REVIEWTeufel

Blindtesten met Bijlo - Cabaretier Vincent Bijlo test soundbars

Waar de laatste jaren plasma- en lcd-televisies steeds dunner worden, wordt het geluid steeds minder. Dat gemis valt grotendeels op te vangen door gebruik van een soundbar. Om eens puur te testen op klank en niet op design, namen we er drie mee naar cabaretier Vincent Bijlo.

Er wordt druk geklust in de straat in het Utrechtse Bunnik waar het huis van Vincent Bijlo en zijn vrouw Mariska Reijmerink staat. Een bescheiden woning, ingesloten tussen een kinderdagverblijf en een basisschool.

"Wanneer we 's zomers in de tuin zitten, hoor je een kakofonie van geluid. Van voor komen de nul- tot vierjarigen, terwijl je van achter de kinderen van vier tot twaalf hoort", vertelt de cabaretier, terwijl hij op de ouderwetse manier een pot koffie maakt voor de verslaggever en fotografen van HiFi.nl.

Televisiegeluid
Toen we Bijlo benaderden met de vraag of hij zou willen meewerken aan een blinde test van soundbars, reageerde hij direct enthousiast. "We hebben vorig jaar een nieuwe televisie gekocht en zijn best teleurgesteld in het geluid", mailde hij. "Dus jullie komen precies op tijd, want ik ben me net een beetje aan het oriënteren op de mogelijkheden."

Die mogelijkheden zijn steeds uitgebreider. Iedere zichzelf respecterende audiofabrikant heeft inmiddels één of meer soundbars in zijn assortiment. Wij hebben er drie meegenomen naar Bijlo: de YAS-101 van Yamaha (adviesprijs 239 euro), Cinebar THX 51 van Teufel (799 euro) en de op dat moment spiksplinternieuwe Bowers & Wilkins Panorama 2 (1999 euro). 

Blindtest
Zonder Bijlo vooraf op de hoogte te stellen van prijs en merk, sluiten we de soundbars in willekeurige volgorde aan op zijn televisie van Samsung. Zodat ze puur op hun klank kunnen worden beoordeeld.

Dat aansluiten gaat overigens niet zonder slag of stoot, de ruimte blijkt beperkt. Dat komt vooral door de enorme vleugel die naast de televisie is opgesteld en een deel van de kamer in beslag neemt. Al heeft het ook weer een voordeel, want we kunnen het bijbehorende krukje mooi gebruiken om de soundbars op te zetten. Zodoende kunnen we ze goed recht voor de cabaretier plaatsen. "Ik ben erg benieuwd", klinkt het verwachtingsvol. "Onze vorige televisie, een Philips, had echt geweldig geluid. Dat mis ik wel hoor. Behalve bij de BBC, daarvan is het geluid nog alleszins redelijk."

MERK

EDITORS' CHOICE