van draadloos gestreamde muziek. Natuurlijk kan er ook een losse streamer op de speakerbase worden aangesloten, Teufel biedt zelf een pakket aan met hun Raumfeld streamer.

MERK

EDITORS' CHOICE