ARTIKEL

It Is The Music That Matters


Jan de Jeu | 22 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

Na het gesprek met Steve volgt onze tweede luistersessie. Een zeer interessante, want ditmaal zullen de in de CD 555 CD speler afgespeelde CD’s afwisselend versterkt worden door in eerste instantie het geïntegreerde instapmodel de Nait 5i en in tweede instantie de spiksplinternieuwe Nait XS. Laatstgenoemde biedt niet alleen 10 Watt meer per kanaal maar heeft ook een actieve voorversterker hetgeen inhoudt dat er een aparte externe voeding op aangesloten kan worden.

NAIM Luisterruimte

Miles Davis’ So What van het album Kind Of Blue laat het verschil al duidelijk horen, zowel in de textuur van de trompetklanken als in die van Coltrane’s saxofoon. Nog duidelijker wordt het verschil bij een song van Jackson Browne dat een zeer geleidelijke opbouw kent. De tweede keer klinkt niet alleen zijn stem rijker maar hoor ik plotseling ook de volledige impact van het koor terwijl dat me de eerste keer maar nauwelijks opgevallen was. En waar komt dat laag vandaan. De Nait 5i zet een fraai geluid neer maar wanneer ik plannen zou hebben om de Nait 5i aan te schaffen zou ik in dit geval toch iets langer doorsparen en voor de nieuwste loot aan de reeds volle Naim boom kiezen.

Op mijn verzoek voegt zich op het laatste moment ook Naim label manager Simon Drake nog bij ons luistergroepje. Sinds hij de teugels overgenomen heeft is het label een andere koers gaan varen dan onder Anna Tooth het geval was. Destijds profileerde het label zich met name met klassieke, jazz en gitaar muziek. De voor de consument belangrijkste verdienste van Simon is dat hij daarnaast de hedendaagse muziek als speerpunt geïntroduceerd heeft. Deze muziek verschijnt nu op het Naim Edge label.

NAIM Luisterruimte

Als voorbeeld luisteren we naar een track van het album Bumblebees van de band Jump Ship. Atmosferische beats à la Massive Attack in combinatie met stuwende elektrische gitaren en bas. Mijn interesse is gewekt. Simon geeft me een exemplaar mee van het recent uitgebrachte Phantom Limb van de gelijknamige groep dus daar zult u binnenkort wel een recensie over kunnen lezen. Een tweede initiatief van Simon is het DVD/Audio CD Twinpack. Een normale audio cd en een dvd met WAV files (24 bit 88.2 kHz) in één verpakking. Het eerste twinpack waarvan u kunt genieten betreft een live opname in Wigmore Hall. Cellist Tim Hugh brengt samen met pianiste Olga Sitkovetsky werken ten gehore van o.a. Bartók, Rachmaninov, Paganini en Fauré. Interessante ontwikkelingen dus.

EDITORS' CHOICE