ARTIKEL

NaimNet


Jan de Jeu | 22 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

NaimNet is een multi room audio distributie systeem dat door Naim ontwikkeld is als antwoord op de conventionele multiroom oplossingen. In die gangbare toepassingen wordt de installateur, en de klant, volgens Alain geconfronteerd met meerdere problemen. Uitstekende geluidskwaliteit is moeilijk te realiseren, het programmeren en installeren is een langdurige en ingewikkelde bezigheid en de hoeveelheid weg te werken bekabeling is groot omdat je gedwongen wordt te werken met gescheiden transportlijnen voor a/v signalen, controle en data.

NaimNet

Door gebruik te maken van StreamNet technologie van het Amerikaanse NetStreams – het beste IP protocol voor niet gecomprimeerde A-V distributie en controle - brengt Naim standaard IP (Internet Protocol)technologie in contact met de wereld van de High End custom installation. De voordelen zijn legio. Allereerst maakt het gebruik van de standaard infrastructuur van een vaak al bestaand PC netwerk met alle daarbij behorende flexibiliteit en connectiviteit. Bijvoorbeeld met de in huis aanwezige computers maar ook met het achterliggende internet of, via ADSL, met auto, boot of caravan.

Verder kan het bediend worden via een touchscreen (los of geïntegreerd in diverse NaimNet producten) of bijvoorbeeld een keypad. Er is in principe geen limiet aan het aantal kamers of woningen dat aan het systeem gekoppeld kan worden. Het belangrijkste voordeel is echter de ongecomprimeerde geluidskwaliteit. Basis in iedere ruimte is een Naim versterker die zijn signalen kan betrekken van iedere op het netwerk aangesloten bron. Alain noemt meerdere door Naim ontwikkelde apparaten die als bron kunnen dienen waaronder de NS01, NS02 en NS03 Music Servers en de DAB/FM tuners zoals de NNT01 die zelfs vier tuners in zijn behuizing herbergt waardoor ieder gezinslid zijn eigen station kan kiezen. De enige noodzakelijke aansluitingen zijn een ethernetverbinding en een antenneaansluiting.

NAIM Versterker

Uiteraard kunnen met het NaimNet systeem naast de audiovisuele middelen ook al die andere functies bediend worden die installateurs op hun lijstje hebben staan. Zoals het bedienen van de verlichting, de gordijnen etc.

EDITORS' CHOICE