REVIEWTeufel

Teufel Cinebar 51 THX

Toen ik het verzoek kreeg van de redactie om een soundbar van Teufel te bespreken, werd ik verrast door de prijs, maar liefst €799, - euro. Wetende dat Teufel werkt zonder dealers en dus de prijs bijzonder concurrerend kan houden, leek de vraagprijs mij aan de forse kant. Echter al bij het in ontvangst nemen van de in twee dozen verpakte set werd een gedeelte van mijn scepsis weggenomen.

Beide dozen kennen namelijk forse afmetingen en een dito gewicht, in het geval van de subwoofer zelfs meer dan twintig kilo! De verpakkingen zijn van goede kwaliteit, een must wanneer je als fabrikant rechtstreeks aan je klant levert en dus afhankelijk bent van vervoerders die nog wel eens “onvoorzichtig” met een pakket willen omspringen.

Details
Zoals de type-aanduiding al doet vermoeden is deze Cinebar van Teufel door THX gecertificeerd wat inhoudt dat er aan bepaalde criteria qua geluidsweergave voldaan moet worden. Hiervoor beschikt de Cinebar over klasse D versterkers met een totaal vermogen van 350 Watt. Om het vermogen ook goed om te zetten in hoogwaardig geluid is de 51 THX voorzien van maar liefst vier 100mm middentonen weergevers en twee aluminium tweeters van 25mm diameter. Naast de alom gebruikelijke analoge ingangen beschikt de 51 THX over een optische en coaxiale digitale ingang.

Zeer welkom bij bijvoorbeeld het opwaarderen van het geluid van een digitale decoder. De ingebouwde DAC zorgt zelf voor het downmixen van een surround naar stereosignaal. Helaas ontbreken HDMI in- en uitgangen. Daarentegen beschikt de Cinebar wel over een USB 2.0 poort voor het afspelen van muziekbestanden opgeslagen op bijvoorbeeld een USB Stick (maximaal 8Gb). Om het, vooral voor films, zo belangrijke sublaag weer te geven beschikt de CB51 subwoofer over een luidspreker van maar liefst 25 centimeter en een 150 Watt versterker. Zowel de Cinebar als de subwoofer zijn keurig afgewerkt in hoogglans zwart en alle aansluitterminals zijn van goede kwaliteit.

Opstellen en aansluiten
De Cinebar is op de kop af even breed, 101 centimeter om precies te zijn, als mijn 42” Panasonic plasmascherm en kan er keurig netjes precies voor op het dressoir liggen. Een speciaal steuntje waarmee de 51 THX rotsvast op zijn plaats blijft wordt standaard meegeleverd. De CB51 subwoofer vindt een plaatsje op de grond rechts van de tv. Teufel levert de benodigde netsnoeren en een subwoofer mee, verdere aansluitkabels dient u zelf te kopen. Waar Teufel wel in voorziet is een zakje met haakse verloopstekkers voor alle aansluitingen. Zodat, wanneer de Cinebar met de meegeleverde beugels aan de muur bevestigd wordt, de snoeren keurig naar beneden vallen en derhalve gemakkelijk weggewerkt kunnen worden.

Als bron gebruik ik mijn UPC decoder en Panasonic DMP-BD30 Blu–rayspeler. Beiden worden digitaal op de Cinebar aangesloten met een coaxiale en optische kabel. Eventueel kunt u ook uw TV toestel, of bijvoorbeeld een CD-speler analoog aansluiten op de 51THX. Nu rest slechts het instellen wat een simpele klus is. Met de meegeleverde afstandsbediening kunnen alle instellingen gedaan worden. Ik begin met de subwoofer die slechts voorzien is van een volume regelaar aan de achterzijde van het apparaat. Een regelaar om het frequentiebereik in te stellen en een faseregelaar ontbreken. Na het basisvolume achter op de sub te hebben ingesteld fine tune ik met een CD die ik goed ken middels de afstandsbediening het volume in kleine stapjes naar believen bij. Daarna rest slechts het kiezen van de juiste pre-set als Stereo of Wide en bijvoorbeeld Pop of Rock. Dit is trouwens allemaal tijdens het beluisteren naar believen aan te passen met de afstandsbediening. Puntje van kritiek is wel dat de afstandsbediening slecht reageert. Je moet goed mikken op het oog in de Cinebar voordat er iets gebeurt. Graag even aandacht aan besteden Teufel…

MERK

EDITORS' CHOICE