AudioQuest is al vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw een vaste waarde in de hifi-industrie. Het bedrijf behoort tot de pioniers op het gebied van hifi-kabels en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven (misschien wel hét grootste bedrijf) in hun marktsegment.
Dat is te danken aan de doelgerichte en herkenbare koers die het bedrijf vanaf het begin onder leiding van oprichter en eigenaar William E. Low heeft gevaren. Bill Low was begin juli kort in Nederland voor een promotietournee. Er zijn veel nieuwe AudioQuest producten op de markt gekomen, en wie kan daar beter over vertellen dan de man die er verantwoordelijk voor is? Hij zegt van zichzelf: “Ik ben geen techneut, maar ik geloof niet dat ik daar hinder van ondervind.”
Bill Low is veel meer een wetenschapper dan een techneut. Want naast de technische kant van het verhaal draait het volgens hem toch vooral om het houden van een ‘open mind’. Niet alleen voor wat anderen beweren, maar vooral voor de eigen waarneming. “Er zijn genoeg dingen die ik nog niet weet”, zegt hij. “En daar zijn dan weer een aantal vragen bij waar ik misschien wel nooit een antwoord op zal krijgen."
"Ik heb al lang geleerd dat je daar soms gewoon genoegen mee moet nemen. Op dat vlak wijk ik dus af van de gemiddelde techneut; die past toe wat hij heeft geleerd. Wat daar niet bij past wordt aan de kant geschoven. En dat is prima. We hebben zulke mensen nodig om bijvoorbeeld bruggen te ontwerpen. We hebben liever niet dat daarmee geëxperimenteerd wordt, want we willen zeker weten dat de brug overeind blijft. Maar je moet ze geen kabels laten ontwerpen. Ik ben niet op zoek naar wat ik al weet, ik probeer voortdurend grenzen te verleggen.”
Op de vraag of hij door de jaren heen niet een beetje moe is geworden van de kritische houding van ‘meten-is-weten’ kabelsceptici heeft hij verrassend snel een antwoord klaar: “Als we verschillen horen, betekent het dan dat ze niet bestaan omdat we nog niet weten waaróm het anders klinkt? Natuurlijk meten we dingen, omdat het ons in een aantal gevallen helpt om onze bevindingen te begrijpen. Maar je kunt op basis van die metingen niet alles voorspellen over de klankmatige uitkomst van een aanpassing. Er komt dus ook heel veel uitproberen bij kijken.”