NIEUWS

EISA Awards – de beste producten van 2013

Redactie HiFi.nl | 16 augustus 2013

De afgelopen week werden de EISA Awards weer uitgereikt, het jaarlijkse bal voor de beste AV-producten volgens een panel van vijftig tijdschriften uit negentien Europese landen. Specifieke categorieën zijn onder meer Video, Mobiel en Auto-elektronica.

Omdat onze redactiemail langzaam volstroomde met trotse winnaars en we onze nieuwsrubriek op HiFi.nl niet hetzelfde lot wilde laten ondergaan, hebben we het definitieve, collectieve overzicht afgewacht. Bij dezen de winnaars in de twee categorieën die we voor onze lezers het meest relevant achten, te weten Video en Home Audio. Van beide presenteren we de volledige lijst, en lichten we een aantal producten uit. 

EISA VIDEO Awards 2013-2014 (klikbaar)

In het overzicht voor Video zien we onder meer de Curved OLED-schermen van LG die we in januari op de CES tegen het gekromde lijf liepen. Door de licht gebogen, IMAX-achtige scherm is ‘s werelds eerste Curved OLED TV een waar kunstwerk, meent de jury. "De ergonomische kromming van de LG tv zorgt voor een geweldige kijkervaring."

Het hele schermoppervlak is op gelijke kijkafstand van het oog waardoor het beeld haarscherp blijft zonder visuele vervorming. Voor een groot deel dankt deze elegante en ultradunne tv haar bijzondere uiterlijk aan de eigenschappen van de innovatieve OLED-technologie. 

Andere 'bekenden' zijn de UE55F8000 Smart TV van Samsung (broertje van deze modellen) en de OPPO BDP-103EU Blu-rayspeler.

EISA AUDIO & HOME ENTERTAINMENT Awards 2013-2014 (klikbaar)

Ook in deze categorie meer dan een aantal bekenden voor de reviewers van HiFi.nl. Zo zien we onder meer de kolossen van T+A Audio – de MP 3000 HV en PA 3000 HV, het duo dat we bij importeur Audiac hebben beluisterd –, de recent geteste Philips HTL9100 Soundbar, en bekabeling van AudioQuest, wiens oprichter Bill Low we enkele weken geleden voor de spreekwoordelijke microfoon hadden om over de nieuwe generatie oplossingen te praten. 

Een van de twee zware jongens van T+A

Winnaar USB-DAC: de Meridian Explorer. Onze review hierrr.

Winnaar Wireless Speaker System: Dali Kubik Free

Marantz
Ook gespot in het winnaarslijstje, als beste digitale audiospeler: de NA-11S1 van Marantz. "Als het ontwerp van netwerkaudiosystemen over het algemeen meer is gericht op gebruiksgemak dan op optimale geluidskwaliteit, dan is deze nieuwe digitale audiospeler van Marantz een waar keerpunt in de evolutie van hifi home-entertainment te noemen," aldus de jury.

"De speler is puntgaaf afgewerkt en levert een subtiel, verfijnd en ultra-gedetailleerd geluid. Muzikale virtuositeit van een benijdenswaardig niveau.  Laat er geen twijfel over bestaan: als streamer is de NA-11S1 niet te evenaren." Ons oordeel van deze netwerkspeler, die we eerder dit jaar als eerste binnen hadden, vind je hier.

Bowers & Wilkins
Een andere opvallende verschijning is de Bowers & Wilkins Panorama 2 soundbar, de opvolger van het originele model dat ons reeds in 2009 verbaasde – ondanks de gebrekkige aansluitingmogelijkheden waar Versie II de nodige verbetering voor in petto heeft. Deze Panorama 2 namen we al in het najaar van 2012 op tour, om voor ons Hifidelity Jaarboek een blindtest uit te voeren met cabaretier Vincent Bijlo, die merkwaardig genoeg voor een kleiner en veel goedkoper model koos – de Teufel Cinebar 51 THX.

Ook onze redactie was niet honderd procent overtuigd. Het geluid is helder en duidelijk, maar echt surround wordt het nooit. Vooral bij films met DTS-HD of Dolby TrueHD toont de Panorama 2 tekortkomingen. Daarnaast vonden we ook de bas niet spectaculair – niet voor niets is er de mogelijkheid een subwoofer toe te voegen.

 

De Panorama 2 is met een adviesprijs van tweeduizend euro zeker niet goedkoop, maar daarvoor krijg je wel een prachtig vormgegeven soundbar van hoogwaardig materiaal. Een soundbar die bovendien stukken beter en functioneler is dan zijn voorganger. Op het gebied van heldere dialogen laat Bowers & Wilkins de concurrentie absoluut achter zich, maar qua puur surround geluid blijkt het apparaat niet geheel onfeilbaar.

Bij de EISA Awards bestaat er echter geen twijfel over het beste model van het jaar. "De perfecte mix van stijl, gemak en geluidskwaliteit", zo oordeelde de jury over de Panorama 2 van de Engelse fabrikant. De soundbar werd geprezen om zijn hoogwaardige geluid, stijlvolle ontwerp, uitstekende aansluitmogelijkheden en speciale touch display. 

Sonus Faber Venere
Tot slot mochten ook de één-na-grootste modellen van de Sonus Faber Venere-lijn op een award rekenen. Onderstaand de video die Benelux-importeur Durob op Facebook plaatste. Meer informatie en de winnaars in de andere rubrieken vind je op de EISA-website.


EDITORS' CHOICE