REVIEWATC

Tot slot

René van Es | 28 april 2005 | ATC

Een klassieke verzamel CD bevat werk van Bach, Vivaldi, Rossini, Mozart en anderen. Het is een oudere opname die barst van de virtuositeit. Dat hoef je een ATC maar één keer te zeggen en hij gaat ervoor. Wat te verwachten was na het draaien van populair werk is dat klassiek schitterend wordt weergegeven. Ok, een symfonie orkest blaas je niet uit twee monitors, daar is groter werk voor noodzakelijk.

ATC SCM12 luidsprekers (c) Xingo (c) Xingo (c) XinMaar wat de SCM12 wel doet is op een briljante wijze een breed en groot beeld neerzetten dat slechts zijn beperking kent in de lage tonen weergave. Van heel subtiel tot in volle overgave blaast het orkest. De afronding aan de frequentie uiteinden en de nadruk op het middengebied zorgt voor veel transparantie. Het zorgt ervoor dat strijkers een balans vinden tussen een viool die venijnig kan klinken op schreeuwende tweeters en het afgeronde van kleurende luidsprekers die de gemiddelde consument in de grote winkelketens moet aanspreken "omdat het aangenaam moet zijn". Als de muziek stimulerend is dan brengt de ATC dat over. Voor je het weet sta je in de kamer je eigen orkest te dirigeren en luchtviool te spelen. Om de laagste registers bij te schakelen zet ik de sub nog even aan. Op dat moment doen de luidsprekers mij heel erg denken aan paneelspeakers als Magnepan’s. Groot, rijk, immens gemak en het zet een levend beeld neer. De prijs van de SCM12 die eerst zo fors leek slinkt als sneeuw voor de zon bij de geboden kwaliteit. De SCM12 verdient een goede subwoofer en de Dynaudio is een echte kandidaat.

Als Rossini ten slotte de "Barbier van Sevilla" laat spelen vechten fluit, hobo en klarinet om aandacht. Het samenspel is harmonieus met een geur van competitie tussen de orkestleden onderling. Tot nu toe klinkt klassieke muziek het mooiste op de ATC en gaat daarmee voorbij aan pop en jazz wat al zo plezierig was.


Eindoordeel

Dit is een luidspreker die recht doet aan de Britse traditie van hoogwaardige audio. Wie de klank kan waarderen doet een goede koop aan de SCM12. Op voorwaarde dat u een heel goede versterker koppelt en een dito bron (goed is niet altijd gelijk aan duur). Een stevige stand is een vereiste gezien het gewicht van de kast die een enorme magneet herbergt. De SCM12 is zeker geen allemansvriend door de klanksignatuur die duidelijk zijn roots heeft in de professionele audio. Bij vlagen is de SCM12 onverbiddelijk en legt elke fout of tekortkoming in de opname bloot. Daar staat tegenover snelheid, eerlijkheid en dynamiek. De kracht van de SCM12 is mede het inzicht dat de luidspreker verschaft in de opnametechniek. Neemt u de moeite het bescheiden laag van de ATC aan te vullen met een subwoofer, en dat hoeft helemaal geen waanzinnig beest te zijn zoals de kleine Dynaudio Sub 250 bewees, dan wordt u beloond met kwaliteit à la Magnepan zonder de grote afmetingen en plaatsingsproblemen. Kortom de SCM12 is niet goedkoop, verdient nog 1000 euro extra aan een sub en stands maar zal daarna heel wat grote jongens van hun voetstuk stoten. Wel met zorg uw overige apparatuur kiezen.

 

Prijs:
ATC SCM12 1899 euro per paar in kersen fineer

Importeur:
HIMP Home Entertainment
1106 DE Amsterdam
Telefoon 06 28 778 909
E-mail: info@himp.nl
Web: www.himp.nl

Importeur België
A.E.D. Import & Distribution
Alain Michiels
Vrijgeweidestraat 46
B-2800 Mechelen
T-(0032) 015 / 43.00.79
F-(0032) 015 / 43.01.14
www.aed.be
alain.michiels@aed.be

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

 • Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
 • Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met extra zware voeding

Versterking:

 • Van Medevoort MA240 geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

 • Impulse IMP
 • ATC SCM12
 • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

 • Netsnoeren: Supra LoRad
 • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

 • Interlinks analoog: Chord Chameleon Silver Plus
 • Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold
 • LS-kabels: Supra 2 x 4 mm2 Classic
 • Meubel: Ikea Oppli
 • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s
 • Overig: Sharkwire stekker materiaal

MERK

EDITORS' CHOICE