ARTIKEL

Naim for Bentley

Jan de Jeu | 22 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

Terwijl wij aan de koffie zitten heeft iemand de Bentley voorgereden en nieuwsgierig lopen we achter Paul Stephenson aan naar buiten om dit Britse statement op wielen te bewonderen. Paul neemt ons mee voor een testrit waarin we niet alleen zullen kunnen genieten van de prestaties van de Bentley maar ook van die van het daarin geïntegreerde Naim audio systeem. Als doel van de rit kiezen we voor één van de vele bezienswaardigheden die Wiltshire kent; Stonehenge.

NAIM Bentley

Eenmaal op Southampton Road neem ik uitgebreid de tijd om, gezeten achter de bestuurder (rechts achterin dus), de uiterst luxueuze omgeving in mij op te nemen. Ik word omgeven door glanzend chroom, schitterend gepolitoerd wortelnotenhout en zacht, uiterst soepel zwart-antracietkleurig leer. De zit is meer dan comfortabel hetgeen in tegenspraak is met het gevoel dat ik tijdens het rijden krijg. De auto stuurt namelijk uiterst strak en gedraagt zich als een weliswaar zeer stabiele maar tegelijkertijd ook extreem snel en direct op gas, stuur en rem reagerende sportwagen. In de hoofdsteun van de zetel voor mij bevindt zich een dvd scherm en naast mij is goed te zien dat er zeer veel aandacht besteed is aan het in visuele zin optimaal in het portier integreren van de Naim luidsprekers.

Paul vertelt ondertussen dat de Naim versterker 15 luidsprekers aanstuurt met een vermogen van 75 W per kanaal. Achterin zijn twee 200 mm subwoofers geplaatst, in iedere hoek van de auto bevindt zich een drieweg speaker systeem bestaande uit een 150 mm bas unit, een 80 mm midrange unit en een 26 mm tweeter terwijl de laatste weergever, een 26 mm tweeter, zich in het midden van het dashboard bevindt en zorgdraagt voor een stabiel beeld. Op het moment dat Paul de geremasterde versie van Michael Jackson’s Thriller op hoog volume ten gehore brengt werp ik een blik op de voetganger die op dat moment de auto passeert terwijl wij stilstaan voor het stoplicht. De jongeman geeft geen krimp. Niets van het lage tonen geweld uit de auto is tot zijn jonge oren doorgedrongen. Mijn complimenten voor het Naim/Bentley team!

NAIM Bentley

Wanneer Patricia Barber het van Michael overneemt – er zitten ten slotte vier audiofielen in deze auto – word ik getroffen door de uitzonderlijke kwaliteit van de weergave. Op de boordcomputer roept Paul door een druk op de Naim knop het Naim menu op. Nu kan hij kiezen uit acht verschillende modes en achtereenvolgens krijgen we de verschillen te horen. Eerst ‘Naim Audiophile’, vervolgens ‘Driver Optimized’ waarbij het klankbeeld gericht wordt op de bestuurdersplaats, ‘Balanced’ waarbij alle vier de zitplaatsen op gelijke wijze bediend worden, ‘Rear’ gericht op de zitplaatsen achterin, ‘Enhanced’ voor maximale prestaties, ‘Classic’ dat het majestueuze in klassieke muziek benadrukt, ‘Digital media’ waarmee de klank van mp3 bronnen wordt geoptimaliseerd en ‘Speech’ dat de articulatie van gesproken woord versterkt. Verder is er nog een loudness, een dynamic compression en een op vijf manieren in te stellen Gala functie. Deze laatste komt er grofweg op neer dat bij variërende snelheden het systeem automatisch compenseert op een wijze die maakt dat voor het gehoor zowel de waargenomen frequentiebalans als het volume niet veranderen. Heel bijzonder om te ervaren.


EDITORS' CHOICE